zasmażkę - 500 przepisów (strona:5/34)

Marchewka z groszkiem 123

pokroić w kostkę, zalać wodą do wysokości marchewki. Posolić, dodać cukier i gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać wody. Pod koniec gotowania dodać odsączony groszek i przygotować zasmażkę: do rozpuszczonego masła dodać mąkę i podsmażać do momentu uzyskania jasno brązowego koloru. Zasmażkę dodać do marchewki, dodać pieprz i zagotować. Smacznego

talerz przyjemności
Biała kiełbasa w sosie piwnym 188

małym ogniu przez około 20 minut.  Przykryć i odstawić na 30 minut.  Wyjąć kiełbasę. Na patelni roztopić masło.  Dodać mąkę i wymieszać tak, aby powstała zasmażka.  Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Zasmażkę wymieszać z piwem, w którym gotowała się kiełbasa.  Doprawić solą i pieprzem.  Kiełbasę naciąć i zrumienić na oleju

Sto kolorów kuchni
Fasolka po bretońsku z dodatkiem ciecierzycy 107

solą, pieprzem prosto z młynka, w razie potrzeby majerankiem.Świeży jest obłędny! Dodać pomidory z puszki. I teraz dodać naszą ugotowaną wcześniej cieciorkę.Gotować jeszcze bardzo delikatnie. Można przygotować zasmażkę z masła i mąki, uważać by się nie spaliła. Ja ostatnio zamieniam zasmażkę na...mielone siemię lniane. Idealnie zagęszcza i jest zdecydowanie zdrowsze! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zacna zupa wiejska 230

łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się(...)wodą (ok. 1 litr ) i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy z powrotem do wywaru i stawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy. Dodajemy przygotowaną zasmażkę i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy ziołami według upodobania

Trzeci talerz
Lekki bigos 145

przekonajcie się sami... Składniki: średnia główka słodkiej kapusty 0,75 dkg mięsa mielonego sol, pieprz, majeranek papryka słodka w proszku koncentrat pomidorowy liść laurowy koperek świeży lub mrożony Do zasmażki 4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego 2 łyżki mąki Wykonanie: Kapustę zszatkować dość drobno, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem 30-45 min. Mięso mielone smażyć(...)patelni (ja smażę na suchej patelni). Po usmażeniu, mięso przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić wg uznania do smaku, dodać koncentrat pomidorowy wg uznania, chwilę jeszcze gotować. Przygotować zasmażkę, masło rozpuścić na patelni do spienienia, dodać mąkę, mieszać, by nie było grudek, przełożyć do gotującej kapusty. Dokładnie, ostrożnie wymieszać, chwilę zagotować, dodać dużo zielonego kopru. Podawać jako samodzielne danie lub jako

kgwjanczewo
Buraczki zasmażane 141

miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem(...)ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienienia. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Kapusta zasmażana 116

jeżeli jest chudy możemy dodać nie wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Buraczki jak zasmażane 154

ciepło jako dodatek do mięsnych dań, a jednocześnie dbacie o linię, to idealna propozycja dla Was. Buraczki w smaku niewiele różnią się od tradycyjnych zasmażanych, za to pozbawione są zasmażki, którą zastępuje tu jabłko! Możecie buraczki zrobić dokładnie według tego przepisu, lub robić je tradycyjnie, tak jak robi się je zawsze u Was w domu, a tylko etap zasmażki zastąpić

Mieszam w Garnku
Marchewka z groszkiem 154

całość gotować na średnim ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to dodać mrożony groszek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. Przygotować zasmażkę (smażyć ją kilka minut na małym ogniu). Na sam koniec do warzyw dodać zasmażkę. Całość przemieszać i gotować tak długo (na małym ogniu), aż utworzy się dosyć gęsty

Ugotować
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 348

oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do smażenia 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę na ok 2 godziny. Kapustę przepłukać, gdyby(...)podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego. Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty

Gotowanie jest łatwe
Biała kapusta zasmażana 196

podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Dolać wody, dusić do miękkości.  Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do kapusty dodać zasmażkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 146

kolejnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 2 łyżki mąki, cały czas mieszamy - najlepiej trzepaczką. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem, gałka muszkatołowa mile widziana. Dodajemy starty

Kubki smaku
Gołąbki z grzybami 176

łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 2-3 łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju     Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku.  Gotować na małym ogniu(...)plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone pomidory oraz majeranek. Wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju). Opcjonalnie przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie

Di gotuje
Chlebek poświąteczny 130

odstanie od ręki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią wylepić dno foremki wysmarowanej masłem, podnosząc brzegi. Nałożyć nadzienie z wędliny. Z mąki i  masła zrobić zasmażkę i zaciągnąć rosołem. Polać zasmażką wędlinę na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić brzegi i odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Następnie ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta z grzybami 121

Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę. Cebulę, pieczarki pokroić   w kostkę, usmażyć do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do ugotowanej kapusty, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, grzyby, zasmażkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania