niego idealnie - a czas przygotowania trzy razy krótszy :) Polecam! Składniki (dla dwóch osób): 300 g filetu z indyka 100 g ryżu jaśminowego 3 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 4 małe dymki w całości 1/2 łyżki czarnego sezamu 1/2 łyżki białego sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA(...)osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy 1 łyżką oleju arachidowego i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyciągamy i odstawiamy na bok. 3. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i ciepły łączymy z łyżką czarnego sezamu. Wkładamy łyżką do dwóch małych filiżanek i dociskamy. Odstawiamy na bok na czas przygotowania indyka
Tajskie smakiSkładniki: 300 g ryżu (jaśminowy) 750 ml mleka 2% 4,5 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 40 g masła (+ do wysmarowania naczynia żaroodpornego) szczypta soli 1 litr prażonych jabłek (przepis znajdziesz tutaj ) lub 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku Do podania: 400 g śmietany 18% cukier puder cynamon Sposób wykonania
Qchnia po prostuLekka potrawka na bazie dzikiego ryżu, aromatycznego, wyraźnie przyprawionego fileta z kurczaka, zielonego groszku, kukurydzy oraz chrupiącego brokułu i prażonych orzeszków. Składniki: 450g fileta z kurczaka 500g brokułu 150g makaronu ryżowego 1 puszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem 60g ziemnych orzeszków 60 startego żółtego sera 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku suszony tymianek przyprawa do kurczaka sól pieprz 3 łyżki
Szalona Kuchnia Ewelinyusmaż na rumiano, mieszając cały czas, dodaj mleczko kokosowe na drugiej patelni upraż posiekane orzechy ( prażysz wsypując orzechy na suchą, rozgrzaną patelnię, prażysz do lekkiego zrumienienia) i dodaj do patelni z mięsem, dokładnie wymieszaj podawaj z ryżem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujecebuli wykorzystałam mąkę kokosową – trochę ryzykowałam, ale niesamowity aromat cebuli całkowicie zniwelował zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą. Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami się przekonajcie! A może macie
A to pestkaresztę dnia! :) Podstawa (4-5 porcji): 6 szklanek wody 250 g mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek* prażony makaron Vermicelli** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy(...)solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. 2. Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy
Tajskie smakiprzed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń. Na każdy z posiłków (częściej niż
Proste-przepisy.plminuty na niedużym ogniu. Do wrzącej zupy włożyć mięsne kuleczki i kapustę. Całość gotować do miękkości mięsa i ryżu. Przyprawić ostatecznie solą do smaku. Spróbuj także: kapusty pak choi z patelni, z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru, czosnku, odrobiną miodu i chilii pikantnej kokosowa zupy z kapustą pak choi, marchewką i łososiem
Codzienna kuchnia niecodziennapodsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu(...)układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec
prawdziwe jedzeniewędzonej papryki oliwa z oliwek do smażenia Prażone pieczarki: łyżka masła 300 gram pieczarek szczypta soli i pieprzu rozmaryn świeży Dodatkowo: kilka plastrów szynki parmeńskiej Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość(...)doprawione solą i pieprzem z rozmarynem do zarumienienia. Dodatkowo na innej suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską do zarumienienia aż stanie się chrupka. Porcję risotto podaj z piersią kurczaka, prażonymi pieczarkami. Całość posyp pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej i świeżym szpinakiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja100g Lubczyk nać suszona 50g Czubryca Zielona 50 g Czubryca Czerwona 50g Cząber otarty 30g Pieprz ziołowy 50g Cebula prażona 350g P rzyprawa do kawy 50g Suszona Marchew 1 50 g Pietruszka nać suszona 40g Sól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa(...)Płatki ziemniaczane Ryż i fasole- zdrowo, naturalnie, bez chemii wygodne opakowanie, duży wybór : Ryż czerwony 400 g Fasola Mung 200g Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :) Orzeszki ziemne prażone Orzechy Ziemne w karmelu 200g Słonecznik w czekoladzie 250g Wspaniałości prawda? W dodatku
Gotowanie Patkiciasteczka z czekoladą Kuleczki czekoladowe z ekspandowanymi ziarnami zbóż Zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, orzechami, amarantusem i sezamem Czekoladowe praliny z prażonego słonecznika, daktyli i mąki kokosowej Kajmakowe kuleczki z mleka w proszku Czekoladowe szyszki z preparowanego ryżu Orzechy w miodzie Kandyzowany ananas Puszyste kokosanki Chałwa sezamowa z miodem Oryginalne przetwory ucieszą tych, którzy lubią dobrze zjeść. Można wykorzystać
Codzienna kuchnia niecodziennanależy go grillować szybko i wysokich temperaturach a najlepiej smakuje średnio-wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego
naRuszcienależy go grillować szybko i wysokich temperaturach a najlepiej smakuje średnio-wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego
naRuszciekurczaka lub innego mięsa raczej chudego ( u mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka
Kuchcik gotuje