wołowina - 6415 przepisów (strona:162/428)

Francja - Kasztany po burgundzku (Marrons bourguignon) 119

Klasyka francuskiej kuchni, czyli wołowina po burgundzku w wegańskiej wersji z kasztanami. Składniki (4 porcje): - 4 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 średnie marchewki - 250-300 ml czerwonego wina - szklanka bulionu - kilka gałązek tymianku, kilka liści laurowych - 250 g pieczarek - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie (100 g) kasztanów jadalnych - sól, pieprz - purée ziemniaczane, gotowane ziemniaki lub bagietka

Roślinożerni urlopowicze
Sól grzybowa 69

aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają do dań smak umami . Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym

Gary Bez dna
Domowe bazy do zup 98

przez tydzień możesz przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji możesz przechowywać w chłodnym miejscu. 3. Domowa przyprawa typu vegeta - przepis Do przygotowania przyprawy będziesz potrzebować: 200g suszonej wołowiny, 3 łyżki soli, łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżkę suszonego lubczyku, łyżeczkę pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 5 łyżek prażonej cebulki.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Z notatnika dietetyka
Fakty i mity o odchudzaniu - część II 108

niezbędne do zachowania zdrowia. 7. Na diecie trzeba zrezygnować z mięsa – FAŁSZ Nie ma żadnego racjonalnego powodu, aby rezygnować z mięsa. Niektóre gatunki mięs, np. wieprzowina czy wołowina są rzeczywiście dość kaloryczne ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, jednak nie trzeba całkowicie ich eliminować – wystarczy trochę ograniczyć ich ilość na rzecz chudego mięsa w diecie, np. kurczaka, indyka czy dziczyzny

Z notatnika dietetyka
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 132

jest znacznie więcej. Czerwone mięso Mięso czerwone to tkanka mięśniowa oraz organy wewnętrzne zwierząt hodowlanych i łownych, zaliczamy do niego: cielęcinę, dziczyznę, jagnięcinę, koninę, kozinę, mięso z osła, wieprzowinę, wołowinę. Mięso czerwone jest przede wszystkim doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, czyli takiego, które zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy egzogenne (których nie jesteśmy w stanie sami zsyntetyzować

Z notatnika dietetyka
Surówka z marchwi i jabłka 181

przepisie wykorzystam majonez, jednak możecie spokojnie zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym, który będzie równie dobrze nadawał się do tego przepisu. Surówkę możecie podać do każdego rodzaju mięsa – wieprzowiny, wołowiny czy na przykład pieczonego kurczaka. Przygotowanie surówki z marchwi zajmie Wam znacznie mniej czasu, aniżeli pójście do sklepu i zakup już gotowej. Robiąc ją samemu macie pewność jakie składni użyliście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka wędzone w jednogarnkowym daniu 108

Gulasz, amerykańska jambalaya, wołowina po burgundzku czy hiszpańska paella, leczo, risotto, a nawet kaszotto, to dania jednogarnkowe, których historia przyrządzania, jest bardzo odległa i rozpowszechniona na całym świecie. Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura, która nie wymaga przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania. Na korzyść potraw przygotowanych w jednym garnku przemawia także ich wyrazisty

RafalCook
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 86

Kolacja po zachodzie słońca nabiera jeszcze większego znaczenia! Mieszkańcy Maroka jedzą bardzo duże ilości mięsa ( oczywiście bez wieprzowiny – ze względów religijnych ). Najbardziej popularny jest tutaj KURCZAK, BARANIA I WOŁOWINA – to tzn. muzułmańskie jedzenie o nazwie HALAL ( „ halal ” określa ogólny zbiór tego, na co pozwala szariat, ale słowa tego używa się go głównie do określenia diety stosowanej przez konserwatywnych

Ostra na Słodko
Chilli con carne 76

wykonania: Cebulę kroimy drobno i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli oraz słodką paprykę i całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy wołowinę i wszystko smażymy przez kilka minut do usmażenia mięsa rozdzielając je przy tym drewnianą szpatułką lub łyżką na mniejsze kawałki. Mięso przerzucamy do garnka i dodajemy do niego pomidory, koncentrat

Mostek w kuchni
Carnitas czyli szarpana wieprzowina po meksykańsku 112

kawałku. Marynuj mięso przez 2 godziny, po czym wstaw do piekarnika nastawionego na 150ºC. Piecz mięso przez 4 – 5 godzin. Mięso powinno się bez problemu szarpać. Poszarpaną wołowinę polej zagęszczonym sosem, powstałym podczas pieczenia. Podawaj mięso zawinięte w tortille z warzywami, żółtym serem i kwaśną śmietaną lub guacamole.   The post Carnitas czyli szarpana wieprzowina po meksykańsku appeared first

codojedzenia
Sfeeha – arabskie bułeczki z mięsem i granatem 118

Sfeeha to arabskie bułeczki z mięsem i granatem, takie arabskie mini pizze. To pszenne drożdzowe ciasto nadziewane surowym mięsem – może to być jagnięcina lub wołowina. Są idealne jako przekąska na przyjęcie lub imprezę, więc świetnie nadadzą się na czas karnawału! Można je podawac na Read More Artykuł Sfeeha – arabskie bułeczki z mięsem i granatem pochodzi z serwisu flymetothespoon

Flymetothespoon
Przekąski i przystawki na różne okazje 228

koperkowe z jajkiem i warzywami Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki Tartinki z łososiem i serkiem Tatar ze śledzia na pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Koreczki Caprese Pieczarki faszerowane wołowiną Pieczarki nadziewane kaszą i serem Pomidory faszerowane fetą Przepis na ogórki faszerowane Sałatka z melonem, szynką i rukolą Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Szynka faszerowana sałątką jarzynową. wytrawne drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyzy z mięsem z rosołu 63

dodałam wcześniej wyciągniętą 4 część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Zrobiłam farsz. Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu. Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami

Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń rzymska (Terrina di carne) 127

SKŁ ADNIKI 250 g wołowiny  250 g wieprzowiny  100 g gotowanej szynki 50 g parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka suszonego tymianku majeranek ga ł ka muszkata ł owa sól, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di carne suina 250 g di  macinato bovino BIO Amica Natura * 100 g di prosciutto cotto 50 g di parmigiano 2 uova 1 cucchiaino

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania