surowe mięso wieprzowe można zastąpić szynką parmeńską (lub inną długo dojrzewającą), kiełbasą drobiową i surowym mięsem drobiowym (np. mięsem z udek kurczaka bądź piersią z kurczaka). W wersji wegańskiej zamiast dodatku mięsa można użyć świeżych lub suszonych grzybów oraz suszonych śliwek
Mango Papajachce Wam się iść do sklepu? A poza tym- słodycze są przecież takie niezdrowe… To są chyba najszybsze ciastka świata. Dwa składniki – banany i płatki owsiane. Bezcukrowe, beztłuszczowe. Wegańskie. Jeśli użyliście płatków z certyfikowanego, czystego owsa- będą też bezglutenowe. Ze wszystkich płatków zbożowych to właśnie owies ma największą zawartość rozpuszczalnego, łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego i białka roślinnego . Bananów chyba
Karo in the Kitchenłyżki dobrego, pikantnego ketchupu sól pieprz 1 łyżka masła do warzyw i 2-3 łyżki masła do zasmażki (można zamienić masło na olej olej rzepakowy, będzie wtedy bigos wegański) kopiasta łyżka mąki pszennej
Karo in the Kitchenzmienić proporcje wody i sosu, bo makaron na pewno będzie potrzebował więcej płynu żeby zmięknąć (wtedy przyda Wam się też pokrywa). Ten przepis można zmodyfikować z wersji mięsożernej na wegańską przez użycie twardego sera tofu, zamarynowanego w sosie hoisin (słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenglutenu, mega zdrowa, wegańska. Kolorowa i przepyszna. Idealna na upały. Słodko-kwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości
Karo in the KitchenWegański parmezan to dodatek, który już dawno chciałam przyrządzić w swojej kuchni. Przede wszystkim jest idealny dla osób z nietolerancją laktozy. Przyznam się szczerze, że poszłam trochę na skróty. Wszystkie składniki miałam już przygotowane :) zero blendera, tylko naczynie i łyżka do wymieszania. Wszystko dlatego, że w mojej kuchni zagościły mielone migdały firmy BackMit, które sprawę mi ułatwiły do maksimum możliwości
MamaOskarkazamknięte w swych bagażnikach. Wiodąc na pokuszenie Wrocławianom głodnym, przygotowali ucztę w stylu dogodnym. Każda furgonetka wyposażona obficie prezentowała się znakomicie. W jednym wozie same burgery, w drugim inne, wegańskie bajery. Kusząc zapachami, spędzały mieszczuchów, gotując dary godne ich wygłodniałych brzuchów. Wśród sutego jadła, lało się piwo, od rzemieślników warzone leniwo. Każdy łakomczuch wyszedł najedzony, łapiąc się za brzuch swój
Food Squareprzepis na zupę krem z dyni, juro natomiast zapraszam was na pyszny mus z dyni i jabłek z dodatkiem nasion chia, a także na pyszny wegański pasztet. Składniki : - 1 dynia (ok 1 kg) - 2 szklanki wywaru warzywnego - 2 cebule - 3-4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka curry dodatki (opcjonalnie) - pestki dyni, słonecznika - tofu
zdrowa vege kuchniaZnowu lody na blogu? Ano znowu i to kolejny smak, w którym się zakochałam. Są kremowe, mocno orzechowe i wegańskie chociaż to akurat zauważyłam dopiero pisząc przepis. W tych lodach nie ma jajek ani mleka zwierzęcego, ani nawet cukru bo dosłodziłam je ksylitolem. Jednak z tego słodziwa też możecie zrezygnować jeśli banany będą mocno dojrzałe i słodkie. A jeśli
Smaczna Pyzabrownie z cukinii z domowym dżemem truskawkowym~ Pomysł na letni, lekki i smaczny obiad? Wegańskie kotlety z bobu + dietetyczny sos kurkowy! <3 KLIK po przepis
breakfast of dreamsmusicie koniecznie sprawdzić, jeśli natomiast nie lubicie albo unikacie kawy, można bez problemu ją pominąć albo zastąpić sproszkowaną zieloną herbatą matcha, można dodać kakao lub karob, w wersji wegańskiej oczywiście miód można zastąpić syropem z agawy lub innym słodem :) Zainspirowałam się tym przepisem Składniki : - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy - 2-3 łyżki oleju kokosowego - 2-3 łyżki
zdrowa vege kuchniaFrancji, gdzie gotowy olej arganowy przelewany jest do specjalnych, szklanych opakowań z filtrem przeciwsłonecznym, który chroni oliwę przed nadmierną ilością promieni słonecznych. Olej arganowy Bio Planete odpowiada diecie wegańskiej i surowej. To inspirujący składnik każdego rodzaju kuchni, a także idealny kosmetyk - doskonały do nawilżania i pielęgnacji skóry oraz włosów. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E oraz przeciwutleniaczy
Zdrowie na języku :Pbrzoskwiniowy "serniczek" na zimno z kaszy jaglanej z domową wegańską czekoladą~ Nie wiedziałam jak nazwać to śniadanie...padło więc na kolejny serniczek na zimno, chyba za sprawą konsystencji... ;) Śniadanie na zimno - cudowna rzecz w gorący dzień! Chociaż wiecie co? Bardzo mnie cieszą te upały - kocham taką pogodę :D Jednak gdy dwa dni temu w ogrodzie babci zobaczyłam masę zeschniętych krzaków
breakfast of dreamsSałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g
zobacz ich smakTrufle z daktyli to wegańskie słodycze, które świetnie zastępują słodkie czekoladki czy batoniki. Dodają mnóstwa energii i w zdrowy sposób zaspokajają naszą chęć na słodkości. Są świetne dla dzieci, ponieważ zawierają tylko naturalny cukier i tłuszcze. Możemy zabrać je do szkoły czy pracy na drugie śniadanie, ale najlepiej je przekąsić na deser. Smakują podobnie jak lemingtony (kokosanki). Cztery składniki, minuta
Poezja smaku