wołowina - 6514 przepisów (strona:162/435)

Wędzona sól 130

soli zależy od wielu zmiennych, w tym od czasu wędzenia i od rodzaju drewna. Ten przepis będzie wymagał drewna dębu lub jabłoni. Aby użyć bardziej wyrazisty smak pasujący do wołowiny polecamy użyć drewno Mesquite. Drewno Hickory nadaje mocny smak, który dobrze komponuje się z wieprzowiną. Ze względu na wiele czynników zaleca się sprawdzać smak soli po pierwszych 20 minutach wędzenia

naRuszcie
Steki z serem pleśniowym jako przekąska 103

pomysł/przepis ma zupełnie dwa oddzielne elementy. Pierwszy z nich stanowi stek. Stek zawsze kojarzy Nam się z dużym grubym kawałkiem wołowiny. A tu będziemy go potrzebować grillowany i cięty w poprzek włókien. Wystarczy wziąć kilka bagietek, przeciąć na pół wzdłużnie, posmarować masłem i grillować po około 1-2 minuty do chrupkości. Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego

naRuszcie
Kluski z mięsem. Mięciutkie ciasto i dużo pysznego farszu. Idealne na obiad. PRZEPIS 113

Przepis na kluski z mięsem Składniki: na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól. Na farsz potrzebne będzie 800 gramów mięsa mielonego (można użyć wieprzowiny, wołowiny lub indyka), duża cebula, 1 jajko, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kluski z mięsem? Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być

Kulinarna Polska
Jak właściwie używać przypraw? 120

kurczaka, np. gotowanych. Możesz wzbogacić nim też sos do drobiu. A poza tym: cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, curry. Wołowina Majeranek – posiada on ziołowy zapach i delikatny, słodki aromat. W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście majeranku. Cząber – znakomicie podkreśli smak, np. smażonego steka. Suszone

365 dni dookoła kuchni
Jak zrobić burgera w domu – najlepsze przepisy 106

prosty sposób przenieść się do kulinarnego nieba – burger z portobello to coś dla Was. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Przepis na zdrowe burgery z wołowiną i cukinią Przepis brytyjskiego kucharza, który schudł 80 kg, jedząc m.in. burgery i sałatki coleslaw. Obydwa dania mają lekko zmieniony skład, ale smakują jak klasycznym hamburger i coleslaw. Czas przygotowania

Niedzielny kucharz
Co z mielonego zamiast kotletów? 128

ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Libański kebab z sałatką z kalafiora Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Chilli con carne 111

Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny (można też zastąpić wieprzowiną lub indykiem) 1 butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 łyżeczki płatków chilli 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru oliwa do smażenia sól do smaku Przygotowanie: 1.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso

Prosto z Kotła
Pierożki a'la chinkali z mięsem i białą kapustą 133

lubię w ogóle. Te z mięsem - fakt - zjem ze smakiem, ale wolę z soczewicą ;) Zdecydowanie bardziej smakują mi najróżniejsze "egzotyczne" wariacje na temat pierogów. Wontony, chinkali czy pielmieni z wołowiną... mmm... pycha! Takie właśnie chinkali miałam zamiar zrobić kilka dni temu, jednak w sklepie mieli niewystarczającą ilość mięsa. Musiałam czymś dopełnić mój farsz, a w lodówce akurat leżała resztka kapusty

Prosto z Kotła
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 107

gości, (jak zwykle za dużo jedzenia narobiłam) no i mięsko zostało. Na drugi dzień nie bardzo mieliśmy ochotę na surowe mięso, więc postanowiłam zrobić klopsiki. Nie powiem z dobrej wołowiny na tatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba były najważniejsze, bo Hania mogła robić dziurki

Krylowa Kuchnia
Kiełbasa swojska 141

Kiełbasa wychodzi mocno czosnkowa, majerankowa i pieprzna, idealnie pachnie wędzeniem i nie ma takiej kiełbasy w żadnym sklepie, która tak smakuje i pachnie.  4 kg łopatki wieprzowej 1kg wołowiny 1,5 kg podgardla sól pieprz młotkowany cukier majeranek czosnek granulowany 0,7-1 l zimnej wody jelita Jelita namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przekręcić

Krylowa Kuchnia
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 91

Klasyczne danie kuchni polskiej zmodyfikowane przeze mnie. Bitki zrobiłam z wieprzowiny, a nie z wołowiny, a zamiast klasycznego sosu zrobiłam sos musztardowy. Mięso wyszło kruchutkie i smaczne, a sos dodatkowo nadał pysznego smaku. Niewiele składników, które zawsze mam w domu zmieniło "zwykłą" potrawę w całkiem nową. Serdecznie polecam! 700 g szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 100 g musztardy stołowej

Krylowa Kuchnia
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym 131

może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch-boxa i zabierzemy ze sobą do pracy na drugie śniadanie. 300 g mielonej łopatki wieprzowej 200 g mielonej wołowiny 150 g makaronu kokardki 1 czerwona papryka 400 g kukurydzy konserwowej 1 duża czerwona cebula pęczek zielonej pietruszki 150 g żółtego sera 3 małe ogórki kiszone sól pieprz papryka słodka

Krylowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 123

danie z kategorii no waste. Tradycyjne babcine kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane

Krylowa Kuchnia
Jak przedłużyć trwałość żywności? Przechowywanie próżniowe. 148

biały ser). Zgrzewarka próżniowa jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności: mięs, warzyw, owoców, sosów, zup, kawy ziarnistej, artykułów sypkich jak kasze, ryże itd. Przykładowa ważność produktów po zapakowaniu próżniowym: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób – okres przechowywania 2-3 lata w zamrażalniku mięso mielone – okres przechowywania 1 rok w zamrażalniku ryby – okres przechowywania 2 lata w zamrażalniku orzechy i nasiona – okres przechowywania

Słodkie okruszki
Modra kapusta 108

Dawniej u mnie w domu modra kapusta była tylko przy okazji klusek i rolady, więc niezbyt często, bo dobra wołowina do tanich nigdy nie należała. Każdy element tego tradycyjnego, śląskiego obiadu był tak samo wyśmienity i prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko była w sklepie, żeby

niecodziennikpary