towar deficytowy, ktory przywoze sobie czasem z Polski. Jakos przez te wszystkie lata nie doszukalam sie galaretki we francuskich sklepach.Przeszukalam doskladnie moja spizarnie i znalazlam 2 opakowania galaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc smak mojego ulubionego ciasta w deserze. Tak oto powstalo moje dzisiejsze dzielo.Pianka truskawkowa z galaretka z truskawekskladniki na 6 szklaneczek 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek
Przysmaki Karolkinadazyc za wyobraznia mojego dziecka.Lubie tez czasem podraznic sie z Viki i nie zdradzam do konca co bedziemy jesc danego dnia. Gdy ostatnio odpowiedzialam Jej, ze beda knedle to zaraz padlo nastepne pytanie: "A co bedzie w srodku?" Moja odpowiedz, ze bedzie niespodzianka nie byla ta, ktora dziecko spodziewalo sie uslyszec i az do samego dmu bylo wielkie zgadywanie jaka
Przysmaki Karolkiproste ciasto czekoladowe, ot takie brownies. Przyszykowalam foremke i zaczelam odmierzac skladniki. Starannie polaczylam je ze soba. W kuchni unosil sie delikatny zapach czekolady, nic wiec dziwnego, ze zaraz znalazla sie przy mnie Viki. Jak zawsze byla gotowa na wylizywanie miski. Buzia od razu sie Jej rozpromienila :DPrzyznam, ze i ja chetnie powyjadalam to pyszne ciasto, jak zawsze zreszta. Wlalam
Przysmaki Karolkidyni i ziemniakow.O ile ziemniaki uwielbiam od zawsze, o tyle z dynia zaprzyjaznilam sie dopiero rok temu w czasie Festiwalu dyni. Moja dyniowa przygoda zaczela sie od zupy, ale zaraz potem zaczelam probowac jej w innych potrawach.Minal rok i znow mamy dyniowe swieto, ktorego gospodynia podobnie jak przed rokiem jest Bea. Poniewaz to dzieki Niej i Jej wspanialej akcji polubilam
Przysmaki Karolkimych rak.W kilku sloiczkach zamknelam smaki i aromaty lata. Teraz zamykam ostatnie promienie slonca, bo slonce w tym tygodniu bylo dla nas naprawde hojne. Chwilami czulam sie tak, jakby zaraz miala przyjsc wiosna zamiast szarej jesieni czy mroznej zimy. Taka aura dodawala mi sil i ochoty do dzialania, wiec bez wiekszego wysilku przeszukalam ponownie moj magiczny schwek i z kilkoma
Przysmaki Karolkinaszym stole co roku. Pamietam ich wyglad i smak. Nie wyobrazam sobie, ze dzis mogloby ich zabraknac.Ale sa tez takie dania, ktore do mojego menu wpisaly sie zaraz po slubie.To te, ktore sa wspomnieniem rodzinnego domu mojego Meza. Dla Niego nie ma Swiat bez pierogow.I tak co roku spedzam dlugie chwile w kuchni na waklowaniu, wykrawaniu i lepieniu tego przysmaku
Przysmaki Karolkizupelnie przypadkowy, a o wyborze zdecydowalo, wygladajace bardzo kuszaco, zdjecie.Przez chwile zapomnialam, ze zdjecia w gazetach kulinarnych mijaja sie z rzeczywistoscia i prawie zawsze sa mocno poprawiane. Oprzytomnialam zaraz po tym jak zrobilam mase serowa, ktora byla zbyt luzna i nie byla w stanie utrzymac warstwy ciasta. Poeksperymentowalam wiec i do przepisu wprowadzilam pare swoich zmian. Sam sernik tez przygotowalam
Przysmaki Karolkijadlam je pierwszy raz u naszych przyjaciol poznanych tu we Francji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam, ze na podane mi Coquille Saint Jacques patrzylam dosc nieufnie. Zaraz potem okazalo sie, ze jest to jedno z moich ulubionych dan.Jak juz wspomnialam okres Swiat i Nowego Roku to czas wszelkich morskich stworzen, w sklepach az roi sie od roznych promocji
Przysmaki Karolkijednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec pudelko mrozonych malin, czekolade i pobieglam do domu.Aromat goraczej czekolady szybko rozszedl sie po mieszkaniu. Zaraz potem dolaczyl do niego zapach podgrzanej konfitury malinowo-jezynowej. W tym momencie juz wiedzialam, ze bedzie to przepyszny tort. Tort czekoladowy z malinamiprzepis na biszkoptskladniki: 500g serka mascarpone 3 jogurty
Przysmaki Karolkilodow smietankowych lub waniliowych3 lyzki cukru pudru - mozna dac mniej lub wiecej w zaleznosci od kwasnosci owocowwykonanie:Wszystkie skladniki miksujemy ze soba i rozlewamy do kieliszkow lub szklanek. Pijemy zaraz po przygotowaniu gdy napoj jest jeszcze bardzo zimny.Jesli shake jest zbyt gesty dolewamy wiecej mleka lub dodajemy wiecej lodow gdy jest zbyt rzadki.Smacznego
Przysmaki Karolkinieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich jagody i maliny.Po powrocie do domu myslalam tylko o jedyn. Zaraz upieke wspaniale ciasto. Nie moglam sie go doczekac. Nastawilam minutnik gdy wstawialam tortownice do piekarnika i zabralam sie za inne prace domowe w rytmie ulubionej muzyki. I dobrze, ze muzyka grala
Przysmaki Karolkigroszek. Gdy groszek zmieknie odlewamy wode.Do makaronu z groszkiem dodajemy mascarpone. Gdy serek sie rozpusci dodajemy do garnka przygotowane wczesniej pomidorki, miete, pietruszke. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego
Przysmaki Karolkipolance wsrod starych domow, niczym z minionej epoki rozkladamy nasz niebieski kocyk. Zaraz zajmujemy na nim miejsca, oprozniamy nasz piknikowy koszyk.Wokol slychac muzyke i szum rozmow tych, ktory podobnie jak my przyjechali tu pozegnac lato. No tak, lato sie konczy... Ech jak ten czas leci...Ale nie tu, tu wszystko stanelo w miejscu. Rozgladam sie by ogarnac wzrokiem te wszystkie
Przysmaki Karolkipieczenia i wypelnic cale mieszkanie. Aromat orzechow, jablek, a przede wszystkim cynamonu powoli rozchodzil sie od kuchni az po salon. Zagladal w kazdy zakamarek i kat mego mieszkania i zaraz zrobilo sie milej.Niecierpliwie czekalam na cieple muffinki. Zagladalam co chwila przez szybke piekarnika czy aby juz moge je wyciagac. Te 20 minut trwalo chyba wieki ;)Na koniec jeszcze tylko odrobina
Przysmaki Karolkiprzygotowane wczesniej warzywa oraz pomidory. Dusimy pod przykryciem okolo 20 minut. Cukinia i baklazan powinny byc miekkie. Dodajemy posiekana swieza kolendre, doprawiamy do smaku sola. Gotujemy jeszcze 5 minut.Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Przysmaki Karolki