sobie magiczną woń korzennych przypraw i dojrzewających w słońcu pomidorów. Pyszny, aromatyczny, po prostu idealny na ciepło i na zimno, jako dip do przystawek. Najlepszy sos pomidorowy do kurczaka, wołowiny i duszonych lub grillowanych warzyw i serów, ale równie dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub pieczywem, choćby takim jak indyjskie chlebki naan Chutney pomidorowy na długo pozostanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBurritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek. Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju
Zielona KuchniaChutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wieprzowiną, ale sprawdzi się także w towarzystwie drobiu. Składniki -400 g czerwonej cebuli -8 łyżek cukru. -100 ml czerwonego wina -2 łyżki octu jabłkowego -2 łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz -opcjonalnie: 100 ml wody Przygotowanie Cebulę
Zielona Kuchniazrobić przymiarkę aby mieć pewność czy dana potrawa nam zasmakuje. Ja przygotowałam rostbef wołowy pieczony w soli. Kiedyś piekłam tak karkówkę i była smaczna, więc tym razem padło na wołowinę. Podałam ja z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty ale Wy możecie zrobić inną kombinację i zrobić też sos. Myślę, że taka propozycja zagości na Święta bo mało pracy
Ewa w kuchniszparagowej w sosie czosnkowym Zupa krem z brukselki Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Kurczak z warzywami Roladki z wołowiny pieczone Lunchbox – posiłki do pracy #2 Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów Artykuł Brukselka – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSkładniki : • wołowina – 1 kg • czerwona papryka – 1 szt. • zielona lub żółta papryka – 1 szt. • mielona słodka papryka – 3 łyżki • mielona ostra papryka – 1 łyżka • liście laurowe – 5 szt. • ziele angielskie – 5 szt. • czosnek – 3 ząbki • cebula – 2 szt. • pieczarki – 500 g • marchew – 1 szt. • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki • pomidory pelati – 1 puszka • cytryna – 1 szt. • mąka pszenna – 2 łyżki • smalec
KUCHNIA POLSKALatem w moim mieście odbywał się street food, jako ambasadorska wydarzenia mogłam degustować wszystkie potrawy, moje serce skradło burrito z kurczakiem, wołowiną i mnóstwem pysznych dodatków. Nie mogło być inaczej zrobiłam w domu buritto z kurczakiem i kaszą, które może konkurować z tym na street food. Jest mega pyszne, zdrowe i co ważne idealne na lunch, kolacje. Jest rewelacyjne
Kulinarne pyszności Molkijuż nie to samo. Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała już sprawdzony, dobry przepis, to na pewno Was poinformuję :) Podaję składniki na 4 hamburgery Składniki: 750 g. wołowiny (miałam polędwicę) sól, pieprz olej do smażenia 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki sera żółtego pomidor ogórek kiszony kilka liści sałaty czerwona cebula keczup majonez Dodatkowo: 4 duże wykałaczki (niekoniecznie
Agusiowe smakołykiwysokiej patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki, obsmażamy z każdej strony aż do silnego zrumienienia. Dolewamy 2 szklanki ciepłej wody, przykrywamy, dusimy na małym płomieniu ok. 1 i ½ godziny. Smacznego :)) wołowina, musztarda, ogórki kiszone, cebula, łopatka wołowa
Bułka z ChlebemŁosoś w warzywach Zupa grochowa z dynią Zupa pomidorowa na wołowinie Leczo z dyni Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Tarta z wędzonym łososiem, kalafiorem i papryką Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie Bigos z bakłażana Kurczak myśliwego z Toskanii Żeberka duszone – przepis Boczek pieczony w miodzie Zupa meksykańska Gołąbki po staropolsku Gołąbki z mięsem i ryżem Pasztet
Dorota SmakujeJurga ISBN: 978-83-65404-58-9 dr Hans-Ulrich Grimm Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu Polacy są w zdecydowanej większości mięsożerni. Wieprzowina, drób, wołowina i ryby królują na naszych stołach, a w ostatnich latach dołączają do nich coraz powszechniejsze i łatwiej dostępne owoce morza w różnym wydaniu. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez mięsa
Proste-przepisy.plCarpaccio to w oryginalnej, włoskiej wersji bardzo cienkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam
Życie ze smakiemJeśli nie masz czasu na wyszukane i czasochłonne dania w ciągu tygodnia wybierz makaron z sosem pomidorowym. Możesz dorzucić do sosu piersi kurczaka, mięso mielone np. z indyka czy wołowiny, oliwki, kukurydzę, posiekane świeże pomidory czy paprykę. Będzie pysznie! Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się także do pizzy, zapiekanek, to także sos-baza, do którego możecie dalej dodawać ulubione składniki
Zasmakuj KuchniNaszła nas ochota na gulasz. Ale taki trochę oszukany. Z wieprzowiny. Ania raczej stara się unikać wołowiny, więc nie było wyjścia. Więc taki trochę fałszywy gulasz. Do tego z dużą ilością warzyw. Coś trochę jak zupa gulaszowa, ale nie tak wodniste. Ot, taką fantazję mieliśmy. Tak żeby sobie z pieczywem zjeść. Ale póki co opowiem Wam coś. Bo ochota
Marder&Marder ManufactureButter chicken curry Curry to rodzaj gulaszu, który można przyrządzić z samych warzyw lub mięsem. Najczęściej gotuję curry z kurczaka i jagnięciny. Zdarzy mi się jednak ugotować curry z wołowiny . Curry z kurczaka i dyni czy tikka masala to przepisy, do których najczęściej powracam jesienią. Mam nadzieję, że jesień jeszcze zaskoczy nas ciepłem i słońcem ale warto mieć przygotowane
codojedzenia