zasklepić naczynie od góry. Szykujemy go dokładnie tak jak tradycyjny, tylko w odrobinę zmienionych proporcjach. Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka stale mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość ponownie
Karo in the KitchenGotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie możemy w na patelni rozgrzać masło a następnie dodać na nie mąkę, smażąc ją przez minutę na jasną zasmażkę. Patelnię zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej dwie łyżki wazowe bulionu spod ugotowanych pulpetów, całość energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką) uważając aby nie powstały grudki. Rozmieszaną zasmażę z patelni
Miód i pieprzłyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i całość zasmażamy intensywnie mieszając, nie rumienimy. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym, wszystko doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli i suszoną bazylią
Smakowite Daniasól Przygotowanie: Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę tudzież mortadelę kroimy w paseczki lub słupki. Przygotowujemy beszamel - w garnku rozgrzewamy olej z masłem i dodajemy mąkę (taka zasmażka pojawiła się już w jednym z wcześniejszych przepisów). Dodajemy mleko, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy do zgęstnienia (musi być naprawdę gęsty). Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy
Życie zamknięte w smakucukru. Składniki na beszamel: - 75 gram masła - 50 gram mąki - 650 mililitrów mleka - 1 rozkłócone jajko - 35 gram parmezanu - gałka muszkatołowa - sól - pieprz Przygotowanie beszamelu: Najpierw robimy zasmażkę, a więc rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika
Życie zamknięte w smakuMARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona - 1 główka czosnku - 3-4 szalotki - suszona trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej
Życie zamknięte w smakuPrzekładamy nerki do rondla i zalewamy rosołem. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz pozostały po smażeniu tłuszcz. Dusimy do miękkości, pod przykryciem, na wolnym ogniu. Następnie łączymy z zasmażką 3 stopnia (30 gram mąki podsmażamy/podpiekamy do zezłocenia, a potem smażymy tę mąkę na 30 gramach tłuszczu). Opcjonalnie możemy dodać również śmietanę. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakupokroić ukośnie w kawałki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Można podawać prosto z wody lub podsmażyć na masełku. Można serwować z podsmażonym boczkiem, cebulką, zasmażką z bułki tartej lub na słodko z cukrem
Jadło i czytadłokostkę (liście pokroić w paski). Rozgrzać w rondlu dwie łyżki masła, wrzucić kalarepkę z liśćmi, przyprawić solą i cukrem do smaku i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia zagęścić zasmażką z 1 łyżki tłuszczu i mąki, doprawić kwaskiem cytrynowym, przyprawą do smaku i zagotować. Podawać na ciepło jako dodatek do mięs
Tradycyjna Kuchniamiski. Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni. Zasmażką polewamy fasolkę. Smacznego
Smak mojego domułyżki mąki, 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypiorek, grzanki. Wykonanie: W jednym litrze wody ugotować rosół z kostek i stale mieszając dodawać zasmażkę , zrobioną z mąki masła. Po chwili dodać starty ser wymieszany ze śmietaną i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać żółtko ( nie gotować) przelać do filiżanek, posypać szczypiorkiem i podawać
Tradycyjna Kuchniazawinięty brzeg i chowamy ją do zamrażarki na kilkanaście minut (lub do lodówki na chwilę dłużej). Piekarnik nastawiamy na 180*C. Robimy nadzienie- z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją z mlekiem, dokładnie mieszając. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, dodajemy jajko i śmietanę, starannie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto nakłuwamy gęsto
les mirabellesrondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba
AZgotuj!tłuszczem. Do tego zrobiłam sos z pieczarek: pieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy i ziele!) Podałam z rukolą, która świetnie pasowała do pikantnych naleśników i dość pikantnego sosu grzybowego. Jeśli dysponujecie
AZgotuj!cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi