Gotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za
Szybko Tanio SmacznieChałwa, mango, banany i daktyle - tyle dobroci zamknięte w jednej szklance. Jest to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych deserów w ostatnim czasie. Prosto, zdrowo i smacznie
Roślinożerni urlopowiczeNa chwilę zostawiamy Bałkany Mimo, że kapusta morska jest popularna i dostępna u naszych wschodnich sąsiadów, w Polsce jest prawie nieznana i zdobycie jej graniczy z
Roślinożerni urlopowiczeBiryani mogłoby również znaleźć się tutaj jako potrawa z Indii. Na Indie natomiast jest inny pomysł, więc biryani uznajemy za potrawę kuchni bengalskiej. Przepis ten jest
Roślinożerni urlopowiczePasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa kuchni gruzińskiej. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych. O możliwych zastosowaniach
Roślinożerni urlopowiczeSą takie smaki, których po prostu nie da się zapomnieć - smaki domowej, maminej kuchni. Jedną z kultowych i moich ulubionych pozycji w domowym jadłospisie jest (i
Roślinożerni urlopowiczeJedynym chyba pocieszeniem na koniec lata jest to, że rozpoczyna się sezon dniowy. Staramy się go wykorzystać na maksa! Makaron z brukselką i dynią może wydawać
Roślinożerni urlopowiczeNa podobne njoki natknęliśmy się podczas wizyty w Dubrowniku w restauracji Stara Loza. Składniki (4 porcje): - gnocchi (my zrobiliśmy gnocchi z dynia z przepisu Weganona , z
Roślinożerni urlopowiczeUwielbiam książki kucharskie, a szczególnie te, które pokazują bogactwo kuchni świata i mają piękne zdjęcia. Nie ma chyba ładniejszej książki kucharskiej niż Kaukasis O. Hercules. No
Roślinożerni urlopowiczeZupa kapuśniak z kaszą gryczaną to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Kasza gryczana ma wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia, dlatego
Dorota SmakujeWarzywnik tego roku obrodził w przeróżne warzywa. Najbardziej się cieszyłam z kapust pak choi (zjedzone już w październiku) i zielonych kalafiorów. Miała to być odmiana romanesco
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na domowe zaprawy - ogórki słodko-kwaśne w zalewie z kurkumą, kolorowym pieprzem i kolorowym czosnkiem. Pięknie się prezentują. Idealny dodatek do pieczywa lub obiadu.
UgotowaćZupa krem z pieczonych pomidorów jest po prostu genialna! Smakuje tak dobrze, że w końcu moja pomidorowa jest bezkonkurencyjnie lepsza od
Kolorowy PrzepisownikDawno nie smażyłam naleśników. Dawno, dawno…dokładnie miesiąc temu. Wymyśliłam naleśniki z brzoskwiniami. Brzoskwinie powoli się kończą. W tym roku były wyjątkowe. Mówię tu o
codojedzenia