My Blueberry Corner by "jagodzianka" Szpinak – kiedyś gloryfikowany, jako najlepsze źródło żelaza i witamin. Teraz po dogłębnych badaniach, okazało się, że szpinak zawiera 10 … Przeczytaj
My Blueberry CornerZauważyłam, że nie mam większych problemów z dostosowaniem menu do zasad, o których pisałam w styczniowym poście. Problemy mam po ćwiczeniach. Wracam zmęczona z siłowni
Gotuj z Blue Ravenrównież wyczuwalny. Paprykarz jest bardzo smaczny i będzie świetnym sposobem na "przemycenie" kaszy jaglanej codziennie do naszego jadłospisu. PODSUMOWUJĄC.... Pasty kanapkowe Primavika przedstawione w dzisiejszym poście są 100% wegańskie i bezglutenowe więc mogą jeść je (prawie) wszyscy :) Są idealne dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na przygotowanie domowej pasty na kanapki, dla początkujących w kuchni wegan/wegetarian lub po prostu
breakfast of dreamsTłusty Czwartek tuż tuż i w sieci roi się od pączków, faworków czy karnawałowych róż. Szaleństwo ogarnęło nawet osoby, o których wiem, że smażeniny nie lubią
Gotuj z Blue RavenSuszone owoce, nasiona, orzechy, oleje, ciasteczka, krakersy, chlebki, czekolady, masła orzechowe i można tak wymieniać bez końca. RAWFOODS to miejsce idealne dla osób stosujących diety eliminacyjne, bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe, wegańskie, cukrzycowe i wiele wiele innych. Dużą część sklepu zajmują produkty przygotowane na zasadach tzw. "surowej diety". Surowa żywność , czyli właśnie raw foods to żywność nie przetworzona, czysta od wszelkiej chemii
Zdrowie na języku :PJarmuż to prawdopodobnie najzdrowsze warzywo na świecie. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, ale także mięsożercy powinni po niego sięgnąć. Jarmuż to skarbnica składników odżywczych i witamin. Jarmuż jest kuzynem kapusty, kalafiora, brokuła i brukselki, także mających dobry wpływ na zdrowie. 2200 lat temu powstały pierwsze uprawy jarmużu. To Rzymianie docenili jego smak i właściwości. Z tamtego okresu pochodzą
My Chcemy Jeśćquiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko na śniadanie – strata super sprawdzi się i na obiad! Mleko, chleb i jajka to podstawa w każdej kuchni (ok, poza wegańską). Nierzadko zdarza się, że chleb wysycha, bo kupiliśmy za dużo pieczywa. Nie wyrzucajcie go. Zróbcie tą zapiekankę. Jest prosta i genialnie pyszna. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem, solą, mieloną gałką
Karo in the Kitchenczekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with
Qlinarnie i Qlinarnietruskawkami*, podana z malinami* i masłem migdałowym ~ *z lata 2015 :) Tłusty Czwartek za 5 dni! Planujecie usmażyć jakieś dobroci? :) Ja zrobiłam to wcześniej, specjalnie dla Was, żebyście mogli przygotować wegańskie, orkiszowe pączki z mojego przepisu :) Polecam je Wam baaardzo :) ♥ Po przepis kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsKolorowa propozycja na wegański obiadek. Lekki i pełen wartości. Dla wegan- idealny! Czasami gdy nie mam pomysłu co zjeść na obiad- tworzę zapiekany "misz masz". Niby bałagan na talerzu .. Za to jaki smaczny bałagan! Papryka, pomidor, cukinia, kukurydza- masa różnego rodzaju smaków, tworzą przepyszną zapiekankę, a tofu i soczewica dostarczają niezbędnego białka roślinnego. SKŁADNIKI: 100g tofu 4 łyżki czerwonej soczewicy
healthy dreamszakupach i zobaczyłam wielkie pieczarki! Pierwsza myśl- idealne do nadziewania.. Od razu wrzuciłam je do wózka, a w domu zabrałam się za ich przygotowywanie. Uznałam, że zrobię wersję wegańską- choć nie ukrywam korciło mnie do użycia mozzarelli. Pieczarki nadziałam mieszanką sezonowych warzyw, całość upiekłam w piekarniku. Efekt- niebiański smak! SKŁADNIKI: 4 wielkie pieczarki 1/2 kalarepy 1/2 batata 1/2 szklanki
healthy dreamssmaku słyszałam wiele opinii, tych pozytywnych, jak i negatywnych... Dlatego uznałam, że spróbuję zrobić coś własnego, co być może, będzie lepiej odbierane przez moje towarzystwo. Tak wymyśliłam własną wersję wegańskich kiełbasek, które przyjęły się znacznie lepiej. Osobiście przyznam, że mi, tak jak moim znajomym, smakują bardziej i co najważniejsze, są w stu procentach zdrowsze. Można je piec, grilować i smażyć
healthy dreamsUwielbiam alternatywne wersje sajgonek. W rzeczywistości możemy nadziewać je czymkolwiek zapragniemy. Wystarczy dać szansę naszej wyobraźni i mogą powstać naprawdę bardzo ciekawe smakołyki. Dzisiaj przedstawiam wam wegańskie sajgonki z quinoą i grzybami mun z dodatkiem słodkiej kukurydzy. Składniki: 6 komosy ryżowej 6 sztuk papieru ryżowego 4 łyżki kukurydzy garść grzybów mun przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
healthy dreamsPyszny wegański sernik na spodzie amarantusowo-nerkowcowym. Jednym słowem PYCHA! Sernik idealny dla bezglutenowców i wegan- jak i każdej innej osoby. Ze względu na swoje składniki, jest istną bombą witamin, białka roślinnego i wielu substancji odżywczych. Dodatkowo prezentuje się nieziemsko i zachwyca pięknym kolorem
healthy dreamsDzisiaj pomysł na pyszne pieczone pulpeciki- uwaga bez mięsa- jednak z dużą zawartością białka. Smaczne, wegańskie z delikatną nutą sezamu- powinny chociaż raz zagościć na naszym talerzu. Są świetną alternatywą dla mięsnej pulpecików. SKŁADNIKI: 100g tofu naturalnego 1/2 batata 4 łyżki białego sezamu przyprawy: chili, czosnek niedźwiedzi, curry, pieprz ziołowy WYKONANIE: batata obieramy i trzemy na tarce 2 łyżki
healthy dreams