znowu takie złe :) Dziś przygotowałam deser - mix moich ulubionych owoców - jabłek i truskawek, do tego puszysta pianka z waniliowej bitej śmietany. Wszystko to brzmi tak pysznie, że zaraz zjem drugą porcję! "Składniki na 3 pucharki3 jabłka50 ml wodymielony cynamon100 ml śmietankipół laski wanilii10 truskawekokrągłe biszkopty Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy
Słodkie Przyjemnościoznacza, odłożenie zjedzenia pysznego wypieku na następny dzień (tak, wiem, że to lepiej dla sylwetki, ale jednak żałuję). Jednak, są takie przepisy, które czekać nie mogą, bo są najlepsze zaraz po upieczeniu, poza tym są tak proste, że można je przygotować dosłownie w kilka minut, więc przygotowanie kolejnej porcji do sfotografowania nie zajmuje nam zbyt dużo czasu. Do tych słodkości
Słodkie Przyjemnościkoguty. Od dziecka odwiedzanie tego miejsca wiązało się z kupnem tego słodkiego wypieku w Piekarni Sarzyńskich. Nie mogło być tym razem inaczej. W związku z wielkim tłokiem na rynku, zaraz po przyjeździe udaliśmy się do piekarni w której zakupiliśmy koguty (cena od szt 6 zł więc całkiem wysoka) i planowaliśmy zjeść, jednak czas oczekiwania (ponad 40 minut) nas odstraszył, więc
Słodkie Przyjemnościzostaliśmy obdarowani przez jedną z rodzin tradycyjnymi przysmakami regionu - wybaczcie za brak zdjęć, ale trochę nie wypadało pstrykać komuś zdjęcia pod nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło
Słodkie PrzyjemnościGotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc niezgrabne kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 200`C piekarniku przez około 12 minut.Studzimy na blaszce.Ciasteczka zaraz po ostygnięciu są chrupiące, na drugi dzień miękną. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPosypałam Cynamonowym Rajem.Upiekłam. Myślalam że to będą płaskie sloneczka, a tu mi wyszły takie fajne zgrabne bułeczki. Idealne do kawy lub filiżanki aromatycznej herbatki!Naturalnie połowa zniknęła zaraz po upieczeniu.Na drugi dzień spakowałam co zostało...i pojechało w siną dal...!Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikokosowa to "kalpa vriksha", co tłumaczy się jako "drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia". Niektórzy nazywają je "drzewem tysiąca zastosowań" lub "lekarstwem na wszelkie choroby". Brzmi interesująco? Uważaj, zaraz wyrzucisz z łazienki wszystkie kosmetyki i leki! CO ZAWIERA OLEJ KOKOSOWY? Jest on bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe- między innymi
Gotowanie to kochanieroku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji na temat tradycji kuchni kociewskiej pt. „W kuchni
Grahamka, weka i kajzerkaresztę dodać według własnego smaku), zagotować, dodać sól i pieprz i śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min.Dodać koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu śmietany)Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzyku
Mix smakuKażdy pasek naciąć w środku na długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć.W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem
Mix smakurazu formować paczki jeżeli nadziewamy później.Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.W garnku rozgrzać olej. Zrobić próbę kawałkiem ciasta czy dobrze nagrzany. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie i po ok. 30 sekundach się lekko zrumieni, można smażyć pączki.Pierwsze 2,5-3 min. smażyć pod przykryciem, nie odwracając pączków, następnie odkryć i odwrócić, smażyć na złoty
Mix smakupołożyć najmniejsze i środek docisnąć palcem, aby wszystkie środki się ze sobą skleiły.W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie na środki położyć nieco marmolady i posypać
Mix smakuczasochłonne, nic bardziej mylnego! Małymi krokami, za to ze spektakularnym rezultatem, poprowadzę Was ku zdrowszej cerze i włosom, wzmocnionemu organizmowi i lepszemu samopoczuciu. Zaczniemy od dwóch nowych kroków zaraz po przebudzeniu. CIEPŁA WODA Z CYTRYNĄ I MIODEM + PEELING/MASECZKA Z MIODU I SODY OCZYSZCZONEJ. Te dwie czynności zajmą Wam mniej niż 2 minuty przygotowania, wystarczy, że podczas robienia
Gotowanie to kochaniejest też dla mnie mocno wspomnieniowy, nostalgiczny, i odkąd spędzamy go w domu z dziećmi walczę by nie ryczeć. Siedem lat temu, w ten właśnie dzień, zmarła moja mama, zaraz potem przyszła na świat Córcia i skończyły
Dzieje kuchennej Wiewióryblogazgłosić link do przepisu w formularzu poniżej (klikamy link i wypełniamy formularz, który się otworzy)Formularz zgłoszeniowy do styczniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"Po zakończeniu akcji, zaraz po 31 stycznia opublikuję na blogu podsumowanie ze wszystkimi wpisami dodanymi podczas trwania akcji, czyli od 1 do 31 stycznia.A ponieważ jesteśmy w trakcie karnawału, to proponuję aby myślą
Kulinarne przygody Gatity