zarazy - 1000 przepisów (strona:27/67)

Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 174

Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.Masa śmietankowa:Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.Ciasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną  masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.Ciasto z sokiem z marchewki i z delicjami

Bon Appetit Małgorzaty
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 137

minut do momentu skrystalizowania się cukru. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce.ciasto przed pieczeniemciasto zaraz po upieczeniukarmelizujemy pomarańczechlebek bananowo-orzechowy

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 216

zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :) Zapraszam Was także na inną włoską zupę ACQUACOTTĘ: przepisskładniki:2 - 3 garści

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 199

soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka owsiane 236

zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut.6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą jeszcze miękkie, ale zaraz po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciastka twardnieją.7. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mrożona kawa waniliowa 163

szklanki mlekaSposób przygotowania:1. Kawę z cukrem rozpuścić w wrzątku i ostudzić.2. Ostudzoną kawę przelewamy do miksera, dodajemy lody, mleko i miksujemy, aż kawa się spieni.3. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego!!!Źródło: 2drink

Kuchnia domowa Ani
Jajecznica z oliwkami 210

mnie z papryką)sólolejSposób przygotowania:1. Cebulę drobno siekamy, oliwki kroimy w plasterki.2. Cebulkę podsmażamy delikatnie na oleju, dodajemy jajka, chwilkę smażymy i dorzucamy oliwki. Doprawiamy do smaku.3. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 300

tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu

Smaczne Zdrowe
Piernik z suszoną śliwką 204

wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120

W kuchennym oknie Ewy
Różany podwieczorek, czyli babka piaskowa z konfiturą różaną 168

należy się tym przejmować i ewentualnie pomóc sobie nożem. Ciasto dekorujemy, np. cukrem pudrem lub białą czekoladą w zależności od poziomu słodkości jaki lubimy :)Ciasto kroimy dopiero po podaniu, zaraz przed nałożeniem na talerz, żeby nam się nie rozleciało. Pysznie smakuje z herbatą, do której dodamy łyżeczkę tej samej konfitury

Zakręcony Widelec
Rosół z chili i wołowiną 217

wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im  "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki.Dalej można postępować na dwa sposoby:1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem zupy na talerze, wrzucić do gotującej wody

Stare Gary
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 184

Kolejny przepis z książki  "Chleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 194

godzin, po tym czasie przełożyłam go przy pomocy łopaty na kamień. Kolejny rzut paniki - chleb monstrum, prawie nie mieścił się na kamieniu, na dodatek zaraz po tym jak znalazł się w piekarniku zamiast wystrzelić w górę - rozlał się na boki. Szczęśliwie po paru minutach wszystko wyglądało już znacznie lepiej, poszedł w górę i tak już zostało

Stare Gary
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 172

Kupiłam w Lidlu rostbef wołowy,  brazylijski. Ponieważ był to zgrabny, ponad kilogramowy kawałek, postanowiłam upiec go w całości, z założeniem, że będzie jedzony na ciepło zaraz po upieczeniu, a reszta już do zjadania w cienkich plastrach na zimno.  Piekłam wg przepisu znalezionego na stronie Simply Recipes. Przepis nie wymagający wielu składników. W przypadku rostbefu jest to moim

Stare Gary
Kiszona mieszanka warzyw 185

spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek do chłodnika

Stare Gary