sama nie znam, zakładam jednak, że winą wszystkiego jest/był jej brak walorów estetycznych. Próbując przełamać swoją niechęć do tego dania, postanowiłam zaryzykować i zrobić swoją wersję kutii. Wegańską, bezglutenową, pełną bakalii- czyli jak dla mnie idealną! Wszelkie niechęci, którymi darzyłam ową słodycz, rozwiały się wraz z pierwszym zetknięciem się jej z moimi kubkami smakowymi. Jutro czeka mnie
healthy dreamsJego smak nie jest zadowalający, dlatego też ukryłam go wśród korzennych aromatów. Takim sposobem otrzymałam lek na wątrobę oraz zimową przyprawę. Czuję, że będę dodawać ją do wszystkiego! Wegańskie pierogi, krokiety oraz barszczyk gotowe! Stopniowo będę się nimi wam chwalić :3 SKŁADNIKI: 2 łyżki cynamonu łyżeczka ostropestu ziarno kardamonu goździk gwiazdka anyżku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru ziele angielskie szczypta
healthy dreamskubki smakowe szaleją. Święta minęły, czyli moje trzy dni wolnego od bloga właśnie upłynęło (i dobrze, bo tęskniłam). Wracam z masą przepisów, tu też z moimi wigilijnymi smakołykami. W wegańskiej atmosferze przebrnęłam przez trzy dni objadania i obijania się. Nie często dostajemy przyzwolenie na takie zachowanie, więc nie było mowy o nieskorzystaniu z możliwości. SKŁADNIKI: szklanka żytniej mąki pełnoziarnistej
healthy dreamspełną tofu, które aktualnie wykorzystuje na wszelkie sposoby (polecam podgrzać tofu na parze, nast. posmarować masłem orzechowym <3). Wraz ze zbliżającym się tygodniem szkolnym, przyszła potrzeba zrobienia jakiegoś wegańskiego dodatku do chleba. Niestety na czas nieokreślony muszę zrezygnować z wszelkiego nabiału :C Wracając do tematu. W paczce wypełnionej po brzegi różnego rodzaju serkami tofu, znalazłam marynowane w sosie tamari
healthy dreamsbrak czasu, a zbliża się pora obiadowa na ratunek przychodzą nam zupy, bądź dania gotowe, które ze zdrowym odżywianiem mają do siebie tyle co piernik do wiatraka. Dzisiaj zaserwowałam wegańską zupę/krem z pora, o której wiele razy słyszałam, jednak styczności z nią nie miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody łyżka
healthy dreamsSchabowe z mięsa, od małego były moim wrogiem nr jeden. Robiąc wegańskie, nawet nie próbowałam szukać podobnego do nich smaku. Dlatego też zadecydowałam, wykorzystać paprykę, która była tu głównym składnikiem, białko uzupełniło pyszne i niezawodne tofu. Do tego odrobina przypraw, siemię lniane i płatki owsiane. Inna wersja schabowych, w lekko słodkiej odsłonie. SKŁADNIKI: 85g tofu wędzonego średnia papryka czerwona
healthy dreamsKojarzycie może sklepowe wegańskie deserki? Najczęściej spotykam na sklepowych półkach te o smaku waniliowym. Jak to w moim przypadku zwykle bywa, od razu sięgnęłam produkt i dogłębnie przeanalizowałam jego skład. Nie był on zadowalający, dlatego zrobiłam wersję domową. O smaku truskawkowo-kokosowym, który wręcz zwalił mnie z nóg. Nigdy bym nie pomyślała, że to połączenie może być tak trafne. Nigdy
healthy dreamsFasolka czerwona i kasza jaglana to moje nowe odkrycie. Całkiem trafne, zwłaszcza w wersji wytrawnej... Dla przykładu, jako wegańskie mielone. Świetnie spisują się jako zamiennik mięsa, mają zdecydowanie mniej tłuszczu, dostarczają odpowiednią dawkę roślinnego białka i pożądanego przez większość kobiet błonnika. Wybaczcie mi moją chwilową nieobecność. Przygotowania do studniówki zajmują mi większość czasu, w chwilowych, wolnych momentach próbuję zjeść coś
healthy dreamsjestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki
Jacob TastesSkładniki na około 30 rurek w przypadku 10 cm form: 500 g maki pszennej (śmiało można 200 g z tego zamienić na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub inną) 250 ml wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto
greenscarfkaszka kukurydziana na mleku sojowym z malinami (część dodana podczas gotowania) i czekoladą 70% kakao~ Dzisiaj szykuje się aktywny dzień - planuję usmazyć wegańskie pączki! Dodatkowo po południu wybieramy się z rodzicami na narty biegowe - po raz pierwszy :D Nie wiem jak mi pójdzie, bo tak jak pisałam - to pierwszy raz, ale bardzo chcemy spróbować! :) Jutro zdam Wam relację
breakfast of dreamspyszny na pyszny przepis na hummus z dyni. Uwielbiam hummus w każdej postaci. Hummus to pasta lub dip jak kto woli wywodząca się z krajów arabskich. Pożywna, zdrowa i wegańska. Przepis na hummus często pojawia się na moim blogu. Uwielbiam tą pastę. Głównymi składnikami hummusu są ciecierzyca, czosnek i tahini. Aby trochę urozmaicić to danie przyrządzam je różne sposoby
codojedzeniaSprzątam zimowo. Przerzucam szafki w poszukiwaniu nieskończonych opakowań, otwartych pudełek, napoczętych słoików. Zwalniam miejsca i dopisuję do listy. Listy, o której na pewno zapomnę i
Gotuj z Blue Ravenstopni Celsjusza). Kawę wymieszać z syropem, zalać nią płatki. Następnie wlać do słoiczka spienione mleko. Wierzch udekorować sosem karmelowym. smacznego. * przepis - klik ** przepis - klik wersja wegańska: klik . /// Po miesiącu na weganizmie stwierdzam, że było to ciekawe doświadczenie, jednak na dłuższą metę (w 100 %) nie dla mnie, jednak ograniczę się do 2 porcji nabiału i jajek tygodniowo
tost z dżememTo właśnie tę sałatkę zapowiadałam 2 tygodnie temu . Jest w miarę szybka do zrobienia, jeśli mamy ugotowaną kaszę jaglaną. Nie wymaga większego nakładu pracy, więc nawet
Weekendy w domu i ogrodzie