mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu
greenscarfMirabelkowego bloga Mirabelki Kotlety z kalafiora w amarantusowej panierce z Mirabelkowego bloga Mirabelki Amarantusowo-nerkowcowe ciasteczka z kremem twarogowo-truskawkowym z bloga Healthy Dreams Natalii Wegańskie amarantusowe ciastka kiwi z morwą białą i orzechami macadamia z bloga Healthy Dreams Natalii Batoniki amarantusowe z bloga Delicious Titbits Asi W. Kulki zdrowia z amarantusem i awokado z bloga
Weekendy w domu i ogrodziePrezydencki Ogród Saski Restauracja Manekin serwuje gigantyczne naleśniki z różnymi nadzieniami. Bardzo smaczne, niedrogie, ciężko zjeść całego. Wiadomo co Powązki Hopsters Multitap Słynna palma Loving it - wegańska restauracja-bar. Na jedzenie czekamy od kilku do kilkunastu minut. Jest bardzo dobre (jedynie moje kotlety były ciut za słone) i niedrogie, biorąc pod uwagę lokalizację (al. Jana Pawła
Qlinarnie i QlinarnieSezon rabarbarowy czas rozpocząć! :) Zaczynam więc od banalnego w przygotowaniu kremu rabarbarowego- czyli tzw. rabarbarowy curd- w wegańskim wydaniu, bo zamiast jajek krem przygotowywany jest na samych nerkowcach. Gęsty, o delikatnym smaku rabarbaru i wanilii, odpowiednio słodki i w delikatnie różowym kolorze (j eżeli chcecie, by krem miał różowy kolor, to należy wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru!). Do czego można
Kraina Miodem PłynącaSezon rabarbarowy uznaję za otwarty! Składniki: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jeden duży banan 100 g cukru pudru 180 g masła roślinnego łyżka śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego) 1 kg rabarbaru pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej) na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła roślinnego
greenscarfprzekonał mnie do zaprzestania używania kminku w kuchni, taaa…. Gotowe Chili podajemy np. z tortillą (zrobiłam je po.raz pierwszy sama ) i koniecznie z sosem czosnkowo- szczypiorkowym. Zrobiłam wegański: 100 g tofu trochę mleka roślinnego dwa ząbki czosnku szczypta soli szczypiorek. Wszystko poza szczypiorkiem dokładnie zblendować- ot cała filozofia. Smacznego! ps. przepis na tortille na około 6 szt: 2 szklanki
greenscarfbób, doprawiamy i dusimy chwilę, tak aby przyprawy uwolniły swój aromat. Zalewamy około 1,5 l wody, gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (max 15 minut). Blendujemy. Serwujemy z wegańską śmietaną (tofu naturalne zblendowane ze szczyptą soli i mlekiem roślinnym) i kukurydzą. Smacznego
greenscarfpierwsze kocha przedszkole, a po drugie jada tylko spaghetti ze szpinakiem i ryż z jabłkami na przemian. Wierzę jej, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem na ogórkową- wegańską, wiadomo Składniki na 4 porcje: ogórki koszone (pół kilograma) duża marchewka kawałek selera cebula kilka ziemniaków śmietana ze słonecznika (około 150 ml) przyprawy: lubczyk, liście laurowe, pieprz, sok z 1/4 limetki
greenscarfDzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze szpinakiem, pomidorami i serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić tofu, zamiast jajek można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :) Składniki : Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami
zdrowa vege kuchniaCiasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki, układamy rukolę (o ile nie położyliśmy jej wcześniej), polewamy domowym sosem czosnkowym i szybko zjadamy
Co na wege obiad?Ostatnim moim wielkim odkryciem jest mleczko kokosowe. Pokochałam je nie tylko za świetny smak i za śmietankę (z której można zrobić pyszną wegańską bitą śmietanę), ale przede wszystkim za to, że świetnie nadaje się i do deserów i do dań wytrawnych. Jeśli chodzi o desery, znajdziecie je między innymi w tym puddingu chia. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mleczko
Zawsze głodna!typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje ryż/ziemniaki/kasza gryczana, itp. No i oczywiście czeskie piwo i drinki z kofolą (czyli czeską kolą, tj. Cypisek i Rumcajs:). Česká Hospoda mieści się przy ulicy Rynek 5. Można
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio zauważyłam, że w kuchni wegańskiej nic się nie marnuje. Z warzyw na których gotowaliśmy bulion, możemy zrobić pasztet, a z obierków? Pyszne, chrupiące chipsy! Można je przygotować na wiele sposobów i bardzo szybko schrupać przy dobrym filmie, ze znajomymi czy z kotem :) Łapmy więc za obieraczki i jedzmy ziemniaki! A chipsy to tak przy okazji... Chipsy z batatowych obierków
wegetalerzeDzisiaj przepis na pizze na nietypowym niskokalorycznym, zdrowym i pysznie brokułowym spodzie, idealna na wiosenne ciepłe dni, w wersji wegańskiej można zamienić mozzarellę na tofu, a jajko na siemię lniane, smakuje równie dobrze :) Składniki : Na ciasto : - 1 mała kulka mozzarelli (lub tofu mała kostka) - 1 jajko ( siemię lniane namoczone w wodzie) - 1 mały brokuł - 7 łyżek otrąb owsianych
zdrowa vege kuchniaDzisiaj przepis na dietetyczne, wegańskie oraz bezglutenowe muffiny, które są tak pyszne, że myślałam, że nie zdążę zrobić zdjęć, bo tak szybko znikały ze stoły, są naprawdę wyśmienite :):) Składniki : - 150 g daktyli - 200 ml mleka ( może być roślinne) - 200 ml oleju ( kokosowy, rzepakowy) - 200 g mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych) - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie
zdrowa vege kuchnia