W czerwcu zaczął się prawdziwie sezon kalafiorowy. U mnie dziś w roli głównej wystąpił w zupie z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 5 dag masła, 1 jajko, sól do smaku, cukier do smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Z masła i otrąb zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kalafiora, dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, rozprowadzić rozmąconym jajkiem i podawać. czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com