wołowina - 6514 przepisów (strona:165/435)

Szynka pieczona w całości 139

szynkę pieczoną jest po prostu idealny, to jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje. Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę zwróćcie

Cztery Fajery
Szynka pieczona w całości 126

szynkę pieczoną jest po prostu idealny, to jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje. Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę zwróćcie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak ugotować 5 obiadów na cały tydzień i nie zwariować 113

najlepiej sprawdza się w klasycznych, pakowanych do bułki burgerach. Do pulpetów, szaszłyków, kebabów najlepiej nadaje się kasza orkiszowa. Jeśli chodzi o mięso to używamy mielonego indyka, ale wołowina sprawdzi się tu równie dobrze. Wierzcie, że kebab z kaszy orkiszowej i mięsa to wyjątkowo pyszne danie. Taka mieszanka to doskonały patent na przemycanie kaszy do diety dziecka. Nasz syn zajada się

Niedzielny kucharz
Przepis dnia: Zdrowy shish kebab z orkiszu 110

kebabach znalazł się chociaż kmin rzymski. Kebaby można podawać ze świeżym pomidorem, lub prostą sałatką typu tabbouleh. Przepis inspirowany wpisem na blogu Themediterraneandish.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, jagnięcina) 50 g kaszy orkiszowej (1/4 szklanki) – 1 szklanka ugotowanej Przyprawy 1 łyżeczka czosnku suszonego lub ząbek świeżego 1 łyżeczka suszonej cebuli lub połowa małej główki cebuli 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Gulasz węgierski (Gulasch ungherese) 133

Amica Natura Alcass PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy w kostkę o średnicy 2-3 cm. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.  Wrzucamy kawałeczki wołowiny, które  podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy 3  cebule  pokrojone w  kostkę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę; podsmażamy ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu

La grande e la piccola cuoca
Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną 133

Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Składniki: 500g mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1/2 papryczkę chilli 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 250g passaty pomidorowej 750ml bulionu wołowego 4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 liście laurowe

Szalona Kuchnia Eweliny
Chłopska grochówka z kiełbasą 119

posłuży do dekoracji, odstaw do wystudzenia. Resztę kiełbasek, podsmaż z cebulą i wyciśniętym praska czosnkiem. Przełóż do garnka dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa ( poza ziemniakami), skórki wędzone i wołowinę rosołową . Zalej rosołem i gotuj na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wsyp groch i dodaj grubo krojone ziemniaki, majeranek i sól do smaku. Gotuj do miękkości

Ogrodnik w podróży
Flaczki cielęce zapiekane 86

łyżka koncentratu pomidorowego 200 g makaronu conchiglioni sól, pieprz Przygotowanie: Flaczki opłukałem . Zalałem wrzącą wodą i gotowałem do miękkości. W tym czasie przygotowałem wywar mięsno-warzywny. Szponder i wołowinę gotowałem w osolonej wodzie. Po 15 minutach dodałem jarzyny, gotowałem kolejne 20 minut. Wywar przecedziłem przez sitko i przelałem do osobnego garnka. Mięso wołowe pokroiłem na drobne kawałki. Gdy flaczki były

R'n'G Kitchen
Empanadas z cielęciną i warzywami 89

nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się przepisem na empanadas* z Chile, gdzie stanowią tradycyjny, spożywany w Wielkanoc posiłek. Zamieniłyśmy tylko wołowinę na cielęcinę. Trudno jest nam określić pochodzenie empanadas, prawdopodobnie wywodzą się z Hiszpanii? Ale im więcej źródeł na ten temat, tym więcej informacji w tym temacie. Portugalskie, hiszpańskie, chilijskie

Tajemnice Smaku
Dolma, tolma, dolamdes w liściach winorośli, czyli małe gołąbki z ryżem i mięsem 104

łyżeczki posiekanych świeżych ziół – koperku, kolendry i mięty po 1/2 łyżeczki  kminu rzymskiego, nasion kolendry i kopru włoskiego – uprażonych i zmiażdżonych w moździerzu 250 g surowej wołowiny (łopatki) 250 g surowego boczku 100 g ryżu 500 ml bulionu jogurt naturalny czosnek sól  i pieprz Wykonanie Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych

Tajemnice Smaku
Chili con carne 216

jest to tradycyjna meksykańska potrawa. Spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina). Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy. Jest to szybkie, tzw. jednogarnkowe danie. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Danie to jest bardzo

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak zrobić rosół 117

smak i wygląd naszej zupy zależy od doboru mięsa. Klasycznym mięsem wykorzystywanym do gotowania jest kura (nie kurczak) i to najlepiej taki prosto od gospodarza. Popularną bazą jest również wołowina oraz cielęcina. Możemy również dowolnie mieszać ich proporcje z drobiem. Rosół możemy również przygotować z: kaczki, bażanta, perliczki, przepiórki, królika, a również z gołębi hodowlanych. Pamiętajmy jednak, żeby nie używać

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak zrobić zrazy 166

kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej. Jest to potrawa z kawałków mięsa, podsmażanego i duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Obecnie wykonuje się je z różnych gatunków mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny czy cielęciny. Najpopularniejsze dodatki, z których robi się zrazy to: musztarda, ogórek kiszony, cebula oraz tłuszcz (np. boczek). W niemal każdej książce kucharskiej dotyczącej kuchni staropolskiej znajdziemy przepis

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami na kanapki 146

liftingu piersi a najlepiej po ich dobrym powiększeniu.  Jakie mięso wybierać? Przede wszystkim mięso powinniśmy jeść max 2 -3 razy w tygodniu, sięgnij raz po cielęcinę, wołowinę, czy po chudą wieprzowinę lub indyka - te ptaki nawet hodowlane brojlery, są na tyle wrażliwe, że ich pasza jest trochę lepsza od tych dla kurczaków. Trochę zboczyłam z tematu pasty rybnej

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania