Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie możemy w na patelni rozgrzać masło a następnie dodać na nie mąkę, smażąc ją przez minutę na jasną zasmażkę. Patelnię zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej dwie łyżki wazowe bulionu spod ugotowanych pulpetów, całość energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką) uważając aby nie powstały grudki. Rozmieszaną zasmażę z patelni
Miód i pieprzłyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i całość zasmażamy intensywnie mieszając, nie rumienimy. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym, wszystko doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli i suszoną bazylią
Smakowite Daniasól Przygotowanie: Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę tudzież mortadelę kroimy w paseczki lub słupki. Przygotowujemy beszamel - w garnku rozgrzewamy olej z masłem i dodajemy mąkę (taka zasmażka pojawiła się już w jednym z wcześniejszych przepisów). Dodajemy mleko, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy do zgęstnienia (musi być naprawdę gęsty). Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy
Życie zamknięte w smakucukru. Składniki na beszamel: - 75 gram masła - 50 gram mąki - 650 mililitrów mleka - 1 rozkłócone jajko - 35 gram parmezanu - gałka muszkatołowa - sól - pieprz Przygotowanie beszamelu: Najpierw robimy zasmażkę, a więc rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika
Życie zamknięte w smakuMARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona - 1 główka czosnku - 3-4 szalotki - suszona trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej
Życie zamknięte w smakuPrzekładamy nerki do rondla i zalewamy rosołem. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz pozostały po smażeniu tłuszcz. Dusimy do miękkości, pod przykryciem, na wolnym ogniu. Następnie łączymy z zasmażką 3 stopnia (30 gram mąki podsmażamy/podpiekamy do zezłocenia, a potem smażymy tę mąkę na 30 gramach tłuszczu). Opcjonalnie możemy dodać również śmietanę. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakupokroić ukośnie w kawałki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Można podawać prosto z wody lub podsmażyć na masełku. Można serwować z podsmażonym boczkiem, cebulką, zasmażką z bułki tartej lub na słodko z cukrem
Jadło i czytadłokostkę (liście pokroić w paski). Rozgrzać w rondlu dwie łyżki masła, wrzucić kalarepkę z liśćmi, przyprawić solą i cukrem do smaku i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia zagęścić zasmażką z 1 łyżki tłuszczu i mąki, doprawić kwaskiem cytrynowym, przyprawą do smaku i zagotować. Podawać na ciepło jako dodatek do mięs
Tradycyjna Kuchniamiski. Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni. Zasmażką polewamy fasolkę. Smacznego
Smak mojego domułyżki mąki, 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypiorek, grzanki. Wykonanie: W jednym litrze wody ugotować rosół z kostek i stale mieszając dodawać zasmażkę , zrobioną z mąki masła. Po chwili dodać starty ser wymieszany ze śmietaną i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać żółtko ( nie gotować) przelać do filiżanek, posypać szczypiorkiem i podawać
Tradycyjna Kuchniazawinięty brzeg i chowamy ją do zamrażarki na kilkanaście minut (lub do lodówki na chwilę dłużej). Piekarnik nastawiamy na 180*C. Robimy nadzienie- z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją z mlekiem, dokładnie mieszając. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, dodajemy jajko i śmietanę, starannie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto nakłuwamy gęsto
les mirabellesrondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba
AZgotuj!tłuszczem. Do tego zrobiłam sos z pieczarek: pieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy i ziele!) Podałam z rukolą, która świetnie pasowała do pikantnych naleśników i dość pikantnego sosu grzybowego. Jeśli dysponujecie
AZgotuj!cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusimajeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać d odatkowego tłuszczu
W królestwie smaków Beaty