piersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki(...)cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańczę i cytrynę
Świat Domowej Kuchniuważamy za pouczające. Smak: Pszenica i orkisz: Oba ziarna wyglądają niemalże identycznie oraz tak też smakują. Przede wszystkim nie są gumowe a lekko chrupkie, dodatkowo wyczuć można goryczkę prażenia co dodaje im charakteru i smaku. Ich spory rozmiar wyróżnia je na tle reszty odmian. W naszym przypadku gdzie unikamy glutenu takie ziarna świetnie sprawdzały się w małych ilościach(...)świetnie się w nich sprawdzają (przepis już wkrótce). Gryka: Ziarna gryki zdecydowanie są najlżejsze więc przypominają kuleczki styropianu również pod względem struktury i konsystencji. Zbliżone są do preparowanego ryżu, który szybko rozmięka w ustach. Posmak gryki i jej goryczki na szczęście jest obecny (przepadamy za nim) ale nie jest bardzo intensywny. To co chrupie to łuski i nienadmuchane ziarna, które
Candy PandasDzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki chilli pół łyżeczki oregano pieprz do smaku Krakersy, cebulkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka(...)minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego
Cooking Monsterboczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść
Niedzielny kucharzmasę. Niekiedy krówki nie chcą całkiem się rozpuścić, lojalnie uprzedzam. Jeśli preferujecie bardziej kakaowe smaki, to dodajemy do masy kakao. Jak dla mnie w smaku ciekawsze niż te z ryżem. Słodycz krówek, złamana jest charakterystycznym smakiem gryki. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/08\/szyszki2.jpg","recipeIngredient":["125 g mas\u0142a\r","3 \u0142y\u017cki(...)ekspandowaną gryką Składniki 125 g masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% 300 g krówek 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 2 łyżki kakao (opcjonalnie) 1 opakowanie 60 g gryki prażonej Sposób przygotowania W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i pokruszone cukierki. Gotujemy aż wszystko się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. Jeśli chcemy, dodajemy mleko w proszku i/lub kakao. Odstawiamy
Mieszam w Garnkuziaren czarnego pieprzu 2 łyżki nasion kardamonu 1 pokruszona laska cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku 1 łyżeczka goździków Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i prażymy przez około 10 minut, uważając żeby ich nie przypalić. Mieszamy co chwilę, do momentu ich zbrązowienia oraz wydzielania charakterystycznego dymnego, słodkiego aromatu. Patelnię z naszą garam masala, ściągamy(...)łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2-3 łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut
Moja Mama GotujeWszelkiej maści kotlety/pulpety/pasztety powinny być naszymi narodowymi potrawami, bo naprawdę kochamy takie klopsy. Ja prawdę powiedziawszy wolę curry i ryż pod każdą postacią, ale jak to bywa, przypadkiem (miały być z jaglanki, ale się skończyła, itd. )zrobiłam te klopsy i muszę przyznać, że jestem z nich dumna. Serio, naprawdę mi smakują, zresztą wszystkim smakowały, masa jest tak dobra, że wyżerałam(...)kaszy pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej Przygotowanie: Na suchej patelni podpraż słonecznik i płatki owsiane. Dodaj do ugotowanej komosy. Na tą samą patelnię, na której był prażony słonecznik wlej 2-3 łyżki oleju i zeszklij cebulę (smaż 3-5 minut), dodaj przyprawy oraz startą na drobnych oczkach tarki obraną marchew. Duś wszystko razem 5 minut. Dodaj
greenscarfboczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść
Niedzielny kucharzsuszony w płatkach - grubo mielony pieprz czarny - cytryna Dodatkowo: - wykałaczki Z filetów zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrajamy wzdłuż na 2 połowy. Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, rozcieramy z kolendrą. Filety oprószamy solą himalajską, świeżo zmielonym czosnkiem suszonym oraz mieszanką kolendry i czosnku, skrapiamy sokiem(...)oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam
mojewypiekiinietylkopęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa(...)kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb
Kulinarne przygody Gatitygryczana, manna, produkty wielozbo żowe i płatki owsiane. Bardzo zdrowe k asze przede wszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk iem prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por produkty strączkowe: fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej(...)sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie podaję. kurkuma - lubią ją moje dzieci bo dzięki niej ryż staje się żółciutki. Dodaję go również do majonezu, sałatek rybnych . http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/10/kaszka-manna-z-maslana-gruszka.html 3. POPIJAM;) wszystko co gorące : h erba tę,kakao,zbożową kawę. A ponieważ najważniejsze
WYSPA SZCZĘSLIWAskładniki i możesz delektować się niezwykle pożywnym i zdrowym obiadem. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z jednego z naszych ulubionych blogów – fitmencook.com z tym, że ziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni Pół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju(...)Krok 5 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej. Pęczak dobrze opłucz pod zimną wodą, odsącz. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotój pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie miękki. Jeśli płyn wygotuje się, dodaj trochę wody. Krok
Niedzielny kucharzpopularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej każda gospodyni domowa(...)kolendry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 1 anyż gwiazdkowaty szczypta nasion kopru włoskiego 2 goździki wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw. Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb 2. Kumin
Słodki Kompromispęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa(...)kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb
Kulinarne przygody Gatitydaniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus. Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy. Od 4 lica rozpocznie się Tydzień Orientalny w Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji(...)grilla i grillujemy papryki i papryczki chili, aż skórka papryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i obieramy ze skóry. Papryczki chili pozbawiamy pestek. W między czasie orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. W blenderze miksujemy czosnek, papryczki chili i obrane papryki z oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i kuminem. Przekładamy do miseczki, polewamy obficie oliwą i posypujemy natką
Kuchnia Bon Appetit