z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:28/37)

Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 218

niedzielę. Sałatka z moghrabieh (izraelskiego kuskusu) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem Składniki (na 4 porcje): 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) - możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu) lub muszelki 200 g brokułu podzielonego na różyczki 2 duże buraki (ok. 500 g), ugotowane i obrane ze skórki 2 garście szpinaku baby (ok. 50 g) 50 g migdałów(...)orzechy laskowe, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć. Następnie przełóż je na deskę do krojenia i grubo przesiekaj. Przygotuj sos jogurtowy. Na suchą patelnię wrzuć nasiona kuminu i praż mieszając aż zaczną pachnieć. Przesyp do moździerza i utłucz na proszek. Wsyp kumin do miseczki razem z jogurtem naturalnym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i szczyptą soli do smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy Hummus 147

czasie należy uzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem.  3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały(...)dodajemy do reszty. Miksujemy wszystko. Jeśli brakuje nam ostrych smaków możemy dodać odrobinę pieprzu lub chilli.  Domowy hummusik gotowy. Możemy wykorzystać pastę na śniadanie lub dołączyć do ryżu /frytek i jeść jako obiad. Zajadać się ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 389

ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki soli 2-4 suszone ostre papryczki ¾ łyżeczki(...)smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (1988) ; przepis lekko zmodyfikowany

Pełny talerz
Kalafior w arabskim stylu 195

anyż, kurkuma, curry, cynamon, szafran, czosnek, ziele angielskie, pietruszka, pieprz czarny nie byłoby współczesnej arabskiej kuchni. Wspólnymi elementami współczesnej kuchni arabskiej są: upodobanie do warzyw, owoców, ziół i przypraw, ryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach(...)papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: * Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę,  goździki. Prażymy, od czasu do czasu mieszamy przyprawy na patelni, aż zaczną pachnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu, a następnie dodajemy paprykę, gałkę, cynamon. Wszystko razem mieszamy. Przechowujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 319

marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego ryżu, imbiru, czosnku i pasty z papryki. W małej miseczce mieszamy pastę Gochujang z olejem sezamowym. Dodajemy ocet ryżowy i tyle wody (ok.4 łyżek – dodawajcie po jednej i każdą dokładnie wmieszajcie(...)całość mieszamy. Smażymy, mieszając, około 3-4 minut aż kapusta widocznie zmięknie i lekko zmniejszy objętość. Dodajemy do woka usmażonego wcześniej kurczaka, wszystko razem dokładnie mieszamy i podajemy – posypane prażonym sezamem i pociętym szczypiorem, z miseczką ostrego sosu – nie tylko dla odważnych! SKŁADNIKI proporcje składników na 2 porcje obiadowe MIĘSO I MARYNATA 2 piersi z kurczaka, ok. 450g 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Kurczak sezamowo-cytrusowy 266

piersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu  2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki(...)cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańczę i cytrynę

Świat Domowej Kuchni
Ekspandowana pszenica/orkisz/owies/komosa/gryka - Soligrano 135

uważamy za pouczające. Smak: Pszenica i orkisz: Oba ziarna wyglądają niemalże identycznie oraz tak też smakują. Przede wszystkim nie są gumowe a lekko chrupkie, dodatkowo wyczuć można goryczkę prażenia co dodaje im charakteru i smaku. Ich spory rozmiar wyróżnia je na tle reszty odmian. W naszym przypadku gdzie unikamy glutenu takie ziarna świetnie sprawdzały się w małych ilościach(...)świetnie się w nich sprawdzają (przepis już wkrótce). Gryka: Ziarna gryki zdecydowanie są najlżejsze więc przypominają kuleczki styropianu również pod względem struktury i konsystencji. Zbliżone są do preparowanego ryżu, który szybko rozmięka w ustach. Posmak gryki i jej goryczki na szczęście jest obecny (przepadamy za nim) ale nie jest bardzo intensywny. To co chrupie to łuski i nienadmuchane ziarna, które

Candy Pandas
Delikatne nuggetsy z kurczaka 157

Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki chilli pół łyżeczki oregano pieprz do smaku Krakersy, cebulkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka(...)minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego

Cooking Monster
Czwartek: Pęczotto z grzybami i groszkiem 123

boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść

Niedzielny kucharz
Szyszki krówkowe z ekspandowaną gryką 134

masę. Niekiedy krówki nie chcą całkiem się rozpuścić, lojalnie uprzedzam. Jeśli preferujecie bardziej kakaowe smaki, to dodajemy do masy kakao. Jak dla mnie w smaku ciekawsze niż te z ryżem. Słodycz krówek, złamana jest charakterystycznym smakiem gryki. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/08\/szyszki2.jpg","recipeIngredient":["125 g mas\u0142a\r","3 \u0142y\u017cki(...)ekspandowaną gryką Składniki 125 g masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% 300 g krówek 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 2 łyżki kakao (opcjonalnie) 1 opakowanie 60 g gryki prażonej Sposób przygotowania W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i pokruszone cukierki. Gotujemy aż wszystko się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. Jeśli chcemy, dodajemy mleko w proszku i/lub kakao. Odstawiamy

Mieszam w Garnku
Hinduski kurczak tikka masala 122

ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki nasion kardamonu 1 pokruszona laska cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku 1 łyżeczka goździków Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i prażymy  przez około 10 minut, uważając żeby ich nie przypalić. Mieszamy co chwilę, do momentu ich zbrązowienia oraz wydzielania charakterystycznego dymnego, słodkiego aromatu. Patelnię z naszą garam masala, ściągamy(...)łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2-3 łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut

Moja Mama Gotuje
Klopsiki z kosmosy ryżowej i marchewki 133

Wszelkiej maści kotlety/pulpety/pasztety powinny być naszymi narodowymi potrawami, bo naprawdę kochamy takie klopsy. Ja prawdę powiedziawszy wolę curry i ryż pod każdą postacią, ale jak to bywa, przypadkiem (miały być z jaglanki, ale się skończyła, itd. )zrobiłam te klopsy i muszę przyznać, że jestem z nich dumna. Serio, naprawdę mi smakują, zresztą wszystkim smakowały, masa jest tak dobra, że wyżerałam(...)kaszy pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej Przygotowanie: Na suchej patelni podpraż słonecznik i płatki owsiane. Dodaj do ugotowanej komosy. Na tą samą patelnię, na której był prażony słonecznik wlej 2-3 łyżki oleju i zeszklij cebulę (smaż 3-5 minut), dodaj przyprawy oraz startą na drobnych oczkach tarki obraną marchew. Duś wszystko razem 5 minut.   Dodaj

greenscarf
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 149

boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść

Niedzielny kucharz
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 165

suszony w płatkach - grubo mielony pieprz czarny - cytryna Dodatkowo: - wykałaczki   Z filetów zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrajamy wzdłuż na 2 połowy. Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, rozcieramy z kolendrą. Filety oprószamy solą himalajską, świeżo zmielonym czosnkiem suszonym oraz mieszanką kolendry i czosnku, skrapiamy sokiem(...)oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam

mojewypiekiinietylko
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 327

pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa(...)kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb

Kulinarne przygody Gatity