też lepiej najpierw wstawić wodę na makaron, czy też przygotować sobie danie, do którego będziemy go używać. Najpierw w rondelku topimy margarynę, którą następnie łączymy z mąką, tworząc jasną zasmażkę.Następnie zalewamy ją bulionem, mieszamy, aż zgęstnieje, po czym w garnku ląduje możliwie jak najdrobniej posiekana natka pietruszki - pamiętajcie, że używamy tylko listków :)Całość gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą
Kulinarne zapędy Kokosajako wędlinę.Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos.Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy zasmażkę wodą z gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami
chwile dla mnieCebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko smażyć aż kiełbaska się dobrze przyrumieni. Następnie dodać mąkę, wymieszać aby mąka się przysmażyła. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę pogotwać. Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi lub trzeci dzień
Monia miesza i gotujekawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową
mojewypiekiinietylkokoniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną. Tłuczone ziemniaki przekładamy do pojemnika, dodajemy kminek, wlewamy
mojewypiekiinietylkomałym ogniu. Rozcieramy konopie drewnianą łyżką, a następnie całość przecedzamy przez sitko. Czynność powtarzamy dwukrotnie, jeszcze raz gotując konopie. Otrzymany wywar doprawiamy solą do smaku, dodajemy mleko i zagęszczamy zasmażką z masła i mąki. można zobaczyć całą publikację klik: http://issuu.com/opolskiesmaki/docs/opolskie_smaki_boze_narodzenie
Bon Appetit MałgorzatyJedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja mama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze byliśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecieranego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna!Składniki:2,5 - 3 litry wywaru
Kuchnia domowa Aniskórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy.3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, dusimy chwilkę.4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka :) Majątek
Kuchnia domowa Aniczasie przygotowujemy sos koperkowy:Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej
Słodka Stronakoperkowy:Sos Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety
Słodka Stronausmażyć na złoto na patelni. Połączyć.Na osobnej patelni przygotować beszamel. Najpierw na suchej podprażyć mąkę, następnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania jednolitej zasmażki. Teraz należy dolewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Sos powinien być gęsty, jednak w razie potrzeby można dolać więcej mleka.Beszamel dodać do szynki i pieczarek. Przyprawić gałką, solą i pieprzem
Food Squaremnie 5);Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Na dużej patelni rozpuścić margarynę.Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki. Stale mieszając, podsmażać, aż zasmażka stanie się złocista.Następnie, stale mieszając, wlać 500 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 5 minut.W
Gospodyni Miejskazupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego
Taste Of My Dayrodzina ze strony Mamy pochodzi spod Poznania. Ale potrawy z tych stron lubię. Jedną takich potraw jest postna - kremowa kartoflanka zwana przez Babcię ,, ślepe ryby z myrdyrdą,,( myrdyrda to zasmażka). Szczególnie podobała mi się zawsze ta nazwa bo przecież postną kartoflankę druga Babcia też gotowała tyle , że u nie była to po prostu kartoflanka. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni