zasmażkę - 500 przepisów (strona:22/34)

Sos koperkowy + film 313

łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 szklanka bulionu pęczek koperku szczypta soli przepis W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzamy mlekiem cały czas mieszając, na końcu wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Do sosu wrzucamy posiekany koperek, dodajemy szczyptę soli, chwilę  mieszamy i doprowadzamy

Smakowite Dania
Wegańska grochowa 133

Zupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa. Chciałam aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej. Taką zupę właśnie chcę zaproponować. Smakuje wyśmienicie. Składniki: woda 2,5l 2 łodygi selera naciowego 1/3 pora seler mały pietruszka korzeń  cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka grochu łuskanego szklanka soczewicy czerwonej 4 ziela angielskie 3 liście laurowe szczypta chili sól pieprz

Apetyt na Zielone
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 260

mąki  2 łyżki masła  100 g żółtego sera sól do smaku  pieprz do smaku  gałka muszkatołowa  Wykonanie: Masło roztopić, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i mieszać do czasu, aż zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać

Krakowskie smaki Ani
SZNYCLE SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 143

zacznie zmniejszać swoją objętość. Do kapusty wlać pomidory razem z sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, którą zagęścić potrawę. Pokrojony w plastry schab oprószyć solą, pieprzem i papryką, dokładnie natrzeć mięso. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać do mięsa

Kuchnia w opałach
Kapuśniak 210

Kapuśniak zrobiłam z okazji końca zimy, która dla mnie kończy się właśnie w lutym. I to jest taki zimowy jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten  przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą

Kuchnia Prezydentowej
Zupa krem brokułowa 160

lekko podsmażamy. Doprawiamy i dodajemy rozpuszczoną kostkę rosołową. Na końcu wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli krem jest za gęsty można dolać wodę a gdy za rzadki można zrobić zasmażkę. Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelkę i lekko podsmażamy aż lekko zbrązowieją, dzięki temu będą chrupiące i nadadzą zupie dodatkowego smaku. Gotowy krem dekorujemy pozostawionymi różyczkami brokuła oraz prażonymi migdałami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 391

masła, dodałam do rondelka. Mięso porwałam na paski wzdłuż włókien, z powrotem włożyłam do rondelka. Na patelni (po pieczarkach) rozgrzałam łyżkę masła, wsypałam mąkę i przesmażyłam ją nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadziłam wywarem i przelałam do rondelka. Pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Flaczki doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, majerankiem i gałką muszkatołową

Kuchenne zapiski Edyty
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 161

Młodą kapustę najbardziej lubię w wersji bezmięsnej, z samym tylko koperkiem i zasmażką, ale kiedy już taka wersja już mi się przeje, zaczynam wprowadzać do niej różne modyfikacje. I cieszę się młodą kapustką do woli, bo sezon na nią tak szybko przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego

Kuchenne zapiski Edyty
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 151

stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. I jeszcze dodatek czyli kopytka : 500 g ziemniaków 1 szklanka

Marder&Marder Manufacture
Warkocz z polędwicy otulony w boczku 193

przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić mięso. Przygotować sos żurawinowy:  Masło rozgrzać na patelni,oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor.  Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,dodać konfiturę żurawinową doprawić do smaku solą i wymieszać .  Upieczone mięso pokroić na grubsze plastry serwować

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z kurczakiem i cukinią z sosem beszamelowym 14294

wszystkie pozostałe składniki są gotowe, a naczynie żaroodporne wysmarowane odrobiną masła, czas na przygotowanie sosu. W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła. Nastepnym krokiem jest dodanie mleka, co powinniśmy robić powoli i mieszając gęstniejący w rondlu sos. Bardzo istotne jest, aby przygotowywać go na małym ogniu do momentu kiedy

ChilliJemy
Lasagne 122

majeranek, zioła prowansalskie, oregano). Przykryć i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Sos beszamelowy:  W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła. Nastepnym krokiem jest dodanie mleka, co powinniśmy robić powoli i mieszając gęstniejący w rondlu sos. Bardzo istotne jest, aby przygotowywać go na małym ogniu do momentu kiedy

ChilliJemy
Potrawka gulaszowa 178

maści mamy do użycia podsmażamy z pokrojonym drobno selerem i dorzucamy do garnka., gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli wolimy sosy bardziej zawiesiste można okrasić go zasmażką. Na placek nakładamy sporą ilość mięsa i polewamy obficie sosem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa nawet nie..) natką pietruszki. Można również podawać z dodatkami

Kuchenna Kontrrewolucya
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 149

wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie... byle nie za często

Kuchenna Kontrrewolucya
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 127

ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony, jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką do skutku. Przed podaniem na talerzu układamy placek, w który wlewamy całkiem dużą ilość sosu, po czym "zamykamy go" i ewentualnie polewamy ostrym keczupem/śmietaną. Żółte pomidory.. moje ulubione

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania