razy po skosie.Piec w 200 st. C. przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jak już wspominałam - zaraz wychodzimy. I pewnie wrócimy późno. Ale może to i lepiej - w poniedziałek, jak znów zostanę sama w domu, może będę się bardziej cieszyć ciszą i spokojem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż zrywając rano kartkę z kalendarza zauważyliście, że to już pierwszy grudnia? Znowu...? Jak ten czas leci... Doskonale pamiętam zeszłoroczne Święta, a tu zaraz znów trzeba ubierać choinkę. Cieszę się, bo uwielbiam ten czas, ale z drugiej strony trochę mnie to przeraża - w takim tempie już niedługo będę miała z sześćdziesiąt lat! A tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia...Pierwszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzegreckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.Masło użyte do podsmażania cebuli można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.Ja użyłam serka topionego "Gouda" w kostkach, ale można również użyć serka
Gospodyni Miejskadłużej, bo będą zbyt kruche (ja piekłam 12 minut).Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty i dopiero po tym czasie przełożyć do wystudzenia na kratkę.Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po czym twardnieją, aby po pokryciu lukrem znów stać się miękkimi na drugi dzień.Gdy pierniczki wystygną, można przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder
Gospodyni Miejskarozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, po czym dodać pokrojony boczek i podsmażać, aż boczek stanie się lekko chrupki i złocisty. Przyprawić solą i pieprzem.Kopytka podawać gorące (zaraz po ugotowaniu), oprószone cebulą z boczkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kopytka mają delikatny smak farszu z pierogów ruskich. Jeśli smak "ruskich" ma być bardziej intensywny, należy dodać więcej twarogu i cebuli
Gospodyni Miejskagreckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.Masło użyte do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.Najlepiej używać kapusty kiszonej
Gospodyni Miejskajogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Do wody, w której będą gotowane uszka, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się uszek.Uszka wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.Olej użyty do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub masłem.Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie, farsz - Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaminut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana
Gospodyni Miejskapiekarniku wynosił godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tam sernik na 30 minut. Następnie studzimy na blacie i przekładamy do lodówki. Tak wygląda zaraz po upieczeniu :A tak po nocy spędzonej w lodówce (już w wersji uszczuplonej
Szefowa kuchnimasz. Daj mi spokój. Matka, poza bezgraniczną miłością przekazuje swemu dziecku jak trzej Królowie dary. Wyssane z mlekiem zdrowie. Inteligencję. Odporność. A to się z powietrza nie bierze. Jak zaraza. To wymaga poświęcenia kilku chwil na zjedzony w spokoju posiłek. Pełnowartościowy. Odżywczy. I ożywczy. Co by energią tryskać. I za bezzębnym Zombiakiem gnać w tour de pokoju.Po tercio. Trzeba było
bastalenateż wjechanie widokową kolejką linową. Wjedziemy za 1 lari. Możemy wrócić kolejką lub zejść pieszo. Mimo deszczowej pogody i niesprzyjającej zdjęciom mgle, widok na czerwone dachy starówki był zdumiewający. Zaraz pod domami miejskie arterie. Ulice w Tbilisi są duże, a przechodzenie przez nie to koszmar – tak jak już wspominałam, nikt nas nie przepuści. Najlepiej „doczepić się
Poezja smakubaru i poprosicie o capuccino, możecie zostać skwitowani przez rodowitego Włocha lekko wzgardliwym uśmieszkiem i westchnięciem pod nosem „ech, turista!”- „Eee, turysta !”Aby napić się porządnego CAFFE nie musimy zaraz wsiadać w samolot, możemy przenieść się na chwilkę do sklepu z KAWA i wybrać swoja ulubioną mieszankę, zmielić w młynku i delektować się smakiem gestego caffe, które rozsławione
Z Kuchni Do Kuchnijest prawie północ a ja wróciłam właśnie z zumby Zumba, taka szczęśliwa,naładowana pozytywną energią ale przy tym potwornie głodna. Potrzebuję małe co nieco.Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-)Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-)Składniki:jedno dojrzałe awokadopół kostki fetydwa ząbki czosnkudwie łyżki soku z cytrynypieprz, sól
pieprzny smaczekWałkujemy dość grubo 4-5 mm i wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki stwardnieją i warto poczekać z jedzeniem dzień czy dwa, można je również szczelnie zamknąć i zostawić na święta
Apetyczna babeczkawykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny...Jaki słoik?Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :)Dzięki temu nasz chlebek wychodzi
Wypisz Wymaluj