zasmażkę - 500 przepisów (strona:26/34)

Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna? 176

wprawy i z młodą kapustą. Następnym razem na pewno ugotuje ją na szyi indyczej co i Wam polecam. Lepiej iść do sklepu niż na łatwiznę :) P.S. A kapustkę uratowała zasmażka, której chciałam uniknąć. Dietetycznie już nie jest, ale za to pełnia smaku się pojawiła

Kuchnia po mojemu
Kalafior zapiekany pod beszamelem z szynką 142

łagodnego nadającego się do zapiekania mleko kawałek szynki gałka muszkatołowa, pieprz, sól pietruszka (do posypania) Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej śmietany

MarciochaKucharzy
Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą 187

Dziś po prostu Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą SKŁADNIKI: 4 kotlety wołowe musztarda ogórki pikantne korniszone cebula ząbek czosnku zasmażka (mąka+ masło) 2 torebki kaszy sól, pieprz, olej Nie jest to takie trudne jakby się wydawało :D Umyte i osuszone kotlety należy porządnie utłuc, by były grubości ok 0,5 cm. Posmarować musztardą z jednej strony

MarciochaKucharzy
Domowa Fasolka po bretońsku 130

czosnkiem, boczek i kiełbaskę. Dodajemy pozostałe przyprawy  i gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jeśli fasolka jest za rzadka możemy zagęścić ją zasmażką. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu 210

zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem

VioletoweKucharzenie
Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem | Czaniecki 137

smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić. Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu. Beszamel: Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia). Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać

CookYourself
Flaczki sojowe z pieczarkami 177

Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie wlać około 1,5 l wody. Dodać marchew, przyprawić, gotować kilkanaście minut. Z kilku łyżek oleju, cebuli i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić, połączyć z zupą. Całość zagotować, wrzucić pokrojone w paski kotlety, majeranek i zgnieciony ząbek czosnku. Przyprawić do smaku

Praktyczna pl
Biała kiełbasa w sosie polskim 115

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 80 minut. Wywar z kiełbasy wraz z cebulą przecieramy przez sito. Z masła i mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę i dodajemy połowę wywaru. (Jeśli sos jest za rzadki dodajemy trochę więcej mąki - jeśli utworzą się grudki - możemy zmiksować).  Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.  Gorące kiełbaski

Moje Kuchenne Rewelacje
Potrawka z kurczaka z jarzynami 182

papryka w proszku sól i pieprz przepis Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i kroimy na drobne kawałki. Warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę i rozprowadzamy ją zimnym rosołem, doprawiamy sola, pieprzem i szczyptą papryki i zagotowujemy.Wkładamy mięso i warzywa i wszystko razem podgrzewamy. Potrawkę podajemy z ziemniakami i surówką

Smakowite Dania
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 282

używamy do tego celu całego grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lazania… ulubiona 296

garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając (mąka nie może być surowa). Do garnka z zasmażką wlewamy stopniowo ciepłe mleko i przy użyciu trzepaczki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie

Moja Delicja
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 315

gorącą wodą, odczekać 5 min, dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem

Konrad Gotuje
Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym 146

piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę

VioletoweKucharzenie
Kosmiczna zupa, czyli Grochówka mojej mamy :) 131

minut, co pewien czas mieszając. Kiełbasę kroimy w kosteczki i wrzucamy do zupy, gdy groch jest już prawie gotowy. Na koniec gotowania dodajemy podpieczoną na margarynie cebulkę i robimy zasmażkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondlu, w którym wcześniej podpiekaliśmy cebulkę. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczka. Dolewamy po trochu chochlą płynnej zupy i mieszamy. Gdy powstanie

Smakowy Raj
Zasmażana kapusta włoska 203

gotujemy przez 10 minut. W między czasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na łyżce masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy kapusta będzie podgotowana przekładamy ją na patelnie, dodajemy podsmażoną cebulę, zalewamy wodą w której gotowaliśmy kapustę i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy kapusta będzie już

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania