marchew. Gotujemy w osobnym naczyniu do miękkości. Na rozgrzany smalec dodajemy cebulę i drobne skwarki słoniny. Jak się cebula zeszkli dodajemy mąkę i przesmażamy. Zawartości obu garnków łączymy, dodajemy zasmażkę ze skwarkami, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obficie posypane natką pietruszki. Zupka nie jest zła, ale jak stwierdził mój małżonek.... Gdyby sama kapusta była dobra
Dieta moja pasjapatelni z każdej strony. Następnie wrzucamy do gotującego się na małym ogniu bulionu i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami. Smacznego :) #Ambition
Moje-pitraszeniemiękkości W trakcie gotowania dodać łyżkę masła, ewentualnie lekko posłodzić Jak dla mnie to pyszny dodatek np. do schabu smażonego inaczej. Ziemniaka dodaję po to by nie robić zasmażki, ziemniak podczas gotowania "rozleci" się i wg mnie jest
Proste Potrawykopru poodrywać, drobno posiekać i odstawić. Wodę z koprem gotować przez 5-10 minut. Dolać do niego bulion, wymieszać i odstawić. W rondlu lub na głębokiej patelni przygotować zasmażkę - na niewielkim gazie roztopić masło i dodać mąkę, szybko wymieszać, do powstałej masy stopniowo wlewać wywar z kopru z bulionem. Dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki, gdy sos będzie się
Codzienne Gotowanieangielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet, chwilę podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Koperek drobno siekamy, dodajemy do kapusty, mieszamy
Bajeczna Kuchniaumieściłam ją najpierw ubijając delikatnie (bez śmietanki) w kokilkach, wyłożyłam ją następnie z kokilki na talerz tworząc kopczyk, a dopiero potem dolałam dookoła śmietankę z kapusty. Nie dodałam żadnej zasmażki, więc sos śmietankowy jest "cienki", czyli dość płynny i nie oblepia kawałków kapusty. Chciałam zachować jej niską kaloryczność
Sztuka gotowania w/g Samiryprażoną cebulkę, doprawiamy przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości grochu- jeszcze ok jedną godzinę. 3. Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Do rozgrzanego dodajemy odmierzoną ilość mąki i energicznie mieszamy, przekładamy do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach. Do wydobycia aromatu
Kuchnia w czekoladziebeszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli, stopniowo mleko
Zrób to smaczniebeszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli mleko
Zrób to smaczniezaczerpnąć inspiracji w internetach. Nie wiem, czemu z uporem godnym lepszej sprawy, 98% przepisów to młoda kapusta zasmażana. Wiosna kojarzy mi się z czymś lekkim, delikatnym a tu trzask, zasmażka. Dlaczego?! Nie, żebym miała coś przeciwko zasmażanej kapuście, wręcz przeciwnie, bardzo lubię, ale czemu maltretować w tak okrutny sposób młodą kapustę? Pomyślałam sobie, że może wyłamię się z obowiązujących trendów
ladykitchenpięciu przemian' pomysłu Beaty Pawlikowskiej z książki "Szczęśliwe garnki extra". Moja zupa trochę odbiegła od kuchni 'pięciu przemian' bo ja swoją zupę zaprawiłam zasmażką której w oryginale nie ma. W praktyce gotowanie zgodne z filozofią 'pięciu przemian' polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności i tylko tyle. Jeśli tak zrobimy nasze
Moje Małe Czarowaniepieprzem. Przełóż do garnka z kapustką, dodaj pomidorowego sosu z butelki. Wymieszaj , dosmacz koperkiem. Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju rzepakowym i dodaj do całości, duś. Jeśli lubisz , zastosuj zasmażkę, u mnie jej nie ma, dlatego kapustka jest niezwykle lekka i wiosenna. Idealna na obiad. Przed podaniem można skropić olejem rzepakowym, smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimięsa mielonego oliwa z oliwek sos beszamelowy: 80 g mąki 1/3 kostki masła ok. 1,5 szkl. mleka pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę...masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę cały czas mieszając do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewaj "partiami" mleko i mieszaj do momentu uzyskania odpowiedniej - lekko gęstej konsystencji
Alutka-Gotujekreolskiej, która króluje przede wszystkim w Nowym Orleanie. Podstawą obu odmian kuchni kreolskiej jest tzw. Święta Trójca – cebula, seler naciowy i słodka papryka, do tego ryż, często zasmażka (tzw. roux, cudowny wpływ kuchni francuskiej). Większość dań kuchni kreolskiej jest jednogarnkowa. Sama kiełbasa andouille, będąca jednym z podstawowych kuchni kreolskiej, pochodzi z Francji; jest to grubo mielona kiełbasa wieprzowa, mocno
Pociąg Do Kuchnigrzyby wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną
Kulinarne przemyslenia