kaszka kukurydziana z (rozgniecionymi widelcem) truskawkami i domowym wegańskim kremem czekoladowym z ciecierzycy~ Ostatnio dużo u mnie w kuchni ciecierzycy - czy to w postaci wody z puszki (bezy, biszkopt :D) czy pozostałości po tej wodzie czyli samej ciecierzycy. Wcinanie samej już mi się znudziło, hummus jest zbyt oklepany, więc postanowiłam spróbować czegoś nowego - kremu czekoladowego którego głównym składnikiem jest własnie
breakfast of dreamsomlet z ciecierzycy z borówkami i domowym wegańskim kremem czekoladowym z ciecierzycy~ Nie mogłam zdecydować się na zdjęcia, wybaczcie :D Dzisiaj będzie ciekawy dzień - po praktykach wracam do domu aby trochę odsapnąć a potem wybieram się na warsztaty dancehall/reggaeton, w sumie nie mogę się doczekać, a do 16.00 jeszcze sporo czasu :D Wczoraj otrzymałam też świetną wiadomość. Udało mi się
breakfast of dreamstahini. Spodziewaliście się, że będzie to hummus? A może ktoś z Was jeszcze o nim nie słyszał? Czas najwyższy to zmienić i ukręcić swój hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wegańska!) której głównym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i różne różności ;) Za pierwszym razem, gdy spróbowałam hummus jakoś mi nie posmakował. Jednak doprawiłam go jeszcze bardziej i odstawiłam do lodówki
chili & sugardodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i spróbowanie kanapki w oryginalniejszej wersji ;) Wygląda ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;) Kanapka w dodatku jest w wersji wegańskiej ;) Musimy tylko upewnić się, że bułka nie zawiera składników odzwierzęcych. ZAPIEKANA CIABATTA Z WĘDZONYM TOFU, PAPRYKĄ I BAZYLIĄ przepis autorski // 1 porcja ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu
chili & sugarmasy makowej ~ 200g mielonego maku niebieskiego (ja użyłam TAKIEGO ) ~50g rodzynków ~20g orzechów włoskich ~30g migdałów w słupkach Piątnica ~50g suszonych moreli ~30g suszonych śliwek ~100g miodu (w wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu klonowego/z agawy) ~60g cukru ~300ml wody ~1/2 buteleczki olejku migdałowego Mak zalewamy na noc wodą i przykrywamy. Następnego dnia siekamy bakalie i razem z miodem, cukrem
chili & sugarLato w pełni. Od dawna pogoda nie rozpieszczała nas tak bardzo. Z nieba leje się żar, już od rana czuję w kościach lenistwo. Tak trudno jest
Gotuj z Blue Ravendeser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki
Qlinarnie i QlinarnieZapraszam na pyszną i lekką, późnowiosenną przystawkę lub obiad (jeśli dodamy, np. ziemniaki z koperkiem), 100% wegańskie. Składniki na surówkę: ok. 30 rzodkiewek oliwa sok z cytryny sól, pieprz Zetrzyj rzodkiewki na tarce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego
Qlinarnie i Qlinarniemuszę odstawić mleko, pszenicę a najlepiej też jajka:/ O nie! To koniec, co ja będę jeść?! Rozpacz trwała jednak krótko. Zaczęłam szukać, próbować, kombinować i teraz robię naleśniki wegańskie i zazwyczaj bezglutenowe i przyznam, że wychodzą mi dużo lepiej niż te tradycyjne, w których nigdy nie byłam dobra;) (no, chyba, że w jedzeniu;)) Naleśniki przedstawione tutaj są idealne! Mięciutkie
pyszne zdrowościJagielnik jest wegańską wersją sernika. Jest to deser idealny na gorące dni lub dla osób spragnionych smaku lata. Jagielnik zrobiony jest z kremowej masy jaglanej i nerkowców. Lekką nutę słodyczy nadają mu syrop z agawy i mus z rabarbaru. Najwygodniej podać go w szklance lub w słoiku dzięki temu łatwiej będzie go zabrać na piknik lub na taras ;) UWAGA! Radzę
wegetalerzeprzegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe na kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu
greenscarfMirabelkowego bloga Mirabelki Kotlety z kalafiora w amarantusowej panierce z Mirabelkowego bloga Mirabelki Amarantusowo-nerkowcowe ciasteczka z kremem twarogowo-truskawkowym z bloga Healthy Dreams Natalii Wegańskie amarantusowe ciastka kiwi z morwą białą i orzechami macadamia z bloga Healthy Dreams Natalii Batoniki amarantusowe z bloga Delicious Titbits Asi W. Kulki zdrowia z amarantusem i awokado z bloga
Weekendy w domu i ogrodziePrezydencki Ogród Saski Restauracja Manekin serwuje gigantyczne naleśniki z różnymi nadzieniami. Bardzo smaczne, niedrogie, ciężko zjeść całego. Wiadomo co Powązki Hopsters Multitap Słynna palma Loving it - wegańska restauracja-bar. Na jedzenie czekamy od kilku do kilkunastu minut. Jest bardzo dobre (jedynie moje kotlety były ciut za słone) i niedrogie, biorąc pod uwagę lokalizację (al. Jana Pawła
Qlinarnie i QlinarnieSezon rabarbarowy czas rozpocząć! :) Zaczynam więc od banalnego w przygotowaniu kremu rabarbarowego- czyli tzw. rabarbarowy curd- w wegańskim wydaniu, bo zamiast jajek krem przygotowywany jest na samych nerkowcach. Gęsty, o delikatnym smaku rabarbaru i wanilii, odpowiednio słodki i w delikatnie różowym kolorze (j eżeli chcecie, by krem miał różowy kolor, to należy wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru!). Do czego można
Kraina Miodem Płynąca