z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:30/37)

WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ 142

Pełne smaku  wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi

cool and minty
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku 211

dkąd nauczyłam się przygotowywać risotto, jestem jego wielką fanką. Jednak teraz, kiedy jestem świeżo po diecie dr Dąbrowskiej , ryż jest dla mnie póki co zbyt ciężkostrawny. Postanowiłam zatem zamienić ryż na kaszę gryczaną i zamiast risotta, przyrządzać kaszotto Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moją ulubioną wersję kaszotto z dodatkiem pieczarek, pomidorów i kukurydzy. Jest ono proste w przygotowaniu(...)wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem.   I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję

Okiem Blondynki by McBlondi
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku 125

dkąd nauczyłam się przygotowywać risotto, jestem jego wielką fanką. Jednak teraz, kiedy jestem świeżo po diecie dr Dąbrowskiej , ryż jest dla mnie póki co zbyt ciężkostrawny. Postanowiłam zatem zamienić ryż na kaszę gryczaną i zamiast risotta, przyrządzać kaszotto Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moją ulubioną wersję kaszotto z dodatkiem pieczarek, pomidorów i kukurydzy. Jest ono proste w przygotowaniu(...)wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem.   I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję

Okiem Blondynki by McBlondi
Korma z jagnięciną / Lamb Korma 257

być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też(...)minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne. Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! English version Lamb Korma (4-5 servings) Ingredients: 1 kg boneless leg of lamb salt and pepper 2 green chillies, deseeded and chopped 75g almonds, lightly

karmelowy
Kurczak makhani 141

pomidorowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 100 ml śmietany Jak zrobić kurczaka makhani: Przygotowanie marynaty: Na suchej patelni uprażyć kmin rzymski, kolendrę, ziarna kardamonu, goździki i ziarna pieprzu. Prażyć przez kilka minut aż zaczną wydobywać się aromaty po czym przełożyć przyprawy do moździerza i utrzeć. Dodać sypkie przyprawy: kozieradkę, kurkumę, paprykę i chilli oraz sól i ponownie wszystko razem(...)pyrkał. Sos regularnie mieszać. Grillowanego kurczaka zdjąć z szaszłyków i dodać do sosu, chwilę gotować po czym od razu podawać przybrany świeżą kolendrą.  Kurczaka makhani można podawać z ryżem lub chlebkiem naan.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka warzywna z kalarepą i kaszą owsianą (wegańska) 191

Choróbsko mi nie odpuszcza... Zakatarzona musiałam dzisiaj pojechać na wykład z anatomii, ale całe szczęście udało mi się wrócić wcześniej. Jutro od rana mam zajęcia z

Be Fit Be Strong
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 140

risotto używa się ryżu o krótkich ziarnach, arborio albo carnaroli, które bardzo dobrze wchłaniają wodę, a są to odmiany ryżu najbardziej rozpowszechnione w rejonie stolicy Lombardii. Dzisiaj w risotto ryż coraz częściej zastępowany jest kaszami. Niektórzy zżymają się na językowe potworki jak pęczotto, jaglotto, kaszotto itd. Nam się one podobają, bo brzmią zabawnie i oddaję istotę sprawy, jednoznacznie wskazując(...)dobrej oliwy lub oleju rzepakowego Mały pęczek siekanej pietruszki Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno patelnię, przesiekaj orzechy na mniejsze kawałki i wysyp na patelnię. Praż 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i odłóż. Krok 2 Postaw patelnię z powrotem na kuchni, połóż na niej plastry szynki parmeńskiej. Praż przez kilka minut, aż szynka wysmaży się

Niedzielny kucharz
Kalafior Kung Pao 203

średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, pomarańczowa papryka; 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem ; 1/3 szklanki nieprażonych orzechów nerkowca (u mnie z braku - niesolone orzeszki ziemne); 1 łyżeczka płatków chili; 2 łyżki oleju. SOS: 2 łyżki octu ryżowego; 2 łyżki dobrej jakości ketchupu; 4 łyżki jasnego sosu sojowego(...)sposób kalafior jest delikatnie chrupki i pyszny. Do sosu można dodać papryczkę chili, a ocet ryżowy ewentualnie zastąpić sokiem z limonki. Danie można podawać z makaronem (chińskim lub ryżowym), ryżem czy komosą ryżową. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.   Źródło przepisu: Eat Good 4 Life

Gospodyni Miejska
Dobra Zielarnia :) 143

błonnik: 9,2 g MĄKA RYŻOWA Powstaje w wyniku zmielenia suchych ziaren ryżu białego. Cechy charakterystyczne: bezglutenowa niestety mniej uboższa w składniki od mąki ryżowej powstałej z ryżu ciemnego, brązowego niealergizująca źródło lignian i fitoestrogenów lekkostrawna  można w niej znaleźć niacynę, mangan, selen i niewielkie ilości witaminy B6  Ma lekko słodki smak, dzięki czemu idealnie sprawdza się(...)produktu: energia:  262 kcal białko: 20,1 g tłuszcze:  4 g węglowodany:  36,1 g błonnik:  6,4 g MIX ORZECHOWY Skład: orzeszki arachidowe prażone (49%) * orzechy nerkowca smażone (25%)  (orzechy nerkowca, olej palmowy) * migdały prażone (15%) * orzechy laskowe (10%) * sól morska Masełko jest przepyszne! Połączenie wszystkich wymienionych powyżej orzechów daje niesamowity efekt. Uwielbiam

Zdrowie na języku :P
Tatar z łososia – w japońskim stylu 150

domu jego smak i w końcu mi się udało. Nasza „suszarnia” tatar z łososia oferuje w trzech stopniach ostrości – w formie przystawki lub prostych rolek futomaki, składających się z ryżu i pokrojonego w cieniutkie, długie słupki ogórka, zwieńczonych „czapeczką” z łososiowego tatara. Do tatara z łososia nie potrzeba nic więcej, ale nie wcale nie musicie kurczowo trzymać się japońskiej sztuki(...)stopień ostrości tatara – ja najczęściej dodaję 2 łyżeczki Srirachy albo oleju chili. Próbujemy – jeśli trzeba tatara dosalamy.   Podajemy tatar klasycznie – z rolkami futomaki z ogórkiem wężowym, posypany ziarenkami prażonego sezamu i szczypiorem, z dodatkiem słodko-kwaśnej sałatki z glonów wakame, z sosem sojowym i chrzanem wasabi, albo na tostowanej, pszennej francuskiej bagietce. SKŁADNIKI 400-450g filetu z łososia

Karo in the Kitchen
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 211

jest w pełni uzasadniona. Centrum jest zabytkowe, ale też nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo.  lemoniada z domowym syropem z lipy(...)Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13.  Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese   14.  Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15.  Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice and grains 16.  Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17.  Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18.  Jarskie risotto / Non-meat risotto 19.  Warzywa

Qlinarnie i Qlinarnie
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 210

marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą(...)rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego

Karo in the Kitchen
Współpraca z Targroch :) 148

rodzaju gotuje się znacznie krócej  (od 12 do 15 minut). Po ugotowaniu ryż nigdy się nie sklei, będzie sypki, lekki i puszysty. Jak można zauważyć na powyższym zdjęciu ryż paraboliczny charakteryzuje się jasno-złoto-żółtym kolorem.  rodzynki Thompson , daktyle suszone , morela suszona ciemna , figi suszone , rodzynka drobna Rodzynka "Thompson" to jedna z wielu rodzajów rodzynek dostępnych na rynku(...)zaznaczyć, że cena 1 kg paczki jest bardzo atrakcyjna, a ja już nieraz usłyszałam, że za takie koszty to się opłaca, i to bardzo ;)  Mieszanka koktajlowa: orzech ziemny prażony, orzech ziemny w karmelu, żurawina suszona, ananas suszony, rodzynka thompson, chipsy bananowe, rodzynka irańska Na opakowaniu można znaleźć informację o obecności jeszcze słonecznika w czekoladzie i kamyków czekoladowych. Jednak takich

Zdrowie na języku :P
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 171

słoneczną niedzielę.  Wszystko  do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana jest pszenica.  Po ugotowaniu mogą być przechowywane w lodówce lub zamrażane i ponownie podgrzewane na parze. Są popularną przekąską pakowaną dzieciom do szkoły oraz podawaną w restauracjach(...)nakryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut (nie musi podwoić swojej objętości, wystarczy, że lekko "ruszy" do góry).  W tym czasie w moździerzu lekko utłuc prażone ziarna czarnego sezamu z cukrem - nie miałam sezamu, więc na cześć Lo prowadzącej blog Pistachio, posiekałam pistacje. Nie łączyłam ich jednak z cukrem.  Podrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania