wołowina - 6415 przepisów (strona:148/428)

Gołąbki domowe Sarmale 67

minut ➕ 300 minut 🇷🇴 – Rumunia Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków 1-2 główki białej kapusty w zależności od wielkości kiszonej lub świeżej 250 g mielonej wołowiny 1 szklanka ryżu 2-3 oleju roślinnego 250 g mielonej wieprzowiny 500 g żeberek 2 cebule pokrojone w kostkę 150 ml bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów w puszce Sól Pieprz świeżo zmielony Dużo świeżych

RafalCook
Czy odżywianie ma wpływ na kondycję naszych zębów? 65

naszych zębów? Minerał ten zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i budowie płytki nazębnej, zaś fosfor wspiera procesy remineralizacji zębów i chroni szkliwo. Fosfor obecny jest w rybach (tuńczyk), indyku, wołowinie, kaszy gryczanej, otrębach, płatkach owsianych, ziemniakach, czy nasionach dyni. Cynk występuje w małżach i ostrygach, w wątrobie wieprzowej, nasionach fasoli, sardynkach w puszce, razowym chlebie. A gdzie znajdziemy witaminy niezbędne

Słodkie okruszki
Burgery wołowe 66

ułożyć liść sałaty, usmażone mięso, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórka oraz cebuli. Drugą połowę bułki posmarować ketchupem, po czym ułożyć na cebuli. Burgery wołowe Warto wiedzieć robiąc burgery z wołowiny. Mięso na burgery należy bardzo dobrze wyrobić. Powinno być jednolite a jednocześnie zwarte i plastyczne. Przygotowane mięso w formie gotowych już burgerów można zamrozić. Należy jednak mrozić surowe mięso

MeCooks
Pieczeń Rzymska z ziemniakami i wsiniami 63

mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  Pieczeń Rzymska i jej historia. 👥 – 4 ⏰ – 60-70 minut 🇧🇪 – Belgia Pieczeń Rzymska i potrzebne składniki Pieczeń 600 g mielonej wołowiny 500 g bekonu w plastrach 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 papryka chili drobno pokrojona 5 szalotek drobno pokrojonych Świeża pietruszka drobno posiekana Świeża szałwia drobno posiekana 3 ząbki

RafalCook
Pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym 57

nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić ten czas na jego przygotowywanie ;) Pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym Składniki:  3-4 grube pory 2 łyżki ryżu 250g mielonej wołowiny 1 cebula mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na sos: 2 żółtka 2 łyżki mąki sok z połowy

Codzienne Gotowanie
Sałatka z gotowanym kurczakiem 55

puszka białej fasoli ·         mięso z rosołu (w większości kurczak, ale możesz dodać też inny drób lub wołowinę a także mix mięs) ·         ogórek kiszony ·         1/2 papryki czerwonej ·         szczypiorek

Między kuchnią a pokojem
Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 92

także garść żurawina suszona. Sprawiają one, że pasztet z mięsa z rosołu na przyjemny, lekko słodki smak. Z czego zrobić pasztet? My do zrobienia rosołu używany standardowo indyka, wołowiny i kurczaka. Ale pasztet można zrobić z każdego rodzaju mięsa. Składniki: Porcja rosołowa z indyka 2 podudzia z kurczaka 400 g antrykotu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 mały batat 1 cebula

Niedzielny kucharz
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy 76

majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Świeża bułka z mąki pszennej, koperkowe masełko i Kielecki majonez podkreślają polski charakter fast fooda

ProstePesto.pl
Zupa pho z pieczona kaczka 84

Kolejna wersja przepysznej wietnamskiej zupy pho. Tym razem zrobiłam ją na pieczonej kaczce i pieczonych warzywach oraz porcji wołowiny. Wywar tradycyjne powstał w wolnowarze, ale oczywiście poniżej wersja dla tych którzy wolnowaru nie posiadają. Zupa wyszła przepyszna jak zawsze, a dodatek delikatnej piersi z kaczki lub pieczonego udka był idealnym zwieńczeniem każdej miseczki zupy. Za niewielkie pieniądze można mieć rewelacyjny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przepis na surówkę colesław 68

pasują delikatne surówki z gotowanych warzyw i lekko doprawionych przyprawami, takich surówek jak buraczki, czy marchewka z groszkiem. Surówkę colesław podaję do każdego rodzaju mięsa, z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny, oraz do smażonej ryby. Jestem ciekawa do jakich dań obiadowych podajecie naszą ulubioną surówkę Colesław. Dajcie koniecznie znać w komentarzu. A teraz napiszę Wam przepis.       Składniki

Kurnikowo
Bogracz 66

pozwoli smakom lepiej się połączyć, a mięsu odpowiednio zmięknąć. Niestety, gulasz przygotowywany w pośpiechu nie będzie tak dobry. Jakie mięso najlepiej nadaje się na bogracz? Najlepszym wyborem będzie wołowina, chociaż gulasz uda się również z wieprzowiną. Dobrym pomysłem będzie wymieszanie ze sobą kilku rodzajów mięsa, dzięki czemu można uzyskać naprawdę ciekawe efekty smakowe. Raczej nie warto wybierać najchudszych rodzajów mięsa

okolicepalnika.pl
Filet mignon podany ze szpinakiem 76

środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo i grubo zmielony czarny pieprz  sól najlepiej morska grubo mielona

Niezły Młynek
Dojrzewająca polędwica wołowa 100

dawna przymierzaliśmy się do przygotowania polędwicy dojrzewającej. Wcześniejszym naszym hitem była  suszona wołowina   która króluje na spotkaniach przy piwie, teraz do niej dołączyła dojrzewająca polędwica. Na prawdę taka przekąska skradnie nie tylko męskie podniebienia :) Składniki : 1 kg dobrej jakości polędwicy wołowej szklanka cukru szklanka soli morskiej 2 łyżki słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich

Niezły Młynek
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 62

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz

Niezły Młynek