zasmażkę - 500 przepisów (strona:19/34)

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 145

obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ziemniaki również pokroić w kostkę i razem z papryką dorzucić do zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Z mąki i oleju zrobić delikatną zasmażkę i zagęścić nią zupę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 198

ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli (ok pół łyżeczki do miękkości) Wywar odcedzić, grzyby większe pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na maśle, wsypać mąkę, zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów, energicznie mieszając. Zagotować, dodać grzyby i śmietankę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać polane sosem grzybowym.   Kremowy aromatyczny sos grzybowy do tego delikatne

Basia w kuchni
Gulasz cebulowy 134

małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać. W razie potrzeby sos doprawić. Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.  Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem

Nie tylko w kuchni
Węgierska zupa gulaszowa 118

obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką.  Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy.  Całość doprawić jeszcze przyprawami i zaprawić zasmażką - 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju.  Zupę podawać z pieczywem. Ostrość smaku można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki

Nie tylko w kuchni
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 276

minut, aż ziemniaki się ugotują, doprawiamy zupę solą, pieprzem i porządną porcją majeranku.  Na patelnię odlewamy chochlę zupy (ok. szklanki) dodajemy mąkę i zasmażamy na patelni robiąc zasmażkę. Dodajemy do zupy, porządnie mieszamy i raz jeszcze zagotowujemy zupę.  A czy zupa pachniała pysznie ? .. hmm.. to zdjęcie mówi samo za siebie :)      Podajemy gorącą

Kuchnia na wzgórzu
Zupo-potrawka kuchenna szafka 124

świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż-a ja  spałam na przemian

Fiolka w kuchni
Ogórki duszone z miętą 113

sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać mlekiem, zagotować, odstawić, przyprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną. Ugotowane ogórki zalać sosem , posypać drobno posiekaną miętą

Tradycyjna Kuchnia
Sos beszamelowy na mleku owsianym 253

było grudek i przez chwilę pogotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę. Gorącym sosem beszamelowym zalać np. makaronową zapiekankę lub kalafiora. Z mąki i margaryny robimy zasmażkę Dolewamy mleko i mieszamy, aby nie było grudek Doprawiamy przyprawami Nasza propozycja podania - kalafior z sosem beszamelowym przed włożeniem do piekarnika

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 164

połowa chia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy kalafior, wlewamy oliwę i mieszamy by pokryły kalafiora. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką do otrzymania gęstej zasmażki. Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy mleko mieszając intensywnie trzepaczką. Wsypujemy ser, mieszamy by się roztopił, doprawiamy solą, pieprzem. Sosem zalewamy kalafiora. W misce mieszamy okruchy pieczywa, natkę, pozostałe chia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miłosne spaghetti 135

krótko podsmażyć i zalać dużą ilością wrzącej wody (w przypadku pomidorów z puszki, nie jest to konieczne), udusić pod przykryciem na silnym ogniu. Z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, dodać do pomidorów i zagotować. Dodać do smaku sól i cukier, jeśli ktoś lubi, można też wsypać trochę oregano i bazylii. Klopsiki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grochówka 81

kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 190

kolejności ląduje ryba z cebulką i czosnkiem, następnie znowu cykoria, na koniec ziemniaki. Szykujemy beszamel. Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka sos stale mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta zasmażana. Wiosenny obiad 203

wyczuwalną fakturą. Na patelni rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego wsypujemy mąkę i mieszając, łączymy je razem. Smażymy na małym ogniu stale mieszając, około 1,5 minuty. Tak przyrządzoną jasną zasmażkę w całości przekładamy do kapusty. Kapustę bardzo dokładnie mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania