zarazy - 1000 przepisów (strona:39/67)

Jabłecznik kruchy klasyczny 196

jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie....Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:     4 szklanki maki     30 dag margaryny     1 szk cukru     1/2 kostki smalcu     2 jaja

Apetyczna babeczka
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 209

pięknych i wąskich uliczkach...  Tylko raz podróżowałam samolotem, zawsze były to wycieczki autokarowe, z połączeniami promowymi itp. Do tej pory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę.  Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce

Moja smaczna kuchnia
Placuszki drobiowe 242

dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy mięsnej,delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz,łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu

Kuchnia Danusi
Oponki wiedeńskie 1715

stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem

Kuchnia Danusi
Naleśniki z serem i kaszą gryczaną 169

kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby farsz był za suchy,to dodać jogurt naturalny. Usmażone naleśniki smarować farszem,zwijać w rulony. Podsmażyć naleśniki na patelni. Podawać zaraz po przygotowaniu

Kuchnia Danusi
Patisony faszerowane 191

minut, gotować . Gdy patisony będą prawie miękkie, wyłożyć patisony na cedzak, aby się osączyły. Gorącym farszem napełniać patisony , które też są jeszcze gorące, udekorować listkami bazyli. Podawać zaraz po przygotowaniu

Kuchnia Danusi
Sałatka z pomidorem i brokułem 422

Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa. Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą. Do sosu dodać majonez, dobrze wymieszać, polać sosem sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu

Kuchnia Danusi
Sałatka z gyrosem - warstwowa 374

Sałatka z gyrosem jest chyba najbardziej popularną sałatką zaraz po sałatce warzywnej... Gdy mam dylemat jaką sałatkę zrobić każdy mi mówi... to może z gyrosem?  Niby każdy ją robi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję...  jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno

Aga w kuchni
Babka adwokatowa 203

Pyszna babka z adwokatem, zaraz pewnie mnie się zapytacie czy adwokat jest wyczuwalny? ;) Uprzedzę Was przed tym pytaniem i odpowiem... nie jest bardzo wyczuwalny, ale czuć fajny jego posmak, no i nadaje fajny żółciutki kolor babce :) Nam wszystkim bardzo smakowała :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka likieru jajecznego (adwokata), 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku

Aga w kuchni
Czekoladowe malibu 199

Uwielbiam domowe likiery, moim ulubionym jest likier kawowy, zaraz po nim malibu... a dzisiaj Was zapraszam na malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :)Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie:      Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie

Aga w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 286

rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasolaCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 212

wiatraki rąk z drewnianą łyżką. Kurczak. Tak kurczak, ale nie cały, nie . -Dlaczego mamo nie cały? -pytam -Bo nie!...ale teraz szkoda czasu, jedziemy po kurczaka- standardowa odpowiedz. Dlaczego zaraz jedziemy, pomyślałam, przecież macellaio – rzeznik- jest pod nosem, on ma wszystkie rodzaje mięsa. Pytam więc. Dostaję odpowiedz, że tamto mięso , to nie jest takie jakie ONA chce i w ogóle

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z wędzonym łososiem na cydrze 230

wędzonego z makaronem, że nic tylko widziałam tego łososia i kropka.A ja kocham wędzonego łososia- on czasami działa na mnie jak taki psychiczny detox. Jak mi zle to..mama zaraz aplikuje mi wędzonego łososia i już jest po wszystkim. A tu mi Malma macha przed oczami po południu tym właśnie łososiem! Nic, patrzę co mam. No mam wszystko poza białym

Z Kuchni Do Kuchni
Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 270

Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo mrożę.Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego.  Zobacz przepis na Pierogi z mięsem i kuskusem albo Pierogi z kaszanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rukola z gruszką i granatem 240

Rukolę przełożyć do miski polać połową sosu wymieszać i przełożyć na talerz. Na górę rozłożyć pokrojone gruszki, ziarenka granatu polać sosem i na końcu ułożyć kosteczki sera sałatkowego. Podać zaraz po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania