zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać(...)kwaśna to nie musicie tego robić), z grubsza posiekać i wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo, lubię jak jest chrupiąca. Na koniec zasmażka: Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Na koniec dodać mąkę, smażyć chwilę aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę dodać do zupy, zamieszać, chwilę gotować
Niebieski kubek z kawawywaru i pokrój na drobne kawałki. Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając. Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw do smaku, dodaj zieleninę(...)zupie możemy dowolnie manewrować przepisem. Jeśli chcemy gęstą zupę- dodajemy zasmażkę. Jeśli chcemy więcej warzyw- dodajemy warzywa itd. Ja osobiście wolę lżejszą wersję bez zasmażki :) Podawaj z pieczywem! Gotowe! Podoba Ci się przepis, a może masz ulubioną wersję tej zupy? Podziel się ze mną w komentarzu, pozdrawiam
Tagebuch po polskuwodę. 2. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. 3. Do kapusty dodać zrumienioną cebulę, kminek, sól, pieprz i odrobinkę cukru. 4. Na patelni zrobić zasmażkę: rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty, zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić do smaku. 5. Kapusta
Kuchnia domowa Anibiałej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut. Następnie - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka(...)starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka
Di gotujemięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę(...)minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę. Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy
Miód i pieprzzupę fasolową z chipsikami kiełbasianymi :-D. Fasolowa musi być dla mnie super gęsta innej nie toleruje, ale na zdjęciu jest w wersji jeszcze mało zagęszczonej - 2 razy musiałam robić zasmażkę, gdyż za pierwszym razem jakoś za mało wyszło O! i nie lubię zmiksowanej tzw zupy krem. ja uwielbiam gryźć groszek i ziemniaczki ZUPA FASOLOWA Z CHIPSIKAMI KIEŁBASIANYMI czas(...)się przysmażyły ,,na chrupiąco". Zdejmujemy je z patelni na talerz a na tłuszczu który się wytopił podsmażamy na miękko cebulkę pokrojoną w kostkę, wrzucamy do niej mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą. Zagotowujemy. Na talerz z nalaną zupa sypiemy łyżkę chipsów kiełbasianych i gotowe! Myślę, że pyszna by była jeszcze z chrupiącymi malutkimi grzankami ale nie chciało
sierotka maRysia w kuchnipietruszka - 1 szt liście laurowe - 2 szt ziele angielskie gałka muszkatołowa świeżo starta - 0,5 łyżeczki papryka czerwona ostra majeranek - 1 łyżka sól i pieprz imbir - 0,5 łyżeczki Zasmażka: 2 łyżki masło 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie , sól i listki laurowe, gotować do miękkości mięsa. Warzywa obrać, opłukać(...)odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem. Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa. Zasmażka: Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiKolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli(...)szklanki fasoli typu jaś kilka szklanek rosołu mąka i olej do zasmażki sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa ocet jabłkowy natka pietruszki Buraczka, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Cebulkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemożna dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P zioła prowansalskie świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny oliwa Sałatka : sałata lodowa(...)wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje wlać śmietankę oraz wodę dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt
cucinarewszystko mieszamy. Jak pewnie sami zauważycie młoda kapusta puściła dużo wody i nasz bigos bardziej przypomina zupe niż bigos, dlatego musimy odparować troche wody (zdjąć przykrywkę) i zrobić zasmażkę żeby zagęścić bigos. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy już zacznie skwierczeć dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zasmażka będzie gotowa, gdy będzie miała jasno brązowy kolor. Gotową zasmażkę dodajemy
Kulinarna Patilogiaziela angielskiego 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki imbiru Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Około 1 - 2 łyżeczki soli Pieprz maggi 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (w wersji z zasmażką) natka pietruszki Pokrojone flaczki zalewamy ciepłą wodą i zagotowujemy. Po chwili zdejmujemy z ognia, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą, czynność tę powtarzamy kilka razy, aż flaczki będą czyste i pozbędziemy(...)mąkę i mieszamy, by nie było grudek (lub wszystko pakujemy do słoja, zakręcamy i energicznie potrząsamy). Gotową zawiesinę wlewamy do gotujących się flaków, mieszamy i ponownie zagotowujemy. 2. Robimy zasmażkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Zasmażkę podlewamy bulionem z flaczków, a następnie wlewamy do gotującego się dania. Gotowe flaczki doprawiamy
Smakowy Rajmąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy(...)miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin). Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki
Stare GaryMakaron jest cały w sosie ....... serowym :) Oczywiście Korycińskim, jak widać na obrazku ser również się rozpuszcza i bardzo łatwo i bardzo szybko, jeszcze pietrucha, czosnek i pieprz. Taaa i zasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka! Bo Blondynce się chciało, bardzo się chciało... sałatki rzecz
Blondynka Gotujemożna go zastąpić zwykłą lub wędzoną słoniną) pokrojony w kostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła. Na tym przygotowałam zasmażkę z 1 łyżki mąki/ Zasmażka też do kolorku lekko złotego.Tak przygotowaną zasmażkę boczkowo - cebulową dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i dusiłam przez chwilę mieszając, aby się nic nie przypaliło.Teraz
Codzienna kuchnia niecodziennaZasmażka bezglutenowa Składniki: oliwa słonecznik płatki jaglane sól Na patelni rozgrzałam oliwę i dodałam słonecznik. Słonecznik podsmażyłam, aż się lekko zarumienił. Na sam koniec dodałam płatki jaglane i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i zasmażka gotowa. U nas gościła na stole w towarzystwie kalafiora i fasolki szparagowej
nietadieta