Dziś nadzwyczaj skromnie, choć i sycąco i pysznie. Trochę zaklinania wiosny, bo zmęczyła mnie już ta zima. Niby kilka dni słońca, niby cieplej, pojawiły się
Gotuj z Blue Ravenrazem jednak zmieniłam główny składnik na... kaszę jaglaną! Falafele są przepyszne, mają delikatny smak, są chrupiące i najlepsze zaraz tuż po usmażeniu. Jest to sztandarowe danie wegańskie w kuchni arabskiej, gdzie falafele podawane są w picie jako alternatywa dla kebaba. Nie powiem, jest to całkiem smaczna alternatywa ale i bardzo zdrowa. Do kaszy jaglanej nie muszę nikogo przekonywać, wszyscy doskonale
Mango Papajawstawić do zamrażarki. Kiedy będziemy mieć na kromkę ochotę wyciągamy ją z zamrażarki, rozmrażamy np. na patelni grillowej lub w mikrofalówce i zajadamy z ulubioną pastą, np. z moim wegańskim twarożkiem ze słonecznika . Smacznego! Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Naturalna Kuchniakotlety! Bazą jest zielona soczewica, klasyczne dodatki, takie jak cebula i czosnek plus wspomniany na początku jarmuż. Masa wyszła przepyszna i już myślę nad podobną do wykorzystania na pasztet wegański/wegetariański. Kotlety są chrupiące i przypieczone z wierzchu, natomiast środek jest mięciutki i kremowy. Były pyszne! Polecam :) Składniki: 100 g zielonej soczewicy 1/3 dużej czerwonej cebuli kilka małych
Zdrowie na języku :Pmleka roślinnego lub zwykłego 2 łyżki nasion chia 1-2 łyżki miodu ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor 1-2 agaru lub żelatyny w wersji niewegańskiej warstwa ciemna : 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki cukru kokosowego szczypta cynamonu szczypta soli 1-2 agaru lub żelatyny Przygotowanie: Składniki
zdrowa vege kuchniaPrób przygotowania bezglutenowych i wegańskich naleśników podejmowałam bardzo wiele. Rezultaty z reguły były marne, a naleśnikowa papka z patelni zamiast na talerzu lądowała w koszu. Czasem, gdy smakowo (lecz nie wizualnie) nadawała się do jedzenia, wrzucałam ją do miseczki i pokrywałam grubą warstwą dżemu, która skrzętnie skrywała nędzny wyrób naleśnikopodobny. Przepis z wykorzystaniem mąki z ciecierzycy to trzecia receptura
Smakuje zdrowoOczywiście, że "słonawe" przekąski. Wszelkie krakersy, paluszki i inni chrupiący towarzysze, nagle stają się naszymi najlepszymi przyjaciółmi. Mam dla was zdrową i bezglutenową alternatywę, dla tego rodzaju dobroci: domowe, wegańskie krakersy z sezamem, o które zabiega każdy: gość, czy domownik. U mnie zniknęły już pierwszego dnia. SKŁADNIKI: szklanka mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki sezamu 1/2 łyżeczki
healthy dreamsDzisiejszy post (a raczej pościk) powstał z powodu… niechęci do marnowania. Kilka mam takich przepisów i zupełnie nie żałuję takiego podejścia. Kupiłam ananasy w
Gotuj z Blue RavenOstatnio byłam na bardzo wegańskiej imprezie, gdzie jadłam bardzo podobne serniczki. Mogę śmiało powiedzieć, że smakują rewelacyjnie. Jako spód do tych serniczków świetnie nadają się batony energetyczne i tutaj możecie trochę poeksperymentować. 4 porcje Składniki: spód 0,5 szklanki suszonych daktyli 2/3 szklanki orzechów pekan 1,5 łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa 3/2 szklanki orzechów
Niezły MłynekSernik z nerkowców, nernik, nerkownik - w sieci można znaleźć wiele nazw dla tego deseru. Cóż to takiego? To pyszne wegańskie ciasto przygotowane na bazie orzechów nerkowca i ulubionych dodatków. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru i jest pełne zdrowia. A przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców
DefinicjaSmakuprzepis z jego użyciem już dzisiaj na Jedz Rośliny ! :) Ten post robi się już bardzo długi, ale mam dla Was też nowy filmik - tym razem z moimi ostatnimi wegańskimi zakupami - zapraszam do oglądania (koniecznie
breakfast of dreamskażdy z zamówionych produktów. Wszystko świeże, apetyczne, i na czas. Małżon wrócił wcześniej do domu, cała rodziną obejrzeliśmy Top Chefa a wczoraj szybciutko mogłam przygotować buraczkowy krem. Pyszny, treściwy, wegański i jeszcze chrupiący na dokładkę dzięki orzechom i kiełkom. Przepis zamieszczę już wkrótce. Miłego piątku
Dzieje kuchennej Wiewiórymarchewki.+ W piątki zawsze jemy dania bez mięsa, toteż moja wyobraźnia ma pole do popisu i kombinuje przepisy na dania z użyciem ryby, lub po prostu wegetariańskie lub wegańskie. Wypadło na makrele i powstała zapiekanka z jej udziałem. Koszt dużej zapiekanki to ok 20 zł ilość porcji 6-8 Składniki: 2 duże makrele mała paczka mrożonej marchewki z groszkiem
W kuchennej krainieprawie nie wyczuwalna ale za to nadaje im odpowiednią wilgotność. SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 50 g drożdży * 700 ml ciepłej wody * 2 łyżeczki soli * 50 g roztopionego masła ( w wersji wegańskiej można użyć oliwy) * 2 łyżeczki cukru * 4 starte marchewki średniej wielkości * 400 ml płatków owsianych (lub pół na pół owsiane i żytnie) * 1100 ml / 660 g mąki pszennej
MohiellaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Bakaliowe batoniki chodziły za mną od dawna. Ostatnio wypatrzyłam podobne na blogu Powoli. Po prostu . Pozazdrościłam, poczyniłam zakupy, krążyłam, … Przeczytaj
My Blueberry Corner