podać z puree ziemniaczany i od czasu do czasu dopełniać je dżemem porzeczkowym, jeżynowym albo żurawiną. Mmmmega pycha. Składniki: garść świeżych poszatkowanych ziół (koperek, natka, szczypiorek) 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 100 ml mleka 75 g bułki tartej 100 ml śmietany 30% 150 ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżki dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka
KardamonovyZaległe urodziny My. Nawet nie pytałam czym mam napchać brzuchy 5 osób. Najpierw był pomysł na długo pieczoną wołowinę, ale w międzyczasie napatoczył się konkurs. Jak się bawić, to się bawić. Skończyło się na grillu. Przepis na tego typu marynatę do kiełbas, chodził mi już dawno po głowie. Była okazja, więc ją wykorzystałam. Zastanawiam się, czy zmieniłabym coś w doborze
Kardamonovyświeża kolendra. Do puloków często wracać będziemy, bo naprawdę jest do czego. Konkurs grillowy został doceniony, coś tam wyhaczyliśmy w finale, będzie czym świętować. Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru sól pieprz (przepis na około
Kardamonovykiedyś będę miała okazję je zmienić. Wielkie brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja. Składniki: 2 kg wołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki
Kardamonovyłyżek ryżu prażonego i mielonego Jak zrobić Kambodżańskie Ratatouille Warzywa pokrój w kostkę. Mango obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Chili posiekaj na mniejsze kawałki. Kurczaka lub wołowinę, wieprzowinę a nawet rybę, pokrój na wielkość kęsa. Rozgrzej wysoki rondel i wlej olej. Dodaj cukier i następnie ostrożnie wymieszaj go z olejem. Uważaj by go nie przypalić. Teraz dodaj mięso jakie
RafalCookPaszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem
MeCooksKrokiety z mięsem, kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na obiad, lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Składniki oraz sposób przygotowania: Farsz mięsny: mięso z rosołu, kurczak, wołowina + warzywa przemielone i doprawione. Farsz kapusta z grzybami: dałam częściowo grzyby suszone, pieczarki, cebulka podsmażona + kapusta kiszona trochę podgotowana i też podsmażona + przyprawić do smaku. Ciasto na naleśniki: jajka, mleko, mąka, odrobina
Wasze Przepisyrodzin, tyle również przepisów na najlepsze, idealne flaki . Jedni gotują tylko na rosole wołowym, inni, tak jak my na drobiowym. Mnie szczerze mówiąc nie smakują te przygotowane na wołowinie. Być może to właśnie kwestia przyzwyczajenia. Flaki na rosole drobiowym są bardziej rasowe, wyraziste w smaku. Nasz przepis to propozycja przygotowania tego wyjątkowego dania w sposób być może inny niż
Kuchnia Na Wypasieświąteczny stół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Polecam! Składniki: 1 główka białej kapusty 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg wołowiny 1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki) 300g boczku wędzonego 3 kiełbasy 2 cebule 100g suszonych grzybów ok 300g pieczarek 10 suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 szklanki wytrawnego wina 2 łyżki
Blog z Apetytemokoło 70 pierogów. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej np. typ 500, 250 ml gorącej wody, 50 ml oleju, pół łyżeczki soli. Farsz: 300 g mielonej wołowiny (np. zrazowa dolna), 300 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej), ½ średniej cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju (np. rzepakowego), 1 żółtko jajka, 50 ml bulionu, płaska łyżeczka soli
Świat Domowej Kuchnimożna napisać, jak tylko smacznego i na zdrowie. 👥 – 4-6-8 ⏰ – 30 minut ➕ pobyt w lodówce 🇷🇴 – Rumunia Co potrzebujesz by zrobić kiełbasę 500 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 500 g mielonej wieprzowiny 5% tłuszczu 180 ml bulionu warzywnego 50 ml jasnego Piwa ➕ więcej na czas pobytu w kuchni 1 łyżeczka sody 3-5 ząbki czosnku
RafalCookbazę do zrobienia szybkiego, zdrowego obiadu. Sałatka z komosy z kurczakiem świetnie nadaje się do przywracania na stół resztek w wczorajszego obiadu. Może to być zresztą każde inne mięso: wołowina, cielęcina, czy pieczony schab. Jeśli nie masz upieczonego kurczaka, możesz go upiec w bardzo prosty sposób. Tu zajdziesz opis jak w trzech krokach upiec filety z kurczaka , które są soczyste
Niedzielny kucharzmamy ochotę na coś smakowitego i ciepłego. Ponieważ najlepiej smakuje z ryżem, będzie sycącym posiłkiem zrobionym w pół godziny. Składniki: 150 g kiełbasy chorizo (najlepiej pikantnej) 500 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki słodkiego sosu chili 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut ➕ 300 minut 🇷🇴 – Rumunia Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków 1-2 główki białej kapusty w zależności od wielkości kiszonej lub świeżej 250 g mielonej wołowiny 1 szklanka ryżu 2-3 oleju roślinnego 250 g mielonej wieprzowiny 500 g żeberek 2 cebule pokrojone w kostkę 150 ml bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów w puszce Sól Pieprz świeżo zmielony Dużo świeżych
RafalCooknaszych zębów? Minerał ten zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i budowie płytki nazębnej, zaś fosfor wspiera procesy remineralizacji zębów i chroni szkliwo. Fosfor obecny jest w rybach (tuńczyk), indyku, wołowinie, kaszy gryczanej, otrębach, płatkach owsianych, ziemniakach, czy nasionach dyni. Cynk występuje w małżach i ostrygach, w wątrobie wieprzowej, nasionach fasoli, sardynkach w puszce, razowym chlebie. A gdzie znajdziemy witaminy niezbędne
Słodkie okruszki