Tym razem się troszeczkę rozpiszę. Nie jestem żadną specjalistką od spraw żywienia, ale lubię próbować nowe smaki, nowe produkty i próbuję. Owszem dużo prościej byłoby podać
Blondynka Gotujepostaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza na północy Indii używany jest jako samodzielne danie, w postaci zestawu: dal-bhat-tarkari (dal-ryż-warzywa). Na południu jest podstawowym składnikiem sambaru, idli i innych potraw. (źródło: Wikipedia) To danie zawładnęło mną i moją kuchnią. Przynajmniej raz w tygodniu gotuję kilkulitrowy gar tej doskonałej potrawy(...)domową kostkę bulionową ) pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego do smażenia (weganie używają oleju rzepakowego tłoczonego na zimno) do posypania opcjonalnie: czarnuszka, prażone ziarna dyni lub słonecznika, natka pietruszki, szczypiorek. Przygotowanie: Zieloną soczewicę i fasolkę mung płuczemy i zalewamy na ok pół godz. do namoczenia. Czerwoną soczewicę płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i paprykę
Naturalna Kuchniapożywnie. Tajlandzki długoziarnisty ryż jest dostępny w sklepach z orientalna żywnością i supermarketach. Cieszy się zasłużenie dobra opinią wśród smakoszy dla swojej jakości i aromatu. Jeśli jada się dużo ryżu, warto zainwestować w specjalne naczynie do jego gotowania. S SOS OSTRYGOWY- To specjalność kantońska na bazie ekstraktu z ostryg, soli, karmelu i skrobi kukurydzianej. Jest to sos znacznie gęstszy(...)smażenia i podgrzewania powyżej 65 stopni. Najlepiej spożywać do na surowo dodając do sałatek, zup, warzyw. Można spotkać dwa rodzaje oleju jasny i ciemny. Ten drugi robiony jest z prażonych ziaren sezamu i ma wyraźniejszy, orzechowy smak. Oba są korzystne dla zdrowia, można wybrać ten, który bardziej nam odpowiada. Tekst pochodzi z książki: Kuchnia tajska- to proste. Autor: Sallie Morris
ClauditteMissCookingPowoli zabieram się za wypełnianie papierów na GUMed, jestem ogromnie podekscytowana i nie mogę doczekać się pierwszych zajęć. Na całym roku dietetyki będzie nas tylko 30
Be Fit Be Strongklasztorach mogłabym raczyć się codziennie. Daje ogromny ładunek energii, witamin i minerałów. Oczyszcza układ trawienny i wzmacnia siły witalne. Kasza pod względem wartości odżywczej przewyższa makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, niezbędnych do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, jednak nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym(...)szklanki wody szczypta soli łyżeczka masła lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: Garnek stawiamy na gazie i rozgrzewamy. 1 szklankę mieszanki kasz wsypujemy do rozgrzanego garnka i prażymy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach prażonej kaszy (trwa to ok minuty). Po tym czasie wlewamy 2 szklanki wody, solimy i zagotowujemy. Dodajemy tłuszcz. Zmniejszamy ogień
Naturalna Kuchniawskazane. Wg badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Rzeszowski oraz Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Rzeszowie próbki kawy rozpuszczalnej charakteryzują się najwyższą zawartością ochratoksyny spośród innych badanych produktów (mąka, ryż, kasze, wino itd.). Co to właściwie oznacza? Mikotoksyny to niebezpieczne dla ludzi i zwierząt pleśnie . Stanowią przyczynę ostrych zatruć pokarmowych, a nawet śmierci. Są rakotwórcze, immunosupresyjne, teratogenne, neurotoksyczne oraz estrogenne. Jedną(...)Niech już nawet będzie z tym cukrem :) Mokate 3in1 napój kawowy w saszetkach Źródło:http://ezakupy.tesco.pl skład: cukier, syrop glukozowy , rozpuszczalny ekstrakt kawy (8,2%), ekstrakt kawy zbożowej (ekstrakt prażonego jęczmienia i żyta), tłuszcz roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, białka mleka, substancja przeciwzbrylająca - E 551 Produkt może zawierać śladowe ilości soi Nescafé 3in1 Classic rozpuszczalny napój kawowy w saszetkach Źródło
Powiedz dietom nie