mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1h i 30 minut.GÓRNA MASA:łączymy ze sobą jogurt i cukier. Po upieczeniu ciasta zaraz wykładamy jogurt na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Pieczemy jeszcze przez 18 minut.Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do stężenia na około 8 godzin.(Ja zrobiłam ciasto późnym wieczorem
Serce zamknięte w formie pysznościŚwinki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki
Ciastkozercyjuż na pewno nie znam żadnego takiego dziecka. Z okazji zbliżającego się święta dzieci chciałabym zaproponować Wam przepis na babeczki maślane z żelkami z dodatkiem bitej śmietany (babeczki dekorujemy zaraz przed podaniem, żeby śmietana nie miała czasu upaść). Przepis na babeczki maślane znajdziecie tutaj.Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy mleko (najlepiej z lodówki, żeby nie było trzeba za długo
CiastkozercyPianki to moje drugie ulubione słodycze (zaraz po żelkach), nie byłabym więc sobą, gdybym nie spróbowała połączyć ich jakoś z babeczkami. Dzisiejszy pomysł na podwieczorek/słodką przekąskę to babeczki czekoladowe+pianki+kolorowy krem.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+pianki jako nadzienieBabeczki przygotowujemy według przepisu. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostudzenia - dekorowanie ciepłych babeczek skończy się rozpuszczonym kremem.W każdej
Ciastkozercykońcu zawierają dużo amarantusa, czyli skwalenu, a to super oczyszczenie organizmu. Zawsze można sobie jakoś wytłumaczyć małą rozpustę... :-)Podaję składniki podwójnej porcji (wychodzi ok.36 ciasteczek), bowiem jedna znika zaraz po upieczeniu. Proporcje mąk ryżowej i kukurydzianej są dowolne, może być sama kukurydziana lub sama ryżowa, ja daję ich po połowie, ale piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga
Smaczne Zdrowewałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy wzory. Gotowe ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 12-15 minut. Uwagi!Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną po 3-4 tygodniach. Upieczone pierniki należy przechowywać w puszcze. Można je upiec w dzień wigilii bądź kilka tygodni wcześniej-najlepiej
Mango Papajaurządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Diot (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno
Kitchens Alphabetzadowalający. Wszyscy odchodzą od niej spełnieni, szczęśliwi i bez kaca moralnego. Wciąż się zastanawiamy, czy ten opis pasuje na pewno do sałatki, czy może z miseczki wyłoni się zaraz kusząca 'lolitka', która zarzuci długimi włosami, pomruga i poprawi swoje niebotycznie wysokie kozaki. Chyba zdecydowanie powinnyśmy iść i zjeść sałatkę, bo coś z nami nie tak.SKŁADNIKI:- śledzie wiejskie, słoik
Wypisz Wymalujnasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle. W sumie... on dosłownie wychodzi jak po maśle. Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny...Chlebek jest delikatny, wilgotny, mięciutki, bardzo smaczny i aromatyczny. Wszystko to i jeszcze więcej zamknięte jest w chrupiącej skorupce, która jest chyba najpyszniejsza.Mo
Wypisz WymalujUsiądź obok mnie, zaraz czegoś spróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje...Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi podczas
W kuchni Karmel-itkiczęści i rozwałkuj na owalne placuszki centymetrowej grubości, zem. Przełóż chlebki na blachę wysmarowaną tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 220 st.Obserwuj, kiedy pity zaczną się wybrzuszać,to znak, że zaraz będą gotowe (nie powinny się zrumienić).Surówkę przepis tutaj wymieszaj z pokrojonym mięskiem, połóż na pitę, polej sosem przepis tutaj i zajadaj... ze smakiem
Walijskie Pichcenielato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie. Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą.Składniki:1 kg fasolki szparagowej4 młode ziemniaki2 marchewki1
Walijskie Pichceniesmaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy zieleniną.Risotto najsmaczniejsze jest zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewane niestety nie jest już takie dobre
Walijskie Pichceniepachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz wywołałby burzę nieprzyjemnych komentarzy... typu: jak to: tikka masala bez imbiru, kuminu?? Jak to tikka masala bez przyprawy garam masala? Niestety nie wszystkie przyprawy są zawsze pod ręką
Walijskie Pichcenienawet pod wełnianym kocem nie jest zbyt ciepło ... najlepszą rzeczą, która nas rozgrzeje jest gorący, pachnący i aromatyczny grzaniec. Trochę wina, rozgrzewające dodatki, plaster pomarańczy i zaraz poprawi nam się i nastrój i ... krążenie :)) A potrzebujemy tylko: szkl. czerwonego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny kilka goździków szczypta cynamonu 2 plastry pomarańcz lubgotowa
Walijskie Pichcenie