z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:26/37)

Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 109

francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 świeże pomidory ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki prażonego słonecznika sól i pieprz 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Czosnek kroimy i krótko podsmażamy na oliwie. Odkładamy na talerz. Na tę samą(...)wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (* jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały spód fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (funkcja góra-dół). Zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut, aż się ładnie zarumieni. Jeżeli w trakcie pieczenia

Moja Mama Gotuje
Koreańskie naleśniki 180

łodyg szczypioru olej do smażenia Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 kropla oleju sezamowego (opcjonalnie, ale polecam użyć, bo nadaje ciekawego sezamowego twistu ) 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Szczypiorek myjemy i kroimy na około 3 cm kawałki. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy albo ucieramy na małych oczkach tarki. Siemię lniane mieszamy(...)stron. Układamy je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar oleju. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu. Podajemy naleśniki maczane w sosie z ogórkami po koreańsku i ryżem. Do popicia dużo wody Smacznego! * Przepis znalazłam tutaj . Artykuł Koreańskie naleśniki pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kasza gryczana – Jak ugotować kaszę gryczaną 164

gryczana biała, kasza gryczana łamana, kasza gryczana drobna oraz kasza gryczana palona. Każda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną? Gotowana kasza z powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako(...)Kasza gryczana Kasza gryczana biała – ziarna gryki pozbawione łuski, najbogatsza w składniki odżywcze kasza gryczana Kasza gryczana łamana – rozdrobnione ziarna Kasza gryczana drobna – najdrobniejsza Kasza gryczana prażona / palona – brązowa o charakterystycznym aromacie, moja ulubiona Jak ugotować kaszę gryczaną? Składniki: 2-4 porcje 250 ml kaszy gryczanej palonej 500 ml wody ½ łyżeczki soli Wypłukaj kaszę w zimnej

codojedzenia
Kurczak Gong Bao 宮保雞 136

kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty kolor. Następnie szykujemy warzywa oraz sos. Umyte i wydrążone papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w paski, dymkę na ukośne kawałki(...)orzeszki – cały czas mieszamy ok. 1 minutę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy do chwili, aż zgęstnieje i pokryje składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku, w bardzo wysokiej temperaturze

mojewypiekiinietylko
Kapusta pak choi w koreańskim sosie 131

ząbek czosnku 1 cebulka dymka (lub mała cebula) 2 łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżeczka pasty sojowo-paprykowej gochujang szczypta cukru 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju sezamowego prażone ziarna sezamu (my lubimy dużo ) Wykonanie: Kapustę dzielimy na liście, usuwamy twarde końcówki i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na niezbyt małe kawałki np. poprzecznie na połowę albo trzy części(...)wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie, ugotowaną na parze kapustę przekładamy do dużej miski. Zalewamy koreańskim sosem i mieszamy. Możliwości podania jest bez liku Bardzo lubimy ją z samym ryżem. Świetnie też komponuje się z ziemniakami i raczej neutralnymi w smaku kotlecikami z fasoli. Smacznego! Artykuł Kapusta pak choi w koreańskim sosie pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 180

ruszt do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Pod rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do polędwicy (sos, ziemniaki lub ryż, surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam słodką śmietankę i  mleko. Doprawiłam solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny(...)kruche, mięciutkie, bardzo delikatne, wybtnie soczyste. Podane w każdej wersji zachwyci najbardziej wybrednych mięsożerców. Moja propozycja podania z ziemniakami, sosem migdałowym i surówką z pora (z jabłkiem i migdałami prażonymi) też jest godna polecenia. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Wołowina z Sezamem 143

czym twardnieje i wtedy potrzebuje dużo czasu żeby znowu zmięknąć. Danie zaprezentowane poniżej ładnie wygląda,  jest proste, można je szybko przygotować a co najważniejsze jest bardzo dobre.  Prażony sezam dopełnia smak tego dania. Składniki: 2 łyżki ziaren sezamu 450 g. polędwicy wołowej 1 zielona papryka 4 ząbki czosnku 4  łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy(...)paprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem.       Danie to można podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Mama Gotuje
Curry z batatami, cieciorką i szpinakiem 205

praskę. Korzeń imbiru (około 4 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę). Cebulę obrać, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić ziarna kminu rzymskiego i prażyć, aż zacznie unosić się ich przyjemny aromat, a ziarna delikatnie się zarumienią (przez około 1 minutę; należy uważać, aby nie przypalić ziaren). Do uprażonych ziaren kminu rzymskiego dodać pokrojoną cebulę(...)miękkie (przez około 30 minut). Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku będą uduszone. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Curry podawać z ryżem/komosą ryżową, oprószone wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Ziemniaki należy pokroić w małą kostkę. Im kostka będzie większa, tym ziemniaki

Gospodyni Miejska
Zupa Miso z kurczakiem 192

składników  Wielką wagę przywiązuję się nie tylko do smaku potrawy, ale także do sposobu jej podania, aromatu i wszelkich wrażeń zmysłowych. Japonia słynie z przepysznych owoców morza, warzyw, ryżu i makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae, desery przyrządzane z zielonej herbaty, czy miso, czyli tradycyjna(...)smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku

Cynamonowe szczęście
Butter Chicken 145

ziaren czarnego pieprzu 8 g mielonego cynamonu 2 g anyżu 10 g mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki poza gałką muszkatołową i cynamonem wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy przez około 5 minut ciągle mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia, gdy nasiona zaczną "strzelać". Uprażone nasiona rozcieramy w moździerzu na pył, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową. BUTTER CHICKEN Składniki(...)klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietanki kremówki Dodatki: ryż chlebki naan  (przepis) natka pietruszki Przygotowanie: 20 g masła roztapiamy na patelni i podsmażamy kawałki kurczaka razem z marynatą, gdy się przyrumienią, odstawiamy z ognia. Kolejne 20 g masła

Smakowity Blog Kulinarny
Ryba pod sezamową kołderką 127

pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca(...)zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 130

takiego 7. Ulubiony blog  wiele takich, jednym z nich jest  http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/ 8. Twoja ulubiona potrawa to? nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio(...)gotujesz swojej rodzinie ? za często dla nich nie gotuję, bo uważają, że jem dziwnie;/ ewentualnie mamę kuszę jakimiś zdrowymi wypiekami 6. Na piknik zabrałabym/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance ? w dużym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej 146

cebula. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Składniki. 3 łyżki orzeszków ziemnych prażonych (bez soli) 3 łyżki sosu BBQ 3 łyżki jogurtu naturalnego (bez laktozy) 1/2 łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka 2 łyżki czarnego sezamu wykałaczki do saszłyków Saszłyki drobiowe w marynacie(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę, tj. po piętnastu minutach. Podawać z dodatkowym sosem bbq, warzywami bądź ryżem. Smacznego! Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Wskazówki. Patyczki do saszłyków, których użyłam miały długość dziesięciu centymetrów. Czarny sezam można zastąpić ziarnami kozieradki. Ja saszłyki piekłam na blasze ale można

mecooks
Restauracja UKIM, pysznie jak u wietnamskiej mamy 114

kolej na sałatki: sałatka Goi Tron z krewetkami,  kalarepą, marchewką, kolendrą, orzeszkami ziemnymi  sosem ,  19,90 zł sałatka Bun kaczka - makaron ryżowy, sałata lodowa, kolendra, kiełki, prażona cebula, orzeszki ziemne, ananas, sos, 23,90 zł Obydwie sałatki są wyśmienite, chrupiące i orzeźwiające. Sałatka Goi Tron z krewetkami Sałatka Bun kaczka Na naszym stole pojawia się teraz Udon(...)która jest polecana przez Pyzę made in Poland , więc jest obowiązkowym punktem naszego kulinarnego programu. Kaczka Cesar Roll Drugi jest łosoś po tajsku pieczony w soli z batatami i ryż jaśminowy (33,- zł). To był zdecydowany numer jeden naszej uczty ! Ryba była bardzo delikatna i soczysta w środku. Dawno nie jadłam tak idealnie przyrządzonego łososia. Potem próbujemy krewetki Black Tiger

Kulinarne przygody Gatity
Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora 270

zieleniną. Po takim po łączeniu z pewnością zauważysz różnicę, zniknie uczucie ciężkości po jedzeniu a organizm z pewnością Ci za to podziękuje.Oczywiście nie rezygnujmy zupełnie z ziemniaków, ryżu czy kasz bo one również są istotnym elementem naszego odżywania, ale kto powiedział, że ich również nie możemy zjeść z taką sałatką? :) Jeśli zostanie Ci trochę roszponki i awokado(...)kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski. 2 Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Odstawiam do ostygnięcia. 3 Szpinak i roszponkę płuczę na sitku

Book of spells

Proponowane wyszukiwania