wołowina - 6415 przepisów (strona:151/428)

Rosół. 117

wtedy wolne  od garów :) To co? Zapraszam na rosół. Składniki: 2,5 l. wody 1- 1,3 kg. części kurczaka (u mnie ćwiartki i skrzydła) 200-250 g. wołowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera kawałek pora 1 cebula 1 gałązka lubczyku 5 liści laurowych 6-7 kulek ziela angielskiego 10-15 ziarenek pieprzu 2-3 gałązki zielonej

Agusiowe smakołyki
Wegetariańskie burgery 111

jestem typem mięsożercy, dlatego wszelkiego rodzaju kotlety, kotleciki i burgery w wersji wegetariańskiej uwielbiam. Nawet jeśli przepadacie za mięsnymi kotletami z soczystej wołowiny, to zachęcam do spróbowania kotletów w wersji no-meat. Moja propozycja to burgery zrobione z mega zdrowej kaszy quinoa, czyli komosy ryżowej oraz ciecierzycy. Wykorzystanie wielu zdrowych składników jak kasza, ziarna słonecznika, pełnoziarnista mąka i strączki

Analiza Smaku
Uniwersalny farsz mięsny 177

obok składników będą zamienniki, jednak jeśli macie możliwość, użyjcie to samo co ja, a farsz mięsny odwdzięczy się wam miłością. Rzekłam! UNIWERSALNY FARSZ MIĘSNY Potrzebujemy: 1,5 kg mielonej wołowiny (możecie użyć wieprzowiny, jagnięciny lub indyka, kurczak jest za delikatny, ale oczywiście możecie użyć, jeśli macie ochotę) 2 cukinie pokrojone w małe kostki (cukinii nie obieram, tylko dokładnie myję

ladykitchen
2 obiady z całego kurczaka 83

Zapraszam na przepis na knedle. Domowe knedle są najlepsze. Moja mama bardzo często gotowała knedle nadziewane farszem z mięsa rosołowego. Czasami była to wołowina ale również i kurczak. Gotowany kurczak to praktycznie dwa obiady. Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad

codojedzenia
Zapiekanka meksykańska z ryżem 93

przykrywasz i wstawiasz do piekarnika na 20 minut. Potem odkrywasz, posypujesz serem i wstawiasz na chwilę do zapieczenia. Przepis pochodzi z bloga recipetineats.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, wieprzowina) 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona papryka 2 duże łyżki przecieru pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Co na obiad, żeby nie było nudno? Sięgnij po delikatesy 131

dania z których powstają, znane wszystkim. Rzadko jednak myślimy o tym, że inne gatunki mięsa mogą być jeszcze smaczniejsze, a nierzadko również zdrowsze. W delikatesach możesz dostać m.in.: wołowinę – mięso niegdyś znacznie popularniejsze w polskiej kuchni, a obecnie chętnie jadane w krajach Europy Zachodniej i obu Amerykach, jest bogata w witaminy, żelazo i zawiera mało tłuszczu; cielęcina – delikatne mięso cielęce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Philly cheesesteak burger – inny niż wszystkie ! 93

Phily cheesesteak to danie, które jadłam podczas naszej podróży po USA. To właśnie w Filadelfii skąd pochodzi ten przysmak jadłam go po raz pierwszy. Soczysta, pyszna wołowina i roztopiony ciągnący się ser z dodatkiem korniszonów i przypraw podane w chrupiącej bułce na zawsze zapadły w mojej pamięci. Philly cheesesteak to burger inny niż wszystkie! Takiego smaku się nie zapomina. Niedawno

Gotujemywdomu.pl
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 71

niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow 🙂 Kolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać

Moja Delicja
Bogracz bez mięsa. Wychodzi równie pyszny. Przepis wegański 290

Bogracz to gęsta, bardzo aromatyczna i treściwa zupa. Tradycyjnie przyrządza się go na wołowinie, ale niedawno odkryliśmy wegańską wersję tej potrawy i musimy przyznać, że jest równie pyszna. Przepis na bogracz wegański Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 papryki (mogą być w różnych kolorach), 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki papryki wędzonej w proszku (ewentualnie zwykłej), papryka ostra

Kulinarna Polska
Kaiserschmarrn – omlet cesarski z Wiednia 59

zamiast eksperymentować i inspirować się kuchnią swych poddanych, był wierny potrawom ze swojego rodzinnego regionu –  Austrii  i cesarskiego Wiednia. Na pożywny obiad najchętniej jadał Taffelspitz – gotowaną wołowinę w esencjonalnym rosole. Poza tym uwielbiał proste ciasta z jajek, mąki, mleka i cukru. Pewnego dnia Franciszek Józef polecił, by podano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany

smakowitehistorie.com
PIELMIENI 82

doprawia solą. Nadzienie jest proste i składa się z niewielu składników: mielonego mięsa, cebuli, czosnku, soli oraz pieprzu. Najlepszym mięsem na nadzienie jest wieprzowina lub połączenie wieprzowiny i wołowiny.  Kilka razy w roku przygotowuję mnóstwo tych pierożków i zamrażam. Chociaż zrobienie pielmieni może wydawać się czasochłonne, to naprawdę się to opłaca :) Zawsze, gdy jestem zajęta i nie mam czasu

Moja Książka Kucharska
Leczo z mięsem mielonym / Ground Meat 'Leczo' 95

mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie też świetnie smakować z pieczarkami albo czerwoną fasolą. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Jeśli chcecie by danie było naprawdę sycące, możecie dodać kawałeczki podsmażonej kiełbasy lub boczku - wtedy oczywiście całość będzie bardziej kaloryczna. Leczo z mięsem

Lekcje w kuchni
Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 113

się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki lub zamienniki tradycyjnym składników, ale smakują tak samo jak oryginały. Przepis pochodzi z jednego z programów w BBC . Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól

Niedzielny kucharz
Kotleciki wołowe z cukinią 96

coś innego niż kotlet schabowy. I stąd pomysł na delikatne wołowe pulpeciki z dodatkiem cukinii. Wołowe pulpeciki z cukinią Składniki: 1)       600 g mielonej wołowiny 2)       jajko 3)       pół małej cukinii 4)       cebula 5)       sucha

Na kulinarnym poligonie

Proponowane wyszukiwania