Przed Świętami prawie wszyscy chcą kiełbasy, szukają substytutów mięsnych kiełbas. Na blogach pojawiają się różne przepisy, stwierdziłam, że podzielę się z Wami swoim przepisem na wegańską białą kiełbasę, jest prosty i gdyby nie to, że potrzebny jest do niego gluten w proszku (dostępny przez internet i w sklepach ze zdrową żywnością) reszta składników jest łatwo dostępna. Kiełbaski robi się bardzo
Co na wege obiad?mazurkiem. Do Świąt pozostał już tylko tydzień. Zastanawiam się więc nieustannie nad świątecznymi przysmakami. A mazurek to obowiązkowa pozycja w menu. Ten, wymyślony wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej
Smakuje zdrowoDzisiaj przepis na pyszny, bezglutenowy i wegański mac and cheese ! Do tego dodatek brokuła - coś pysznego! Sos serowy nie zawiera grama sera ani mleka/śmietany itp Jest idealny. Jeśli nie jesteście osobą na diecie bezglutenowej, śmiało możecie wykorzystać w tym przepisie zwykły makaron - idealnie będzie pasować makaron w kształcie kolanek, kokardek czy tak jak tutaj -penne. Sam sos serowy idealnie
CookYourselfsprawą dyskusyjną ;). Jakby nie było - ziemniak jest rośliną, a frytki z piekarnika mają o wiele mniej tłuszczu od frytek smażonych, więc ten przepis ma prawo się znaleźć na blogu wegańskim ;). Góra fryteczków i dobry film (w jeszcze lepszym towarzystwie) to świetny sposób na przyjemnie spędzony wieczór! Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 łyżki oleju sól Ziemniaki obrać i pokroić
Tani Weganizmmasy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie. Smacznego!!! Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego
Co na wege obiad?Dzisiaj krótki przepis na orzeszki sojowe, czyli idealną alternatywę dla niezdrowych, słonych przekąsek. Nie bez przyczyny soja jest jednym z podstawowych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej. Zawiera ona bowiem pełnowartościowe białko oraz jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Oddzielny post dotyczący soi obiecuję napisać już wkrótce :), a teraz wrócę do orzeszków sojowych. Nie ma sensu pisać dokładnych składników, gdyż
Smiling Shrimpchoć jest to wątpliwe, gdyż zupka jest nieziemska. :) Składniki: jedna duża dynia zwyczajna 3-4 marchewki 500 ml wody kostka warzywna łyżeczka masła (lub oleju roślinnego w wersji wegańskiej) imbir w proszku sól i pieprz Do podania: pestki dyni (ok garść na jedną porcję) kiełki lucerny (również garść na porcję) Przygotowanie: Obierz marchew i pokrój ją na średnie kawałki
Smiling ShrimpJaponii, Chinach, czy Korei tę roślinę strączkową uważa się za ,,świętą'' . Jej właściwości odżywcze są nie przecenione. Tajemnice soi Powszechnie wiadomo, że soja jest głównym składnikiem diet wegańskich i wegetariańskich. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać
Smiling ShrimpDziś nadzwyczaj skromnie, choć i sycąco i pysznie. Trochę zaklinania wiosny, bo zmęczyła mnie już ta zima. Niby kilka dni słońca, niby cieplej, pojawiły się
Gotuj z Blue Ravenrazem jednak zmieniłam główny składnik na... kaszę jaglaną! Falafele są przepyszne, mają delikatny smak, są chrupiące i najlepsze zaraz tuż po usmażeniu. Jest to sztandarowe danie wegańskie w kuchni arabskiej, gdzie falafele podawane są w picie jako alternatywa dla kebaba. Nie powiem, jest to całkiem smaczna alternatywa ale i bardzo zdrowa. Do kaszy jaglanej nie muszę nikogo przekonywać, wszyscy doskonale
Mango Papajawstawić do zamrażarki. Kiedy będziemy mieć na kromkę ochotę wyciągamy ją z zamrażarki, rozmrażamy np. na patelni grillowej lub w mikrofalówce i zajadamy z ulubioną pastą, np. z moim wegańskim twarożkiem ze słonecznika . Smacznego! Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Naturalna Kuchniakotlety! Bazą jest zielona soczewica, klasyczne dodatki, takie jak cebula i czosnek plus wspomniany na początku jarmuż. Masa wyszła przepyszna i już myślę nad podobną do wykorzystania na pasztet wegański/wegetariański. Kotlety są chrupiące i przypieczone z wierzchu, natomiast środek jest mięciutki i kremowy. Były pyszne! Polecam :) Składniki: 100 g zielonej soczewicy 1/3 dużej czerwonej cebuli kilka małych
Zdrowie na języku :Pmleka roślinnego lub zwykłego 2 łyżki nasion chia 1-2 łyżki miodu ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor 1-2 agaru lub żelatyny w wersji niewegańskiej warstwa ciemna : 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki cukru kokosowego szczypta cynamonu szczypta soli 1-2 agaru lub żelatyny Przygotowanie: Składniki
zdrowa vege kuchniaPrób przygotowania bezglutenowych i wegańskich naleśników podejmowałam bardzo wiele. Rezultaty z reguły były marne, a naleśnikowa papka z patelni zamiast na talerzu lądowała w koszu. Czasem, gdy smakowo (lecz nie wizualnie) nadawała się do jedzenia, wrzucałam ją do miseczki i pokrywałam grubą warstwą dżemu, która skrzętnie skrywała nędzny wyrób naleśnikopodobny. Przepis z wykorzystaniem mąki z ciecierzycy to trzecia receptura
Smakuje zdrowoOczywiście, że "słonawe" przekąski. Wszelkie krakersy, paluszki i inni chrupiący towarzysze, nagle stają się naszymi najlepszymi przyjaciółmi. Mam dla was zdrową i bezglutenową alternatywę, dla tego rodzaju dobroci: domowe, wegańskie krakersy z sezamem, o które zabiega każdy: gość, czy domownik. U mnie zniknęły już pierwszego dnia. SKŁADNIKI: szklanka mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki sezamu 1/2 łyżeczki
healthy dreams