wołowina - 6415 przepisów (strona:145/428)

Papryka faszerowana mięsem z indyka 74

biednych regionach, ale zyskują coraz więcej zwolenników.W okresie wielkich podbojów Hiszpanie wzbogacili kuchnię meksykańską m.in. o produktu mleczne, oliwę z oliwek, cukier i ryż, na popularności zyskała też wołowina.  Wśród mięsa królował indyk, który właśnie z Meksyku pochodzi i nadal odgrywa ważną rolę w kuchni meksykańskiej. Trudno się temu dziwić, bowiem mięso indycze jest uniwersalnym składnikiem, który można

Cztery Fajery
Mięso czerwone, mięso białe. A może indyk? 89

większej ilości Polaków. Dlaczego mięso białe? Do czerwonego mięsa zaliczamy to pochodzące od zwierząt rzeźnych i dziczyznę. Na półkach polskich sklepów i na domowych stołach najczęściej goszczą wieprzowina i wołowina. Mięso białe natomiast pozyskuje się głównie z drobiu – kur, indyków, przepiórek, kaczek, gęsi oraz ptactwa dzikiego. Większość specjalistów od żywienia wydaje się zgodna co do tego, że mięso białe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RalfBurger bez soli 71

Dlatego, że historia powstania najsłynniejszej bułki z kotletem jestem mglista. Godne uwagi w tej historii jest to, że wszystkie historie sięgają początków XIX wieku, a dokładnie Hamburga. Gdzie wołowina z niemieckich krów, była łączona czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem, a następnie formowana w paszteciki i smażona, bez bułki czy chleba.  Niemieccy imigranci przybywający do Nowego Jorku czy Chicago, otwierali

RafalCook
Gołąbek w wersji maxi 48

pokrojoną w kostkę można wkroić również ząbek czosnku Farsz: suszone grzyby namoczone i ugotowane. Pokroić drobno (mogą być pieczarki) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 0,5 kg mielonej wołowiny torebka ryżu bułka namoczona lub płatki owsiane około 150 g posiekanych pomidorów z puszki 2 jajka i przyprawy ( pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego, papryka ostra) Wszystko razem wyrabiamy

Wasze Przepisy
Prosty gulasz wołowy 84

podkreślić smak tego mięsa i w rezultacie stworzyć pyszny obiad. Do wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i PAMPUCHÓW sprawdzi się idealnie i zaspokoi niejedno podniebienie. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) łyżka mąki pszennej cebula pół marchewki korzeń selera (nieduży kawałek, ok. 50 g) pół korzenia pietruszki 500 ml wody lub bulionu

Analiza Smaku
Przyprawa baharat 84

Jordanie, Libanie, Syrii oraz Turcji. W języku arabskim   baharat  oznacza dosłownie "przyprawa". Mieszanka ta często używana jest do przyprawiania jagnięciny, ale dodawana jest także do kurczaka, ryb, wołowiny czy sosów. Skład  baharat  różni się trochę w zależności od regionu, np. w Turcji dodaje się mięty, a w Tunezji płatki róży. Zawsze jednak znajdziemy tam cynamon, gałkę

Z notatnika dietetyka
Sis kebab jagnięcy 71

rozprzestrzeniły się na cały świat głównie dzięki emigrantom z Turcji. Sprzedawane są na całym świecie w postaci popularnego fast food.  Sis kebab jagnięcy Składniki:  500g jagnięciny (ewentualnie wołowiny) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 50ml oliwy z oliwek chlebek arabski

Codzienne Gotowanie
Błyskawiczna sałatka grecka 86

Błyskawiczna sałatka grecka to połączenie świeżej sałaty, pomidorów, czarnych oliwek, sera feta, ogórka i dobrej oliwy. Sałatka idealnie pasuje na przykład do chlebka ziołowego. Szybki przepis na: Sałatka z wołowiną Składniki 200g dowolnego miksu sałat 15 oliwek 1 zielony ogórek 8 pomidorków koktajlowych 1/2 kostki sera feta sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki Błyskawiczna sałatka grecka – przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czebureki - чебуреки 83

tradycyjnym daniem krymskich Tatarów. Są jednak popularne niemal we wszystkich krajach byłego Związku Radzieckiego, nie tylko na Krymie. Różnią się nadzieniem w zależności od regionu: czy to baranina, czy wołowina, wieprzowina czy w końcu ser twarogowy. Zawsze jednak są przepyszne. U mnie dziś nadzienie wieprzowe a czebureki są wspaniałe, zachęcam do zrobienia. Czebureki - чебуреки. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Stek z polędwicy wołowej 77

patelni, w misce wymieszaj mleko, sos sojowy, Tabasco, wodę i mąkę. Kiedy olej się rozgrzeje dość mocno, wrzuć mięso i dopraw je pieprzem, nie żałuj go. Często mieszając, smaż wołowinę przez kilka minut, w razie potrzeby, dodaj oliwę, teraz dodaj paprykę, po chwili chili i czosnek, bez wątpienia, wymieszaj, smaż przez chwilę i wrzuć płatki kokosowe. Na koniec wlej mieszankę

RafalCook
Zupa Pho 97

paprykę pokroić w cienkie plasterki. Do miseczek wyłożyć porcje makaronu ryżowego, ułożyć na nim plasterki limonki i papryki, posypać kolendrą i szczypiorkiem. Wlać gorącą zupę pho, dodać kawałki gotowanej wołowiny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa Pho pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatki idealne na lunch do pracy 74

bazę do zrobienia szybkiego, zdrowego obiadu. Sałatka z komosy z kurczakiem świetnie nadaje się do przywracania na stół resztek w wczorajszego obiadu. Może to być zresztą każde inne mięso: wołowina, cielęcina, czy pieczony schab. Zobacz przepis Sałatka grecka z warzywnym makaronem Sałatka grecka – najprostsza z sałatek. Tu w wersji błyskawicznej, bo ugotowanie makaronu warzywnego zajmuje 5 minut. Zobacz przepis Sałatka

Niedzielny kucharz
Sałatki idealne na lunch do pracy 63

bazę do zrobienia szybkiego, zdrowego obiadu. Sałatka z komosy z kurczakiem świetnie nadaje się do przywracania na stół resztek w wczorajszego obiadu. Może to być zresztą każde inne mięso: wołowina, cielęcina, czy pieczony schab. Zobacz przepis Sałatka grecka z warzywnym makaronem Sałatka grecka – najprostsza z sałatek. Tu w wersji błyskawicznej, bo ugotowanie makaronu warzywnego zajmuje 5 minut. Zobacz przepis Sałatka

Niedzielny kucharz
Pierożki chinkali 78

wyglądem nie było tragedii! Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 500g mąki do pierogów 250ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Farsz: 300g mielonej wołowiny 200g mielonej wieprzowiny 1 posiekana drobno cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 pęczek posiekanej pietruszki ¾ szklanki bulionu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, olej i dodajemy sól

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania