z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:19/37)

Dorsz w sosie 184

Kasze jaglana płuczemy ,zalewamy wodą ,tak ,aby była zakryta i prażymy na wolnym ogniu. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode. Posypujemy zielona kolendrą .Podajemy z ryżem ,lub kaszą jaglaną.        Naprawdę pyszne

w mojej kuchni
5 pomysłów na szybki wegański obiad 223

danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem(...)patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej. Zupka się gotuje, a my możemy zająć się w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników

Bananowe Pole
Pasta śliwkowo-czekoladowa 120

Nagle okazało się, że w mieszkaniu mam praktycznie wszystkie popularniejsze kasze, ryże, mąki bezglutenowe, strączki… Gdyby nadeszła wojna, zapewne pół roku mógłbym się żywić tym co mam w kuchni. Podczas tego ogarniania chaosu natrafiłem na otwartą paczkę śliwek (na szczęście jeszcze dobre) oraz na nienapoczęte opakowanie słonecznika prażonego, które dostałem już jakiś czas temu od Dobrej Kalorii. Od razu

Blendman
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 145

łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir(...)dodajemy wyłuskane orzechy. Przez moment je prażymy, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, czosnek, marchewkę oraz paprykę. Podsmażamy około 5 min. i całość zalewamy przygotowanym sosem. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min. Pieczemy pod przykryciem. Podajemy z ryżem, najlepiej smakuje z ryżem basmati

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 170

łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir(...)dodajemy wyłuskane orzechy. Przez moment je prażymy, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, czosnek, marchewkę oraz paprykę. Podsmażamy około 5 min. i całość zalewamy przygotowanym sosem. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min. Pieczemy pod przykryciem. Podajemy z ryżem, najlepiej smakuje z ryżem basmati

Kuchnia MagdaLeny
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 134

arganu (dostępna jest również wersja prażona) i posiada certyfikat ekologiczny. Żeby w pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości najlepiej spożywać na zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również(...)amlou – świetną alternatywę dla masła orzechowego, wszelkich czekoladowych smarowideł. Potrzebujecie trochę oleju arganowego, miód i migdały. Do przygotowania amlou porzebujemy (ok 1 filiżanka): – 120 g zmielonych prażonych migdałów (migdały w skórkach uprażyłam na patelni i zmieliłam w młynku) – ok 40 g miodu – ok 50 ml oleju arganowego BioPlanet Migdały mielimy w młynku (lub w blenderze

Szybko Tanio Smacznie
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 183

należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Na patelce rozgrzewamy olej. Wrzucamy gorczycę i prażymy około 1 minutę. Później dorzucamy posiekaną papryczkę chilli i starty imbir

PatiGotuje
Aromatyczne śniadanko na waflach ryżowych 190

słodko ,a także na wytrawnie. Składnikiem jest pełnoziarnisty brązowy ryż.Wafelek ma 6 mm grubości. Paczka to tak naprawdę 3 małe paczki po 7 wafli, na łączna wagę 90 g. Super lekka przekaska, którą opracowałam dzisiejszego śniadania! Składniki na moje śniadanie -wafle ryżowe naturalne  Good Food -mieszanka prażonych ziaren Euforia od  Ziarenkowo -wędzony łosoś -ser feta -ziarna babki

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami 158

oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami

AZgotuj!
Sałatka z kasza gryczaną i wędzonym twarogiem 165

litośc boską ile można jeść kurczaka z ryżem? Dlatego też chciałam Wam pokazać moją ulubioną sałatkę z kaszy gryczanej, robi się ją błyskawicznie, można tak naprawdę dodać do niej wszystko, dzisiaj wariant z wędzonym twarożkiem, a niedłogo pojawią się nowe opcje tej sałatki :D Składniki: 200 g prażonej kaszy gryczanej 1-2 papryki konserwowe z zalewy 50 - 100 g wędzonego

Malinowo w kuchni
Risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem 182

gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki:  100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie 50-100 g wędzonego surowego boczku(...)startego na drobnej tarce parmezanu  3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny pieprz do smaku orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie) 1 . Boczek kroimy na płaską kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2 . Buraczka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia

Kuchnia Prezydentowej
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 147

Ugotowany ryż przełóż do miski, zalej awase-zu i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do całkowitego wystudzenia (powinien mieć temperaturę pokojową). Możesz go również wachlować, delikatnie mieszając, aby przyśpieszyć proces. Łosoś z marchewki (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Marchewki obieramy, a następnie kroimy na długie pasy za pomocą obieraczki lub mandoliny. Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy(...)słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu posmaruj wasabi a na środek wyłóż wybrane dodatki, np. łososia z marchewki i ogórka. Zwiń za pomocą maty, zwilżając delikatnie

Food Square
Gulasz z dyni z ostrą papryką 143

dekoracji gulaszu przygotowałam prażone pestki dyni. Dynię prażę na małym ogniu na suchej patelni lekko mieszając. Trzeba uważać żeby nie spalić nasion, ponieważ zrobią się gorzkie. Kiedy zaczynają pęcznieć i “strzelać” ściągam pestki z ognia. Mam nadzieję, że ta propozycja zapowiada udaną kulinarnie jesień :). Gulasz podaję z brązowym ryżem, orientalny posmak kminu lepiej pasuje do ryżu niż chociażby

Cookery.pl
Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem 155

sosu jak w Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową. Dzisiaj do mojej kolekcji dojdzie kolejny kurczak – kurczak curry. Soczyste kawałki piersi z kurczaka, przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru świetnie wpasowują się do kremowego sosu na bazie niewielkiej ilości śmietany i mleczka kokosowego. Całość zwieńczamy ryżem bądź kaszą bulgur, no i mamy bardzo szybkie oraz proste danie. Tylko

A to pestka

Proponowane wyszukiwania