wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny na piekarnik, jaki mamy z oknem Chłodnik z zielonego groszku i świeżych ogórków (5-6 osób) 500 g zielonego groszku 6 -7 świeżych niedużych ogórków(...)papierze do pieczenia. Suszyłam w piekarniku przez ok. 15 minut co jakich czas kontrolując „suchość” wiórków buraczanych. Nie suszymy zbyt długo, ponieważ stracą kolor. Schłodzoną zupę podałam ozdobioną prażonym sezamem, orzechami piniowymi oraz suszonym buraczkiem
Kate's Kitchenprzyprawami nabiera wyjątkowości. Jeśli macie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie opisany nie tylko ryż. Ja zamiast ryżu postawiłam na kalafior i podałam go tak jak podałabym ryż, czyli z mięsem. Sznycle czy saszłyki będą tutaj jak znalazł. Kalafior możecie także podać jako danie główne, bez dodatków. Jest na tyle sycący, że na pewno nikt nie pozostanie głodny(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Konsystencja po starciu na tarce będzie podobna do konsystencji ugotowanego kuskusu. Na suchą patelnię wrzucić kardamon, liść laurowy, goździki, kolendrę i płatki chili. Prażyć na małym ogniu przez dziesięć sekund. Zwiększyć ognień i dodać olej kokosowy, imbir, kolendrę, pieprz, puder mango, szafran oraz utarty kalafior. Zwiększyć ogien do średniego. Kalafiora dusić przez dwie minuty
mecooksmieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)100g1 op. sosu z bazylią u trawą cytrynową1 papryka1 łyżka sezamu1 łyżka słonecznika2 łyżki oleju do smażeniaPrzepis:Pierś kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy do zarumienienia. Na osobnej patelni prażymy sezam i słonecznik. Do kurczaka dodajemy pokrojoną paprykę. Trzymamy na patelni jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy sos razem z sezamem i słonecznikiem i całość podsmażamy jeszcze
Emcia PichciADHD, problemami z tarczycą i rozrodczością oraz niską masą urodzeniową niemowląt (warto wiedzieć, że ten szkodliwy związek jest wykorzystywany również w produkcji narzędzi teflonowych). Zatem sam popcorn, przygotowywany samodzielnie, prażony w garnku i jedzony od czasu do czasu może być elementem zdrowej diety. Po cóż zatem ten karmel…? Otóż, wychodzę z założenia (może naiwnego), że jeśli czynić odstępstwa od dobrego(...)modyfikacjom genetycznym, dlatego najlepiej jest wybierać ziarna ekologiczne) 2 łyżki masła klarowanego (lub preferowanego oleju do smażenia) 60 g masła 60 g cukru kokosowego 2 łyżki syropu z brązowego ryżu duża szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Duży garnek o grubym dnie rozgrzać, dodać klarowane masło i po chwili, kiedy masło się rozgrzeje (nie dopuścić
Even Better Foodmezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano(...)kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki z 1 granatu posiekana pietruszka 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko * PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut). Powinniśmy otrzymać
Food SquarePęczotto...podoba mi się ta nazwa - to takie risotto tylko zamiast ryżu jest kasza pęczak. Danie zrobione z kilku prostych składników, a takie dobre! W wykonaniu jest również bardzo proste, choć trochę uciążliwe bo trzeba cały czas stać i mieszać do momentu, aż kasza będzie miękka, aby się nie przypaliła. Uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, więc dla mnie to danie(...)grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy starte buraki i razem smażymy przez około 15-20 min. Na drugiej patelni prażymy przez około 2 min. kaszę pęczak i dodajemy ją do buraków. Od razu zalewamy 1 szklanką bulionu i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Cały czas mieszamy, aby kasza się
Kuchnia MagdaLenypersku gotuje mój mąż. Rządzi w kuchni w ciągu tygodnia, bo ma taką pracę. Dla mnie pozostaje weekend. Postanowiłam więc zrobić niespodziankę mężowi. Przyrządziłam pałki kurczęce po persku . Zamiast ryżu zrobiłam zapiekankę z dyni i jarmużu…można i tak. Uwielbiam perską kuchnię . Jest prosta i aromatyczna. Pałki kurczęce świetnie pasują na party i pewnie je przyrządzę na moje urodzinowe(...)jarmużu 4 łyżki mąki migdałowej 250 g mascarpone 2 łyżki masła + 1 łyżka do sosu 200 g śmietanki 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 50 g utartego cheddar 4 łyżki prażonych pistacji pestki granatu W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC
codojedzeniaczerwonego półsłodkiego wina 2 łyżki miodu płynnego . Sos przepis : Czerwoną cebulę i marchew Dragon tylko prażymy na patelni ,gdy cebula zacznie się szklić podlewamy spirytusem i podpalamy pozostawiamy na patelni do czasu aż alkohol wyparuje. Przekładamy do wysokiego kubka od blendera Następnie dodajemy miód , czerwone wino(...)cukinię i kiełki bambusa po upływie kolejnych 3 minut. Warzywa muszą być chrupiące tj.al-dente Warzywa często mieszamy . To wszystko. Danie super smakuje w połączeniu z kaszą kuskus / ryżem . Wyłożone danie skrapiamy naszym syropem bezpośrednio na talerzu . Smacznego
Viola cooks with passionryżu potrzebować będziemy ocet ryżowy, cukier i sól . Wszystko wymieszane i rozpuszczone w rondelku (nie może dojść do zagotowania) dodajemy do ryżu. To właśnie ta zaprawa octowa daje ryżowi tego charakterystycznego zapachu i wspaniałego smaku do sushi. O ile w Polsce rzadko używamy octu ryżowego – w kuchni Japońskiej jest on niezastąpionym składnikiem w przypadku każdej potrawy. Wasabi to popularnie nazwany(...)białego sezamu również nie poradzimy sobie w przygotowaniach sushi. Jest to zwykły sezam – czasami kupowany oddzielnie biały i czarny, ale możemy też spotkać gotowe mieszanki. Najważniejsze, by był prażony – robimy to samodzielnie na patelni, niczym prażenie słonecznika. Oczywiście możemy pomyśleć nad dodatkowymi składnikami, które są bardzo często wykorzystywane o sushi – awokado , ogórki zielone czy tez łosoś . Warto zaopatrzyć się
WojnaNaSmaki.plPrognoza pogody zupełnie nie zachęca do wychodzenia z domu! Wiosno, gdzie jesteś?! Macie podobne odczucia? Jejku, ja odliczam już do tych prawdziwych, słonecznych dni! Zdecydowanie należę
Spektrum Smakusię nie oprze! Można do niego dodać ulubione warzywa, ja dodałam akurat bimi, ale spokojnienie można dodać zamiast nich klasyczne brokuły lub inne ulubione warzywa, a podane z prażonymi nerkowcami i kolendrą to już prawdziwa uczta. Jeżeli lubisz tego typu dania z coca colą w roli głównej polecam też skrzydełka duszone w coca coli lub skrzydełka z piekarnika w glazurze(...)duża garść liści kolendry, z grubsza posiekanej garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni i posiekanych 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody ugotowany makaron lub ryż do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj kurczaka, sos sojowy i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i włóż do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, dodaj
karmelowyniedzielę. Sałatka z moghrabieh (izraelskiego kuskusu) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem Składniki (na 4 porcje): 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) - możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu) lub muszelki 200 g brokułu podzielonego na różyczki 2 duże buraki (ok. 500 g), ugotowane i obrane ze skórki 2 garście szpinaku baby (ok. 50 g) 50 g migdałów(...)orzechy laskowe, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć. Następnie przełóż je na deskę do krojenia i grubo przesiekaj. Przygotuj sos jogurtowy. Na suchą patelnię wrzuć nasiona kuminu i praż mieszając aż zaczną pachnieć. Przesyp do moździerza i utłucz na proszek. Wsyp kumin do miseczki razem z jogurtem naturalnym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i szczyptą soli do smaku
Chilli Czosnek i Oliwaczasie należy uzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem. 3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały(...)dodajemy do reszty. Miksujemy wszystko. Jeśli brakuje nam ostrych smaków możemy dodać odrobinę pieprzu lub chilli. Domowy hummusik gotowy. Możemy wykorzystać pastę na śniadanie lub dołączyć do ryżu /frytek i jeść jako obiad. Zajadać się ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki soli 2-4 suszone ostre papryczki ¾ łyżeczki(...)smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (1988) ; przepis lekko zmodyfikowany
Pełny talerzanyż, kurkuma, curry, cynamon, szafran, czosnek, ziele angielskie, pietruszka, pieprz czarny nie byłoby współczesnej arabskiej kuchni. Wspólnymi elementami współczesnej kuchni arabskiej są: upodobanie do warzyw, owoców, ziół i przypraw, ryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach(...)papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: * Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę, goździki. Prażymy, od czasu do czasu mieszamy przyprawy na patelni, aż zaczną pachnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu, a następnie dodajemy paprykę, gałkę, cynamon. Wszystko razem mieszamy. Przechowujemy
Smakowity Blog Kulinarny