wegańskie - 10389 przepisów (strona:342/693)

Wegański deser marchwiowy z tapioką 141

Do redakcji działu kulinarnego przyszedł list od czytelniczki, a w nim: „Droga redakcjo, Pragnę powiadomić Was, iż wypróbowałam Wasz przepis. Wprawdzie zastąpiłam krewetki słoniną, a awokado

Gotuj z Blue Raven
Chrupiące ślimaki z ciasta filo z tofu i zielenizną 178

przygotować z niego jeszcze kilka potraw :) Najbardziej popularne w internecie jest ciasto filo nadziewane szpinakiem i fetą, zawinięte w eleganckiego ślimaka. Bardzo mi się spodobały, dlatego postanowiłam zrobić swoją wegańską wersję. Składniki (na 2 ślimaki - po 1 na osobę): - 2 płaty ciasta filo, - 1 tofu naturalne (180 g), - 2 szklanki umytej porwanej lub pokrojonej zielenizny (użyłam jarmużu i buraka liściowego

Co na wege obiad?
Superszybka sałatka z ciecierzycy 411

godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki. Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Weekendy w domu i ogrodzie
Recenzja książki QMAM KASZE Mai Sobczak 200

składników – zamienników używa w kuchni. I tutaj dowiadujemy się n przykład, że zamiast jajek używa odwar z siemienia lnianego. Jej przepisy są wegetariańskie ale z łatwością do przerobienia na wegańskie. Wystarczy masło zastąpić na oleje lub masło kokosowe. Składniki odmierza mało precyzyjnie wręcz rustykalnie bo na garści, szczypty jak ja. Tyle istotnych dla mnie podobieństw! :) Autorka zachęca do intuicyjnego tworzenia

Bon Appetit Małgorzaty
Banalnie prosta pasta z fasoli i suszonych pomidorów 141

zjedzenie porządnego obiadu, ani na wzięcie długiej gorącej kąpieli. W takich sytuacjach ratują nas dania proste, szybkie i przede wszystkim sycące. Przez ostatni miesiąc zadowalałam się najprostszymi daniami wegańskimi, jakie istnieją. Na moim stole (i w pudełkach) królowała kasza gryczana z curry i warzywami, pieczone warzywa, kanapki

wegetalerze
.1133. jedyny wolny dzień 152

wanilią i gorzką czekoladą 70%~ Dzisiaj jest jedyny dzień w tym tygodniu kiedy nie mam nic ciężkiego zaplanowego...Postaram się delektować dzisiejszym dniem bez stresu :) W planach mam upieczenie wegańskiego pasztetu, trochę nauki i może w końcu da mi się przeczytać kupioną dwa miesiace temu gazetę :D Wczorajsze drożdżówki na zajęciach praktycznych wyszły super :D Urosły jak szalone i ponoć

breakfast of dreams
Chleb marchwiowy z czarnuszką i czarnym sezamem 117

Dawno nie było żadnego pieczywa na blogu. Może dlatego, że ja chleb rzadko jem i rzadko piekę, bo bochenek starcza nam na kilka dni. Ale jak

Gotuj z Blue Raven
Wegański miód daktylowy. 120

było... Nazbierało się trochę spraw na głowie, rzeczy do załatwienia i zabrakło czasu... Lecz teraz postaram się nadrobić wszystko :) Na początek w kwestii przypomnienia co, gdzie i jak prosty wegański odpowiednik miodu do słodzenia i kanapek :)  Składniki: 200g daktyli 250g wody Łyżka soku z cytryny Wykonanie:   Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na około godzinę. Po upływie czasu dodajemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 166

uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem. Tiramisu wegańskie, bezglutenowe p.Justyny Składniki : ( na 2 porcje ) około 6 bezglutenowe grissini lekko osolonych( ja użyłam 4 dużych glutenowych bo mogę go spożywać ) 1 łyżeczka cukru light muscovado Grissini łamiemy na małe kawałki

Moje domowe kucharzenie
Domowy Hummus 172

Dobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta tahini również nie kosztuje kilka złociszy. Zatem, aby zaoszczędzić nieco grosza, polecamy wykonać domowy hummus. Po

Bananowe Pole
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 129

śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ?  Składniki :  1 opakowanie mrożonego szpianku  3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny 1 kulka mozzarelli 1 większy pomidor bazylia do dekoracji  Przygotowanie :  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie

zdrowa vege kuchnia
Zupa ze słodkiej kapusty 219

robi się pikantna ze względu na zawartość siarki. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru. Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach. --------- Podobne: Kapusta z grochem Fasolowa na buraku Gołąbki wegańskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z brukselką i podgrzybkami 140

Zepsułam komputer. A dokładniej – zalałam kawą. Dwa dni suszenia i czyszczenia, klawiatura nie do uratowania, ale komputer działa. Wszechmocny naprawdę się spisał. Dziękuję! Teraz czeka mnie

Gotuj z Blue Raven
Pasta z wędzonego tofu 162

Prezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi

Bananowe Pole
Barmbrack – proste irlandzkie ciasto na Halloween 140

cząstki (4-6) i dorzucamy. Wszystko zalewamy herbatą oraz whisky, mieszamy i odstawiamy na 15 minut Do sporej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajko lub „jajko” wegańskie, czyli len wymieszany z wodą :) Dodajemy miód oraz bakalie wraz z pozostałą herbatą i whiskey. Przekładamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę i 40 minut lub do „suchego patyczka

Bazując na smaku