wołowina - 6415 przepisów (strona:158/428)

Pierożki a'la chinkali z mięsem i białą kapustą 106

lubię w ogóle. Te z mięsem - fakt - zjem ze smakiem, ale wolę z soczewicą ;) Zdecydowanie bardziej smakują mi najróżniejsze "egzotyczne" wariacje na temat pierogów. Wontony, chinkali czy pielmieni z wołowiną... mmm... pycha! Takie właśnie chinkali miałam zamiar zrobić kilka dni temu, jednak w sklepie mieli niewystarczającą ilość mięsa. Musiałam czymś dopełnić mój farsz, a w lodówce akurat leżała resztka kapusty

Prosto z Kotła
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 87

gości, (jak zwykle za dużo jedzenia narobiłam) no i mięsko zostało. Na drugi dzień nie bardzo mieliśmy ochotę na surowe mięso, więc postanowiłam zrobić klopsiki. Nie powiem z dobrej wołowiny na tatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba były najważniejsze, bo Hania mogła robić dziurki

Krylowa Kuchnia
Kiełbasa swojska 118

Kiełbasa wychodzi mocno czosnkowa, majerankowa i pieprzna, idealnie pachnie wędzeniem i nie ma takiej kiełbasy w żadnym sklepie, która tak smakuje i pachnie.  4 kg łopatki wieprzowej 1kg wołowiny 1,5 kg podgardla sól pieprz młotkowany cukier majeranek czosnek granulowany 0,7-1 l zimnej wody jelita Jelita namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przekręcić

Krylowa Kuchnia
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 65

Klasyczne danie kuchni polskiej zmodyfikowane przeze mnie. Bitki zrobiłam z wieprzowiny, a nie z wołowiny, a zamiast klasycznego sosu zrobiłam sos musztardowy. Mięso wyszło kruchutkie i smaczne, a sos dodatkowo nadał pysznego smaku. Niewiele składników, które zawsze mam w domu zmieniło "zwykłą" potrawę w całkiem nową. Serdecznie polecam! 700 g szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 100 g musztardy stołowej

Krylowa Kuchnia
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym 101

może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch-boxa i zabierzemy ze sobą do pracy na drugie śniadanie. 300 g mielonej łopatki wieprzowej 200 g mielonej wołowiny 150 g makaronu kokardki 1 czerwona papryka 400 g kukurydzy konserwowej 1 duża czerwona cebula pęczek zielonej pietruszki 150 g żółtego sera 3 małe ogórki kiszone sól pieprz papryka słodka

Krylowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 89

danie z kategorii no waste. Tradycyjne babcine kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane

Krylowa Kuchnia
Jak przedłużyć trwałość żywności? Przechowywanie próżniowe. 111

biały ser). Zgrzewarka próżniowa jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności: mięs, warzyw, owoców, sosów, zup, kawy ziarnistej, artykułów sypkich jak kasze, ryże itd. Przykładowa ważność produktów po zapakowaniu próżniowym: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób – okres przechowywania 2-3 lata w zamrażalniku mięso mielone – okres przechowywania 1 rok w zamrażalniku ryby – okres przechowywania 2 lata w zamrażalniku orzechy i nasiona – okres przechowywania

Słodkie okruszki
Modra kapusta 82

Dawniej u mnie w domu modra kapusta była tylko przy okazji klusek i rolady, więc niezbyt często, bo dobra wołowina do tanich nigdy nie należała. Każdy element tego tradycyjnego, śląskiego obiadu był tak samo wyśmienity i prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko była w sklepie, żeby

niecodziennikpary
Flaki wołowe 88

zalać zimną wodą, postawić na ogniu. Gotować 10 minut od czasu zagotowania się wody, zlać ją, garnek umyć, a mięso opłukać. Garnek ponownie napełnić zimną wodą, włożyć flaki i wołowinę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do gotującego

niecodziennikpary
Bigos myśliwski 187

smakami polskich świąt. Udostępnij Składniki na bigos myśliwski 2 kg kapusty kiszonej 400 g mięsa na gulasz z dzika 400 g mięsa na gulasz z jelenia 500 g wołowiny 500 g kiełbasy 500 g boczku wędzonego surowego 25 g suszonych grzybów 150 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 10 ziarenek

niecodziennikpary
Gulasz z ciecierzycą 111

białka, więc po zjedzeniu tego gulaszu z pewnością nie będziecie głodni. Turecki gulasz z ciecierzycą Gulasz z ciecierzycą 2-3 łyżki oleju roślinnego  około 60-70 dag wołowiny (może być pręga) pokrojonej w kostkę  1 duża cebula, grubo posiekana  2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa pasty paprykowej ostrej lub łagodnej 3-4 szklanki wody

Cztery Fajery
Pierogi z twarogiem wędzonym 90

można zrobić z każdym nadzieniem. Mój dzisiejszy przepis nie zawiera mięsa, ale można go bardzo łatwo go zmodyfikować dodając np. dodatkowo gotowane ziemniaki. Można twaróg zastąpić doprawioną mieloną wieprzowiną, wołowiną lub mieszanym mięsem mielonym. Jak przygotować pierogi z twarogiem wędzonym? Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz jagnięcy z owocową nutą 79

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nie wszyscy przyzwyczajeni są do smaków, które nie są „wpajane” nam od dziecka. Mamy na myśli drób wieprzowinę i nie lada gratkę, wołowinę. Z tą ostatnią to ciężko z „obrobieniem”. Twarda, łykowata i takie tam (większość tak uważa). Szkoda, że nie nauczeni jesteśmy urozmaicenia. A co powiecie na jagnięcinę? Dobrze przygotowana rozpływa się

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z mięsa gotowanego 108

ugotowaniu zupy, kombinuję co zrobić by wszystkim smakowało w nowej postaci :) Tym razem to są kotleciki :) Składniki : ok.350 g gotowanego mięsa z rosołu, u mnie była to wołowina, mięso z perliczki i indyka 2 małe cebule 2 jajka sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kilka kropel maggi 3-4 łyżki wody ok.2 płaskie łyżki sosu pieczarkowego w proszku olej do smażenia

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania