już ponoć poćce, maślaki, koźlarze i borowiki sosnowe. Nie mogłam wytrzymać i ruszyłam na przeszpiegi do "swojego" lasu.Niestety, sucho w nim strasznie, ściółka chrzęści pod nogami więc zaraz po wejściu między drzewa mina zaczęła mi rzednąć. Pomyślałam, że na pewno nic nie znajdę.... Ale co tam, poszwendam się trochę, doleśnię, posłucham śpiewu ptaków i będzie świetnie ! Kocham
Smaczna Pyzacichu powiem Wam, że miało być ciasto z truskawkami. Tanieją z dnia na dzień i trzeba z nich korzystać póki są. Ale truskawki niestety nie doczekały - zostały łakomie pożarte zaraz po przyniesieniu do domu. Lenistwo nie pozwoliło iść po kolejną partię, ale od czego mam szafkę z niespodzianką ? Tak Żarłoczek nazywa moją podręczną spiżarkę gdzie zawsze mam schowane jakieś zapasy
Smaczna PyzaLekkie, miękkie i bardzo pulchne oponki, znikają zaraz po usmażeniu :)Składniki:- 1/2 kg mąki- 1/2 kg sera białego- 1 szklanka cukru- 1 łyżeczka sody- 4 jajka- 3 łyżki kwaśnej śmietanyPrzygotowanie:Podane składniki zagniatamy a następnie cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka a w ich środku mniejsze otworki (ja użyłam naparstka). Oponki smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu
Zainspirowana w kuchnidrożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWiedzieliście, że z mleczu można robić miód? Ja dotarłam do tej informacji niedawno a zaraz potem stałam się posiadaczką pierwszych, własnych miodowych słoiczków.Pomysł i przepis jest rewelacyjnie prosty, mlecz można by rzecz ogólnie dostępny a właściwości, jakie kryje w sobie miód czy też jak niektórzy wolą syrop z miszka lekarskiego, naprawdę imponujące. Wyczytałam co następuje: Miód
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś eksperymentalny kurczak w mleczku kokosowym. Wyszedł pyszny (cyt: "mamo! nie zrobiłaś jeszcze zdjęcia a zaraz będzie wszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję: Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka 3 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki curry mleko kokosowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagóry! Pamiętacie piosenkę o najłatwiejszym cieście w świecie?Dziś na wspólne "mieszanie w garach" zapraszam śpiewająco:)) Najłatwiejsze ciasto w świecie "Szklankę mąki, cukru szklankę,Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaposunięcie - minusem był fakt, że nie mogąc się doczekać kontynuacji "dzieła" nie pozwoliłam mu zbyt długo w tej lodówce siedzieć czyli po niespełna godzinie zabrałam się za dekorację a zaraz po niej torty wjechały na stół - myślę, że dla takich porządnych warstw przydałby się dodatkowy czas, by całość się lepiej zespoliła - ale to już wnioski na przyszłość:) Chlebowe torty kroiliśmy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasobie bluzkę, jednak na razie przeróbki muszą mi wystarczyć, gdyż czeka mnie jeszcze nauka szycia na maszynie. Dzielnie z nią walczę i pierwsze starcie już za mną! A efekt zaraz będzie widoczny na zdjęciach - przepraszam Was za ich jakość, ale mam nadzieję, że z czasem będą o wiele lepsze. Stara bluzka jak widać na zdjęciu nie jest zbyt ładna
Fabryka pomysłównową kanapkę w zestawie 2forU o nazwie chicker. Generalnie nie nadążam za tego typu nowościami, gdyż bardzo rzadko jadam w takich miejscach. Tym razem jednak miałam sposobność zjeść ją zaraz po wprowadzeniu. Jest zupełnie inna od typowych burgerów, przede wszystkim charakteryzuje się prostotą i ciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy
Fabryka pomysłówpomysłu na gotowanie, chyba że desery i ciasta, a te ostatnio ograniczam. Mogę, więc jedynie rozpieścić pozostałych domowników. Cóż, postaram się bardziej wysilić. Może też doskwiera mi myśl, że zaraz koniec studiów i trzeba zacząć kolejny etap życia od nowa. Najpierw jednak trzeba się skupić na finiszu, czyli ostatnie 2 miesiące nauki. Ach ciężkie to dorosłe życie i pomyśleć
Fabryka pomysłówposiekaną bazylią cytrynową. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem owocowym, polać sałatkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Można również owoce wcześniej schłodzić i podawać sałatkę zaraz po przygotowaniu
Monia miesza i gotujeUlubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie 1 średnia cebula 2 kostki rosołowe 2-3 łyżki śmietany 18% kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin sól, pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie
Pudełko rozmaitości