jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła kokosowego (lub 150 ml oleju roślinnego) 130 g brązowego cukru
greenscarfbedzie kasza :) W tym roku pokazywałam Wam już pyszny mus z kaszy manny , "sernik" z kaszy jaglanej i gryczane brownie . Dziś mam coś dla fanów kokosa i pralin Rafaello-wegańskie, bezglutenowe praliny kokosowe z kaszy jaglanej. Są pyszne, kremowe i rozpływają się w ustach odsłaniając chrupiący migdał. Pięknie się prezentują w małych kolorowych papilotkach i mogą być fajnym mikołajkowym upominkiem
Zawsze głodna!Piszę ten post zwinięta w fotelu, pod kocem, z klawiaturą na kolanach, z kotem polującym leniwie na kabelek. Balansuję kubkiem pełnym kawy. I w nagłym przebłysku
Gotuj z Blue Ravenmleka rozeszło się w 15 minut. Nigdy nie jedliśmy lepszych jagodzianek. Obiecuję Wam. ps. na blogu jest przepis na jagodzianki , ale w wersji z jeżynami, tamta wersja może być wegańska, bo jest prawie bez jaj i na oleju, ta wersja ma dużo jaj i masła, ale dla nas jest smaczniejsza. Składniki na 17 dużych jagodzianek: 500 gr mąki tortowej
moj przepis naDzisiaj przepis na czerwone pesto z buraka. Szybkie i łatwe doskonale sprawdza się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i
Bananowe Poledochodzą nawet do ponad 4 000 zł. 4. Książka z przepisami/o zdrowym odżywianiu Na ten temat nie trzeba się dużo rozpisywać, wybór jest ogromny - książki z przepisami wegańskimi, na koktajle, na sałatki czy dania RAW. Sporym plusem jest tutaj cena, bo naprawdę fajną książkę można kupić już za kilkanaście złotych. 5. Hula-hop Przyjemne z pożytecznym - kręcimy kołem w rytm
Powiedz dietom niewiększe na ćwiartki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 200 g zielonej soczewicy 2 krążki sera camembert* 2 łyżki octu balsamicznego * w wersji wegańskiej pomiń camembert Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone w kostkę oraz pieczarki umieść w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw tymiankiem i solą
Chilli Czosnek i Oliwasmakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce, kiedy smaki się przegryzą :) Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, to koniecznie spróbujcie tego ciacha. Zachwyca swoją prostotą, strukturą i smakiem. Jest wegańskie, a nie zawiera dziwnych, niedostępnych składników :) PS znacie książki Doroty Siemiątkowskiej "Moje wypieki"? Właśnie ukazała się nowa kolejna! Zebrane są w niej najwspanialsze przepisy z bloga Doroty. Książkę można
two broke sisterspowierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja ma 490 kalorii
Moja MichaOdwiedził mnie ostatnio znajomy, z którym nigdy się nie widziałam (jak to fantastycznie brzmi, w słowie nigdy jest mnóstwo pustki). Codziennie przez kilka dni przyrządzaliśmy razem rozmaite wegańskie pyszności. Na wycieczkę w Tatry Peter przygotował swoje ulubione kanapki. Podglądając w kuchni proces twórczy, dostrzegłam sporo zielonego, jabłko, dżem i masło orzechowe. Kiedyś od razu zareagowałabym negatywnie na taki miks
Weganizm infantylnymleka roślinnego (użyłam sojowego) 70 g kaszy manny (około 4 łyżek) 70 g cukru (około 4 łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze
greenscarfKupiłam ostatnio kilka puszek opisanych jako „Kala Chana”, czyli brązowa ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety
Gotuj z Blue RavenTym razem mamy dla Was coś bezmięsnego, aczkolwiek równie smacznego To spaghetti z pieczonymi pulpecikami z czerwonej soczewicy i z sosem pomidorowy Składniki na pulpeciki: - 200
Kuchenne Wariacjerzepakowy) przyprawy wg własnego uznania: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek * składniki pochodzenia zwierzęcego z powodzeniem można zamienić na odpowiedniki roślinne. W bliskiej przyszłości wykonam wersję w 100% wegańską, którą zamieszczę na blogu. Przygotowanie: Kaszę i soczewicę gotujemy osobno wg przepisów na opakowaniach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podobnie postępujemy z czosnkiem i podsmażamy
VegUlkaJakiś czas temu wspominałam, że przepraszam się z kalafiorem. Bo i niedoceniane to warzywo. Gotowane i z bułeczką. Jako dodatek do zupy warzywnej. Niechciane. Nielubiane. Niesmaczne
Gotuj z Blue Raven