wegańska wersja mojej ulubionej sałatki :) Składniki na 3-4 porcje. Składniki: 1 worek ryżu brązowego 1/2 kostki tofu wędzonego PolSoja (ok. 90 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 4 plastry ananasa z puszki Pieprz, sól, słodka papryka w proszku Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego
Emcia Pichcikawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania - truskawki - 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej) Galaretki rozpuścić w połowie wody, czyli 2 rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia
Smaczne ZdroweDziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami- mi.in.smalcem nie smalcem (smalec wegański z oleju kokosowego ), już nawet moja najmłodsza Córcia pyta czy to co je jest na pewno tym czym być powinno...Więc dla małej odmiany coś co zbyt zdrowe pewnie nie jest
Smaczne Zdrowełyżeczka sody 4 łyżki oleju banan 1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii niepełna szklanka kefiru* garść rodzynek imbir, kurkuma * zastąpienie kefiru mlekiem sojowym uczyni z tego ciasta produkt wegański:) Nastawiłam piekarnik na 180* C. Ciasto zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli po kolei dodawałam do miski i mieszałam po każdej przemianie: 1. wiórka, olej, pokrojony w kostkę banan
Zdrowa Kuchnia Sowyrozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta. Sprawdzą się także jako
kolorowotorcikowopomarańczowym kolorem. Co do tego obawiałam się, że będzie bardzo ciężkie i zakalcowate. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło lekkie, puszyste i baaardzo kakaowe. Na te ciasto natchnęły mnie modne obecnie wegańskie zwyczaje żywieniowe i "zdrowy lifestyle" promowany przez wszystkich blogerów, fejsbukowiczów (co jest oczywiście bardzo słuszne i popieram to). Taki słodycz idealnie nadaje się do porannej kawy, jako poobiedni deser
Symfonia SmakówCiecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak każdy groch czy fasolka. Mnie ze względu na swoją delikatność pasuje we wszelkiego rodzaju zupach ,odmianach fasolki po bretońsku i sałatkach. Tym bardziej , że kupuję ją konserwową w puszkach w zalewie - jest gotowa
Buniabaje w kuchniZapraszam na deser z kaszy jaglanej i to wegański, chociaż stało się tak przez przypadek bo my lubimy i jemy produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czasami robię coś innego żeby spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń. Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo
Smaczna PyzaKoktajl dyniowy z marchewką Przełom października i listopada, to początek sezonu na dynie, więc jest okazja by robić różne dania z dyń, a
Dieta Rozdzielna i ZdrowieRobię czasem domowe chipsy ziemniaczane, głównie na prośbę dzieci. Trochę roboty przy tym jest, ale efekt naprawdę zacny! Te chipsy, które tu prezentuję piekę w piekarniku
Dorota SmakujeNa dobre zaczął się sezon na przeziębienia i grypy, więc przygotowałam dla Was zestawienie przepisów na dania, które dobrze zrobią Waszemu organizmowi w chwili osłabienia i
FlymetothespoonHumus jest zdecydowanie w czołówce moich smarowideł do chleba. Jak juz pewnie nie raz pisałam ciecierzyce gotuję w hurtowych ilościach, potem ja porcjuję i mrożę. Tym
Polska ZupaZupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą to była jedna z moich propozycji do sesji okładkowej magazynu Przyślij Przepis. Cały sekret tej zupy polega
Kolorowy PrzepisownikW okresie jesienno-zimowym zakwas buraczany przygotowuję co drugi tydzień, bo dobrze wpływa na odporność i wspaniale smakuje. Rok temu w pewnej internetowej telewizji oglądałam odcinek
Weekendy w domu i ogrodzie