godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki. Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Weekendy w domu i ogrodzieskładników – zamienników używa w kuchni. I tutaj dowiadujemy się n przykład, że zamiast jajek używa odwar z siemienia lnianego. Jej przepisy są wegetariańskie ale z łatwością do przerobienia na wegańskie. Wystarczy masło zastąpić na oleje lub masło kokosowe. Składniki odmierza mało precyzyjnie wręcz rustykalnie bo na garści, szczypty jak ja. Tyle istotnych dla mnie podobieństw! :) Autorka zachęca do intuicyjnego tworzenia
Bon Appetit Małgorzatyzjedzenie porządnego obiadu, ani na wzięcie długiej gorącej kąpieli. W takich sytuacjach ratują nas dania proste, szybkie i przede wszystkim sycące. Przez ostatni miesiąc zadowalałam się najprostszymi daniami wegańskimi, jakie istnieją. Na moim stole (i w pudełkach) królowała kasza gryczana z curry i warzywami, pieczone warzywa, kanapki
wegetalerzewanilią i gorzką czekoladą 70%~ Dzisiaj jest jedyny dzień w tym tygodniu kiedy nie mam nic ciężkiego zaplanowego...Postaram się delektować dzisiejszym dniem bez stresu :) W planach mam upieczenie wegańskiego pasztetu, trochę nauki i może w końcu da mi się przeczytać kupioną dwa miesiace temu gazetę :D Wczorajsze drożdżówki na zajęciach praktycznych wyszły super :D Urosły jak szalone i ponoć
breakfast of dreamsDawno nie było żadnego pieczywa na blogu. Może dlatego, że ja chleb rzadko jem i rzadko piekę, bo bochenek starcza nam na kilka dni. Ale jak
Gotuj z Blue Ravenbyło... Nazbierało się trochę spraw na głowie, rzeczy do załatwienia i zabrakło czasu... Lecz teraz postaram się nadrobić wszystko :) Na początek w kwestii przypomnienia co, gdzie i jak prosty wegański odpowiednik miodu do słodzenia i kanapek :) Składniki: 200g daktyli 250g wody Łyżka soku z cytryny Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na około godzinę. Po upływie czasu dodajemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem. Tiramisu wegańskie, bezglutenowe p.Justyny Składniki : ( na 2 porcje ) około 6 bezglutenowe grissini lekko osolonych( ja użyłam 4 dużych glutenowych bo mogę go spożywać ) 1 łyżeczka cukru light muscovado Grissini łamiemy na małe kawałki
Moje domowe kucharzenieDobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta tahini również nie kosztuje kilka złociszy. Zatem, aby zaoszczędzić nieco grosza, polecamy wykonać domowy hummus. Po
Bananowe Poleśmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ? Składniki : 1 opakowanie mrożonego szpianku 3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny 1 kulka mozzarelli 1 większy pomidor bazylia do dekoracji Przygotowanie : 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
zdrowa vege kuchniarobi się pikantna ze względu na zawartość siarki. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru. Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach. --------- Podobne: Kapusta z grochem Fasolowa na buraku Gołąbki wegańskie
Weekendy w domu i ogrodzieZepsułam komputer. A dokładniej – zalałam kawą. Dwa dni suszenia i czyszczenia, klawiatura nie do uratowania, ale komputer działa. Wszechmocny naprawdę się spisał. Dziękuję! Teraz czeka mnie
Gotuj z Blue RavenPrezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi
Bananowe Polecząstki (4-6) i dorzucamy. Wszystko zalewamy herbatą oraz whisky, mieszamy i odstawiamy na 15 minut Do sporej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajko lub „jajko” wegańskie, czyli len wymieszany z wodą :) Dodajemy miód oraz bakalie wraz z pozostałą herbatą i whiskey. Przekładamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę i 40 minut lub do „suchego patyczka
Bazując na smakumożna je dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami, można zrobić je w wersji pikantnej, na słodko, z dodatkiem ziół prowansalskich lub w innej ulubionej wersji, do tego są wegańskie i jeśli znajdziecie nasiona nie zanieczyszczone glutenem to będą również w 100% bezglutenowe :) Składniki : 6 łyżek ziaren słonecznika 6 łyżek ziaren białego sezamu 5 łyżek siemienia lnianego
zdrowa vege kuchniaciepłej wody. Dolać do garnka. Gotować do miękkości makaronu. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Po wyłączeniu palnika dodać do zupy starty czosnek. Podawać gorącą. ----------- Podobne: Zupa cebulowa Wegańskie gołąbki z grzybami Grochówka
Weekendy w domu i ogrodzie