z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:29/37)

ZAPIEKANA CUKINIA Z JARMUŻEM 130

To danie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :). SKŁADNIKI 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu

Mała w garnku miesza
Pad thai z wołowiną 472

żaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden niewłaściwy dźwięk psuje całe wrażenie. Jak wszystkie smażone ryże, dania stir-fry i dalekowschodnie potrawy z woka tak i pad thai to szybki posiłek pod jednym warunkiem – wszystko trzeba naszykować sobie odpowiednio wcześniej, bo najważniejszy przy woku jest czas(...)wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków potnijcie je w cienkie paseczki. Od razu szykujemy też składniki do podania – siekamy szczypior, kolendrę lub natkę obrywamy z liści, prażymy orzeszki. W woku na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy połowę startego imbiru i połowę pokrojonej wcześniej wołowiny. Smażymy mięso z imbirem stale mieszając, przez 3-4 minuty

Karo in the Kitchen
Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą 153

Słowo "pęczotto" podobnie jak "kaszotto" na dobre zadomowiło się w nasym języku, tak jak i samo danie. Jest ono odpowiednikiem włoskiego risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu dusimy kaszę. Wymaga mniej precyzji, a smakuje równie wybornie. A do tego jest bardzo zdrowe! Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego(...)uważamy, żeby pęczak nie przykleił się do dna patelni. W gotowym daniu kasza powinna być miękka, a większość płynu wchłonięta. W czasie kiedy pęczotto się gotuje, na suchej patelni prażymy przez kilka minut kminek. Następnie rozcieramy go w moździerzu, tak by niektóre ziarna pozostały całe. Dodajemy je z pozostałą oliwą do fety i delikatnie mieszamy. Gotowe pęczotto dzielimy

Smakowity Blog Kulinarny
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 160

boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść

Niedzielny kucharz
Podsumowanie miesiąca - maj 188

Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan   Köttbullar - klopsiki szwedzkie Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Świetnie przyjęły się moje wpisy poradnikowe, widzę, że jest spore zapotrzebowanie na tego typu przydatne informacje(...)kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę

Cooking Monster
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 150

cudzysłowiu i dlaczego ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy tutaj ryżu jako takiego, a zmiksowane na drobno i podsmażone różyczki brokułu. Jest więc to taki brokułowy „ryż”. Przepis bierze udział w akcji #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim, w której postanowiłam podjąć kulinarne wyzwanie i udowodnić, że łącząc różne smaki, czasem może dość nieoczywiste, otrzymać możemy danie(...)talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść

Smaki Na Talerzu
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 267

wierzyłam, że będzie to zjadliwe. „Nawet jeśli” – myślałam sobie -   „to na pewno będzie   >przeperfumowane<, z   taką ilością intensywnych przypraw, dodatkowo wzmocnionych czosnkiem, imbirem i prażeniem na klarowanym maśle”. Czy się rozczarowałam? Miałam rację?   O nie.   Ale vindaloo jest wymagające. Jest wschodnią, hinduską tajemnicą i z pewnością jest w nim odrobina magii. I taki(...)pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli ostrzejsze sól morska do smaku 1 ł yżka  cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita

Kuchnia Prezydentowej
A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym 163

Komosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to

Be Fit Be Strong
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 173

zarówno z białego, jak i brązowego ryżu. Z białego ryżu mąka jest jasna i oczyszczona, z brązowego – ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i błonnika. Można zrobić ją samemu, mieląc ryż (nieugotowany!) w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu(...)delikatna, jasna i słodka – bez śladu goryczy.   Mąka z ciecierzycy – robiona jest na dwa sposoby – albo z suchych ziaren cieciorki, albo z ziaren namoczonych, lekko fermentowanych i później prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek

Karo in the Kitchen
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 574

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę

zjem to blog kulinarny
Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 209

indyjskie,  łagodniejsze w smaku, barwa, w zależności od proporcji składników: żółte lub czerwone oraz curry ze Sri Lanki, ostrzejsze w smaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 45 min 1 średniej wielkości kalafior 4 większe ziemniaki puszka ciecierzycy  pęczek dymki 2 łyżki oleju kokosowego(...)upieczone różyczki kalafiora oraz mleko kokosowe, mieszamy całość, przykrywamy i zagotowujemy 5. Na koniec dekorujemy posiekaną zieloną częścią dymki i świeżą kolendrą dosalamy jeśli jest potrzeba 6. Podajemy z ryżem jaśminowym

Słodki Kompromis
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4223

Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta(...)niepotrzebnych zakupów na ostatnią chwilę, na pewno będziesz spokojniejsza podczas przygotowywania słodkości dla gości. Kostka królowej bez pieczenia Ciasto milionera Ciasto Lion Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe bez pieczenia Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym Chocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki

Kulinarne Przeboje
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 411

Dlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak

Blondynka Gotuje
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 261

wodą. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne [jajko w Chinach/Japonii jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu), ja tego nie robię]. PODANIE I JEDZENIE W miseczkach rozkładamy wybrany ugotowany makaron, na nim kładziemy porcję gotowanych żeberek i mięsa wołowego. Wlewamy bardzo gorący bulion. Grubo kroimy szczypior(...)albo garść grzybów mun wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 1 mała laska kory cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2,200l wody SKŁADNIKI DO PODANIA po 1 jajku na osobę prażony jasny sezam drobno skrojony gruby szczypior świeże zielone chili (delikatniejsze) ugotowany makaron udon lub soba Zapisz

Karo in the Kitchen
TABBOULEH 225

Lekka i orzeźwiająca sałatka, której podstawowym składnikiem jest natka pietruszki. Do tego ugotowana na sypko (i ostudzona!), drobna kaszka kuskus lub nieco większa kasza bulgur oraz

cool and minty

Proponowane wyszukiwania