z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:22/37)

Thai Satay & Shrimps 95

oleju kujawskiego. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta i dodajemy do smażących się warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami. Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pietruszkę z czosnkiem następnie krewetki. Smażymy kilka minutek. Zdejmujemy krewetki z patelni a pozostały czosnek i pietruszkę prażymy :D Smacznego

ClauditteMissCooking
Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 155

ziołami, prażoną cebulką i specjalnym sosem. Przed zjedzeniem wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać Klasyczne Banh Mi (17 zł) - z domowym wietnamskim pate, czyli pasztetem przygotowanym z wieprzowiny i indyczej wątróbki to Podany w chrupiącej bułce z pysznym sosem, piklami z marchewki i świeżą kolendrą, to był prawdziwy hit! Con Gà Nướng (23zł) -  chrupiący pieczony kurczak z kleistym ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 160

garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia

Smakołyki Asi
Aromatyczna hinduska zupa z kurczakiem 214

prażymy mieszając aż zaczną intensywnie pachnieć po czym dodajemy 2 łyżki oleju i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli

sierotka maRysia w kuchni
Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem 157

Dziś zapraszamy na pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad – kaszę gryczaną z kurczakiem, dynią i jarmużem :) Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem: – 100

Kuchenne Wariacje
Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami 155

zamiast ryżu czy ziemniaków, jako dodatek do mięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina 500 ml bulionu sól, pieprz Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć

Dobra karma
Rodzaje mąk bezglutenowych 144

Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren

NaKońcuJęzyka
Kasza gryczana z kurczakiem w ziołowym sosie 113

ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) 3 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula 1 liść laurowy 3 kuleczki ziela angielskiego 1 pełna łyżka przyprawy do kurczaka* szczypta suszonej pietruszki 1-2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki szczypta ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej

Słodkie okruszki
Sałatka z bobu z czerwonym ryżem 99

szklanki ziaren słonecznika - 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty - 3 łyżki oleju lnianego Przygotowanie : Ryż dobrze płuczemy,  zalewamy 400 ml wody, gotujemy bez przykrycia  do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Bób zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wode wymieniamy na nową, wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości. W przypadku młodego wystarczy 15 minut(...)momentu zagotowania wody. Dzięki tej metodzie powinniśmy uniknąć wzdęć, wywołanych przez oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Po przestudzeniu obieramy łupinki.  Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki (ostudzone)  mieszamy ze sobą. Mozna doprawić solą i pieprzem.  Źrodla http://bonavita.pl/ryz-bialy-czerwony-czarny-dziki-ktory-ryz-jest-najzdrowszy-przepisy-na-dania-z-ryzem

Szkrab Je Sam
Papryki faszerowane kuskusem i warzywami. 118

prażonej cebulki. Mieszamy dokładnie całość i doprawiamy lubczykiem, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Paprykę kroimy na cztery części, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy paprykowe krążki. Układamy papryczki w blaszce na papierze do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek, układamy gałązki tymianku lub posypujemy tymiankiem i wstawiamy na ok. 25 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. Papryczki podajemy z ryżem

vegetanie
Zapiekana kasza gryczana 121

Zapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć

Kuchenne aromaty
ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis 95

dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni. Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów. SKŁADNIKI: 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu(...)utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku) dodatki do zupy brokułowej posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek gęsta śmietana 18% małe zrumienione grzanki makaron niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego prażone ziarna słonecznika lub dyni. Przepis na zupę brokułową. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.  Pora opłukać, przekroić wzdłuż na pół

Moja Książka Kucharska
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 191

obiadu, i muszę przyznać, że od razu podbiła moje kubki smakowe. Podprażona na maśle zyskała cudowny smak i aromat. Postanowiłam więc przygotować z niej pudding, taki jak z ryżu. I to był strzał w dziesiątkę! Kasza ma maślany, lekko jakby orzechowy posmak, konsystencja jest idealnie kremowa, a całość podana z lekko kwaskowatym dżemem smakuje obłędnie.Dżemu możecie użyć ulubionego(...)porcje)200 g grubej kaszy kuskus1 łyżka masła600 ml mleka1 laska wanilii55 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowegoMasło rozpuścić w garnku. Dodać kaszę, prażyć 3-5 minut, cały czas mieszając. Zalać mlekiem, dodać laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę, gotować 2-3 minuty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krewetki w sosie tamaryndowym 166

czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki do przybrania 1. Na rozgrzanego woka wrzucamy papryczki chilli  i prażymy przez chwilę, dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną(...)sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego

Tajskie smaki
Pak-choy - Chińska kapusta z patelni z groszkiem i kiełkami 133

Zdrowe proste i szybkie danie jakim są warzywa z patelni to bardzo modna ostatnio przekąska, dodatek do ryżu lub dania mięsnego z ryżem. Ważne aby warzyw z patelni nie poddawać zbyt długiemu podsmażaniu. Zachowają wtedy swoją chrupkość, witaminy i kolor. W ogóle podsmażane warzywa, które pozostają po podsmażeniu na wpół chrupiące są dużo bardziej smaczne. Do tej prostej potrawy skłoniła(...)rzodkiewki 2 ząbki czosnku kawałek selera lub 1/2 młodej cebulki 1-2 łyzki oleju sezamowego lub zwykłego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego lub oester 1 łyzeczka prażonych ziaren sezamowych Wykonanie: Liście kapusty odłamać od głaba i opłukać pod bierzącą wodą. Pokroić następnie liście w ok. 1.5 cm kawałki (białą i zieloną część) Groszek i kiełki pozostawić w całości opłukując

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania