przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch, przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki
Chilli Czosnek i Oliwacytryn i trochę czasu. Jak łatwo zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie je oczywiście również kupić w sklepach typu kuchnie świata. Czytałam, że marokańskie gospodynie nastawiają tażin zaraz po śniadaniu. Ten tażin z kurczaka jest w nieco unowocześnionej wersji Jamiego Oliwera i potrzebuje tylko 1,5 godziny gotowania, co wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie
Chilli Czosnek i Oliwakoniec zagniatania ciasta. Ja tak zrobiłam i niestety całe ciasto mi się zatłuściło i miałam problem z wgnieceniem w nie oliwy. Musiałam dodać więcej mąki. Radzę więc dodać oliwę zaraz na początku - robię tak zawsze, gdy przygotowuję focaccię i wszystko się zawsze udaje. Aby uzyskać kieszonki, po prostu przekrój pity na pół. Jeżeli nie będziesz jeść pit od razu
Chilli Czosnek i Oliwaupieczenia własnych bułeczek. To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów. Można je również podać jako
Chilli Czosnek i Oliwabędzie w stanie wychwycić więcej aromatów. 3. Teraz wsadź nos w kubek z oliwą. Szybko wciągnij aromat, po czym odsuń kubek od nosa. Ponownie zbliż kubek do nosa i zaraz odsuń. Powtarzaj tę czynność, starając się wyłapać jak najwięcej aromatów. Jednocześnie cały czas rozgrzewaj oliwę w dłoniach. Nie należy trzymać nosa przy kubku zbyt długo, gdyż nasz nos się wtedy
Chilli Czosnek i OliwaSałatkę robiłam już dość dawno temu, zaraz po powrocie znad morza. Przywiozłam ze sobą najwspanialszego wędzonego na gorąco łososia. Sałatka miała być prosta i szybka w wykonaniu i niskokaloryczna! SKŁADNIKI: - 3 łyżki wędzonego łososia około 100-120 g - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny
SMYKWKUCHNIPogoda przestała nas rozpieszczać i z dnia na dzień jest coraz bardziej szaro i chłodno. My mamy sposób na przetrwanie takich dni i zaraz się z Wami nim podzielimy. Bo kto z nas nie lubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki
Symfonia Smakówkokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając.Jezierzany, bo to tam mnie dusza poniosła, to malutka wioseczka zaraz pod Jarosławcem, mniej lub bardziej znaną miejscowością wypoczynkową. Około 2,5 km do morza, zielona i przyjemna okolica, cisza i spokój... Tak, to właśnie te dwa ostatnie przymioty skradły moje
W kuchni Karmel-itkitłoczenia pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb grillujemy z obu stron, następnie nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą, układamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, podobnie patisonki. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchnianadal są zbyt duże, miksujemy oczywiście troszkę dłużej. Najlepiej, jeżeli w paście pozostaną drobne kawałeczki papryczek, trzeba jednak uważać by nie były zbyt duże. Pastę można przechowywać w lodówce zaraz po przygotowaniu przez ok. 2 tygodnie. Aby cieszyć się nią dłużej lub część odłożyć na później, całość przekładamy z blendera do garnka i gotujemy. Gorącą pastę przekładamy do słoiczka, zakręcamy
PastelFoodmajeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji:Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam
prawdziwe jedzeniewałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek, wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żarodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut
prawdziwe jedzeniemomentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze białego koloru.W tym czasie obieram ziemniaki na frytki. Smażę je w dużej ilości (0,5 litra) mocno rozgrzanego oleju. Solę zaraz po wyjęciu. Przeczytajcie więcej o ziemniakach na frytki
prawdziwe jedzeniesłona. Ogólnie po pierwszym kęsie oba smaki wydały mi sie podobne i nawet sprawdziłam opakowania czy nie otworzyłam dwóch takich samcyh. No ale jak się bierze gryza jednego a zaraz potem gryza drugiego to nie ma się co dziwić :P Jednak po dłuższej konsumpcji wyszło jednak ze smaki są inne, ale oba bardzo intensywne.Wafelki o smaku Mango Chutney składniki:pełnoziarnisty
Monia miesza i gotujeZupełnie nie wiem co mam teraz napisać... Nie mogę zebrać myśli wiedząc, że w lodówce stoi talerz z tym pysznym deserem i zaraz będę mogła go skosztować. Woda już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem.Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy
Smaczna Pyza