zasmażkę - 500 przepisów (strona:21/34)

Fasolka po bretońsku 140

cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Flaki wieprzowe 177

majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną  zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień  Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać  d odatkowego  tłuszczu

W królestwie smaków Beaty
Sos musztardowy. 141

może być z kostki) 1-1,5 łyżki musztardy (ja lubię chrzanową lub sarepską)      W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, musztardę, mieszamy i zagotowujemy. Jeśli jest za rzadki to gotujemy chwilę dłużej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, jeśli za gęsty to dolewamy odrobinę rosołu. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Bitki w sosie musztardowym. 157

przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy.      Ugotowane bitki wyjmujemy na półmisek, na nie wykładamy cebulkę, a wszystko to polewamy sosem musztardowym i gotowe

Rozpustne gotowanie
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 148

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy sos. Na patelni, na której smażyliśmy pulpety roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko energicznie mieszając zasmażkę, żeby nie wytworzyły się grudki, do gładkiej masy dolewamy śmietanę, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy aż ser się rozpuści. Gotowym sosem zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywka

Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 142

łyżki tłuszczu, dodajemy skąpą łyżeczkę cukru i mieszając smażymy tak długo, aż cukier będzie miał bursztynową barwę. Wówczas dodajemy płaską łyżkę mąki i chwilkę smażymy do uzyskania brunatnej zasmażki, rozprowadzamy ją w rosole i łączymy sosem z brytfanki. Doprawiamy do smaku marynatą, sos powinien mieć pikantny i posiadać wyraźnie korzenny "dziki" smak. Sos gotujemy około 2 minutki, przecedzamy, przelewamy

Rozpustne gotowanie
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 152

wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.  Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 179

bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w kostkę, natomiast pomidory w półplasterki. Dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję kolejne 10 minut. 4. Z łyżki masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do bigosu. Mieszam i chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 135

Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę

R'n'G Kitchen
Zupa z brukselki 160

pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez

R'n'G Kitchen
Kapusta zasmażona 136

gotowałem 40-50 minut. Na patelni rozpuściłem resztę masła, włożyłem drobno posiekaną cebulę i smażyłem , dopóki lekko się nie zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty. Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą

R'n'G Kitchen
Forszmak lubelski 145

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę ,rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą ,pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia

R'n'G Kitchen
Sos pomidorowy z grzybami 140

śmietany cukier sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby gotujemy ,kiedy będą miękkie osączamy i studzimy. Kroimy w paski. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę ,dodajemy koncentrat i chwilę jeszcze podsmażamy. Następnie zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy pokrojone grzyby ,cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę (dokładnie rozprowadzamy) ,doprawiamy do smaku

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z dodatkami 136

zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Zupa koperkowa 158

ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.Gotować do miękkości ziemniaków.Dodać posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania