trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe nie uprawnia nas do jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki
Życie na widelcuprostu makaron będzie grubszy i zamiast spaghetti otrzymamy tagliatelle. Składniki: - 1 średniej wielkości bakłażan - mała paczka oliwek ok 195g - kilka łyżek jogurtu greckiego ( można użyć sojowy w wersji wegańskiej ) - oliwa, lub inny rafinowany olej - sól, pieprz, przyprawy, sos sojowy - 2 duże marchewki Przygotowanie: Bakłażan pokroić w kostkę polać oliwą, sosem sojowym i przyprawami , piec w temperaturze
zdrowa vege kuchniaCo powiecie na stare, dobre, domowe marynaty warzywne ? Prawie takie jak robiła wasza babcia . No może niezupełnie takie same, ale coś w tym stylu. Są idealne
Jem więc JestemJest marzec więc czas na wiosenną tofucznice! Tofucznica wraz z kromką grubo posmarowaną pasztetem z fasoli, idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie :) O dziwo ten wegański wymysł na jajecznice smakuje też wieloletnim mięsożercom (czyt. moim rodzicom i kotu)! Tofucznica czyli jajecznica bez jajka ale z tofu składniki: 180 g tofu 2 rzodkiewki malutka garstka kiełków z rzodkiewki
wegetalerzeMajonez- obowiązkowy towarzysz ''jajek'' z groszkiem, niezastąpiony w sałatce jarzynowej, bezkonkurencyjny wielkanocny sos. Istnieje wiele przepisów na wegański majonez. Można go zrobić z tofu, ziaren, fasoli, ziemniaków, ryżu i wielu innych wymyślnych składników. Moim ulubionym jest najprostszy majonez na bazie mleka sojowego. Robi się go w mniej niż 5 minut i można mieć pewność, że sprawdzi
wegetalerzeWegański fast food to chyba najlepsza rzecz jaką ludzie wymyślili!! Soczysty wege kotlet idealnie komponuje się z chrupiącą bułką i świeżym zielskiem. A co do burgera? Frytki i chipsy! Burgery z batatów i żółtej soczewicy składniki na 4-5 burgerów: 1,5 łyżki mąki 1 batat 1 szklanka żółtej soczewicy 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki wody
wegetalerzeNasiona Chia, inaczej szałwia hiszpańska, stały się hitem wśród osób dbających o zdrowie i znalazły szerokie zastosowanie głownie w kuchni wegańskiej. Ja testowałam z firmy BIO Planet 100% certyfikowany składnik ekologiczny. Dlaczego je wybieramy i czy warto ? Na początku wspomnę, iż nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów
Życie na widelcudanie w stylu fasoli hehehehe, ale dosyć dywagacji, która lepsza itp. Zobaczcie jak wygląda nasza i wypróbujcie ją, a na pewno Wam posmakuje. Fasolka a'la bretońska po wegańsku. (4-5 osób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera
vegetanieKomponowanie potraw na zasadach kuchni wegańskiej jest naprawdę bardzo ciekawe, nieraz wychodzą eksperymentalne dania o jakich nawet nie mieliśmy pojęcia. Papryka czerwona, bardzo lubiane warzywo i chętnie dodawane do wielu dań posiada 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. E, A oraz B6. Ponad to znajdziemy w niej
Życie na widelcuJarskie kotlety z dodatkiem twarogu są smaczne i dobrze znane. Warto jednak czasem zastąpić twaróg niskokalorycznym, wegańskim zamiennikiem. Tofu jest twarożkiem sojowym popularnym głównie w Japonii i w Chinach. Nie zawiera cholesterolu, ale jest bogate w białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku. 1 kalafior 150 g tofu 1 puszka
Trzeci talerzsmakują następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują zjeść coś gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka lub dwie
Weekendy w domu i ogrodziewartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd - wybaczcie za zdjęcia, których jeszcze nie aktualizowałam, a przydałoby się, oj przydało!) czy na słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam
Kraina Miodem Płynącażółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa
Smaczne Zdrowegładką, jedwabistą strukturę. Najmniej też „męczą” blender. Fajnie przejmują smaki z dodatków i ziół, łatwo stając się bazą zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Dzisiejszy serek miał być wegańską fetą. I choć smak się
Gotuj z Blue Ravenzrobiłam batoniki. Owsiane, bez mąki, bez dodatku tłuszczu i białego cukru (w zasadzie można pominąć nawet ten brązowy). Na dodatek także bez jajek i w ogóle nabiału, a więc wegańskie :D Do tego łatwo można je zamienić w bezglutenowe, używając takich właśnie płatków. No po prostu cud, miód i malina! Owsiane batoniki bananowe przepis na ok. 12 niewielkich batoników Potrzebujemy
Ratunku obiad