grillujemy z obu stron, aż się zarumienią. Następnie ananasa kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę, pomidory również kroimy na mniejsze kawałki, koktajlowe można pozostawić w całości. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Składniki sałatki można rozłożyć od razu na talerzach, najpierw układamy rukolę, potem pomidory, ser i ananasa. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy(...)fetą i ananasem[/caption] Zobacz przepisy na inne sałatki z ananasem: Sałatka Królewska Z Ananasem I Kurczakiem Sałatka Z Selerem Konserwowym I Ananasem Sałatka Z Makaronem W Kształcie Ryżu, Ananasem I Kukurydzą (296 Kcal) Sałatka Z Ananasem I Migdałami Sałatka Z Paluszkami Krabowymi I Ananasem Sałatka Meksykańska Artykuł Sałatka z fetą i ananasem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnełyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 kostka tofu (180 g) 7 łyżek wody szczypta chilli opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne, niesmażone i niesolone Przygotowanie: Mieszamy cukier, ocet, sos sojowy i chilli. Dodajemy masło orzechowe oraz wodę i mieszamy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Tofu(...)złoty kolor, zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane tofu możemy posypać rozgniecionymi (np. tłuczkiem do ziemniaków) orzeszkami ziemnymi. Moje zaserwowałam z jaśminowym ryżem i startą marchewką z sezamem. Smacznego! Ostrzegam: słone
Weganizm infantylnynieco ułatwić ich poszukiwanie postanowiłam je zgromadzić wszystkie w tym wpisie. Zapraszam ! Czas na dynie Na słono: Dynia zapiekana z grzybami Pieczona dynia Sałatka z pieczonej dyni i fety Prażone pestki dyni Przyprawa do ciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy(...)Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Kulinarne przygody Gatityłyżka oleju sezamowego – 1 łyżeczka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej – 1 łyżeczka zimnej wody – 0,5 łyżeczki płatków chili RYŻ – 3 woreczki ugotowanego ryżu (lub 300g ryżu ugotowanego na s sypko) – 1 pełna, lekko czubata łyżka majonezu SOS – 1 łyżka gorącej wody – ½ łyżeczki cukru – 1 łyżka oleju sezamowego – 2 łyżki sosu sojowego(...)cebulki ze szczypiorem – kawałek imbiru wielkości kciuka – 2 średnie ząbki czosnku – 3 łyżki oleju do smażenia (sezamowy, ryżowy) DO PODANIA – ocet ryżowy – prażony sezam – oliwa chili
Karo in the KitchenDoskonały do ryżu Składniki: 50 g świeżego imbiru 1 średnia cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżeczka curry 1 łyżka octu winnego 1 szklanka wody 100 ml śmietany 30% 150 ml koncentratu pomidorowego puszka pomidorów pokrojonych bez skórki kostka rosołowa 700 gram mięsa drobiowego pokrojonego w paski ( u mnie mięsko z udek(...)wykonania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, potarkować. Cebulkę obrać , pokroić w kostkę. Całość zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy, dodać przyprawy ( curry, cynamon, pieprz cayenne ) chwilę prażyć wlać łyżkę octu winnego. Włożyć mięso z kurczaka, wymieszać, wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową. Gotować przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki . Gotować następne 5 minut
Darcia w kuchniteż praktyczne, starannie opracowane tabele dotyczące tajników gotowania np. zbóż czy nasion. Radzi, żeby każde danie zawierało coś słonego, słodkiego i kwaśnego, oraz żeby było wykończone ziołami czy prażonymi orzechami. Jej dania to kuchnia roślinna i pełnowartościowa, czyli zdrowe, nieprzetworzone składniki, jedzone bez pośpiechu, ale też bez liczenia kalorii, za to wyznaczane przez pory roku. Smaczne i piękne! Autorka(...)wielu inspiracji (od własnych podróży do kuchni Y.Ottolenghiego). “Ziarno” to książka o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy, do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati. Autorka: Dominika Wójciak Wydawnictwo: Pascal “Kuchnia Dantego” Alfredo i Leonardo to dwóch Włochów, którzy prowadzą warsztaty gotowania i klub kolacyjny. Nie są może mistrzami patelni
Ugotowane pozamiataneKaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich(...)bogatym źródłem błonnika, witamin A i C, a także magnezu i żelaza. Polecam! [embed]https://youtu.be/c_RBcFARXsk[/embed] Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) łyżka oleju Przygotowanie Brokuła
e-PrzepisyKulinarneKasza „czarne oczko” do obiadu Czasami ziemniaki, nieco się już przesycą , zwykła kasza i ryż też ..i wtedy nadchodzi czas by rzucić czarne oczko na patelnię Zrobić coś z niczego , czyli pęczak z fasolką i papryką . Brzmi dziwnie ,możne tak , ale jest mega smaczne i pożywne , a do tego stanowi świetny dodatek do obiadu . Składniki ; 1 słoik ,fasolki(...)kostki rosołowe drobiowe sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła Paprykę siekamy drobniutko – obie . Cebulkę także . Warzywa podsmażamy , dusimy na maśle , aż zmiękną . Odstawiamy . Na suchej patelni prażymy suchy , nie ugotowany pęczak . Jak będzie pachnący i lekko rumiany , zalewamy szklanką wody , dorzucamy obie kostki rosołowe , wcześniej przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu . Zawsze kiedy kasza „wypije
Ogrodnik w podróżyzastosowanie amarantusa i przyrządzimy słodki sos :). Uprażony na maśle amarantus ugotujemy i połączymy z tahini i wanilią, będzie ciekawie, będzie pysznie!. Możecie sos połączyć np. z orkiszowym makaronem, dzikim ryżem czy wykorzystać jako nadzienie do ciastek z mąki gryczanej. O amarantusie już pisałem ale przypomnę: duża zawartość białka, kwasów GLA, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen. Sezam to również źródło(...)kostki masła 200g (0,5cm)1 łyżeczka tahini2 płaskie łyżeczki cukru z prwdziwą waniliąodrobina mąki jaglanej do zagęszczeniaPrzygotowanie:1/ Rozgrzewamy masło na patelni2/ Do rozgrzanego masła wrzucamy amarantus i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia3/ Dolewamy 100ml wody i gotujemy amarantus do momentu aż będzie miękki4/ Gdy amarantus jest gotowy do patelni dodajemy tahini i cukier waniliowy - dokładnie mieszamy5/ Jeżeli
Kuchnia PROzdrowotnajedną łyżeczkę curry. Prażymy przyprawy na małym ogniu do momentu, kiedy nie zaczną intensywnie pachnieć. W tym momencie dodajemy przetarty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. Dosłownie chwilkę razem wszystko prażymy, ciągle mieszając. Teraz czas na całą puszkę mleczka kokosowego, które wlewamy do patelni i mieszając zagotowujemy. Kiedy mleczko zacznie się gotować dodajemy okrę, paprykę, cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. Doprawiamy(...)mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać je z czymś innym. Polecamy chleb nan lub pappadums. Życzymy smacznego i pozdrawiamy Was gorąco
vegetaniekotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam masalę, kardamon oraz słonecznik i pestki dyni. Prażymy z uwagą, aby nie przypalić przypraw, a jedynie wydobyć z nich aromat. Kiedy poczujemy intensywny zapach wlewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżki. Teraz czas na dodanie warzyw, które chwilę podsmażamy mieszając(...)Dodajemy kotlety sojowe pokrojone w paski grubości ok. 1.5 cm. Teraz dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy to danie, jest niezwykle
vegetanieobieram ze skórki, kroję na kilka kawałków i wrzucam do kubka miksera, dodaję 1/3 papryki, trochę wody (ok ¼ szklanki) i miksuję na jednolitą masę. Rozgrzewam głęboką patelnię i prażę na niej przyprawy przez kilka minut, następnie dodaję olej kokosowy i mieszam z przyprawami. Dodaję zmiksowane warzywa mieszam i gdy się zagotuje duszę jeszcze na mniejszym ogniu przez około(...)patelnię, mieszam i podgrzewam do zagotowania. Dodaję warzywa i duszę pod przykryciem do momentu aż zmiękną. Podaję posypane natką pietruszki z chlebkami naan lub z ryżem. Curry z warzywami gotowe
Gotuj Się Kto Możedrobną jaglaną, bo... od tygodni nie jadłam i chyba stęskniłam się za jej smakiem. ;) Feta, szpinak, cukinia, czosnek to ostatnio moje ulubione połączenie, które pasuje zarówno do kaszy, ryżu jak i makaronu. W wersji niewegetariańskiej dobrze smakuje z kawałkiem ryby czy mięsa. Nie jestem w stanie sprecyzować ilości porcji, ale myślę że trzy osoby spokojnie by się najadły(...)feta sól, pieprz, czosnek w proszku, chilli/ostra papryka, bazylia suszona dodatkowo: dwa średniej wielkości pomidory dwie garście startej mozzarelli Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ja ją zazwyczaj prażę przez kilka minut w suchym garnuszku, do czasu, aż poczuję przyjemny zapach. Zalać wtedy szklanką wody (1 szklanka na 100 g kaszy) i zagotować. Potem trzymać przez kilka minut
Kuchnia EllieSkładniki: kasza jaglana (1 szklanka) słonecznik (1/4 szklanki) cynamon (łyżeczka) banan ( 1 szt.) jabłko (1 szt.) owoce sezonowe: brzoskwinia, nektarynka,gruszka śliwki (5 sztuk) woda
Weganka gotujeupieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Nadzienie jabłkowe: 600 g jabłek prażonych z brzoskwiniami 200 g musu jabłkowego Jamar 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka przekładamy do garnuszka, mieszamy i mocno podgrzewamy. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy(...)pudrem. Kroimy po ukosie. To w 100% naturalna esencja i słodycz z polskich jabłek. Zawiera wysoką zawartość błonnika i witaminę C . To pyszny dodatek do tostów, naleśników czy ryżu, kaszy jaglanej i twarożku. CENA: ok. 4,50 zł / 710 g Produkty firmy JAMAR dostępne są w sklepach tradycyjnych i sieciach marketów na terenie całego kraju. Wpis powstał we współpracy
Podróż w kulinaria