intensywna słodycz powstaje przez rozkład złożonej skrobii zboża przez liczne enzymy trawienne koji na łatwo przyswajalne i lekkostrawne naturalne cukry proste. Zapraszam też na pyszne truskawkowo-kokosowe wegańskie lody :) KLIK
breakfast of dreamsszpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie
Kuchnia Prezydentowejtruskawkowy sernik na zimno z tofu "tofurnik" (wegański) z gorzką czekoladą~ Jestem taka szczęśliwa! Dziękuję za Wasze kciuki - mają chyba magiczną moc i pomogły mi wczoraj w szkole. Udało mi się poprawić historie. To jedno...Drugie - na polskim, gdy sorka wystawiała oceny długopisem dowiedziałam się, że nie miałam propozycji 4 tylko 4/5 (rychło w czas...), gdy zostałam zapytana czy odpowiadam
breakfast of dreamsokresem beztroski. Kotlecików warzywno-jajecznych pierwszy raz próbowałam stosunkowo niedawno, w restauracji ,,Bioway" w Galerii Bałtyckiej. Jeśli ktoś nie kojarzy, to napomknę tylko, że serwują tam zarówno dania wegańskie, jak i wegetariańskie. Szeroki wybór, duże porcje, same kolorowe i zdrowe posiłki. Zapewniam, że nikt nie wyjdzie stamtąd niezadowolony i... nienajedzony! Wracając do kotlecików - bardzo mi zasmakowały, ale mimo to, czegoś
Kuchnia EllieCześć ! Przyszła wiosna, pojawiła się botwina, wreszcie można z nią eksperymentować ! O curry z jej dodatkiem, śniłam od dawna ! Danie wegańskie, pyszne i niezwykle aromatyczne. Jadłabym codziennie ! A Wy ?? Składniki (2 duże porcje): 1/2 pęczka botwiny 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (400 ml) mleka
Moja pasja smakuKlasyczny wegański mus czekoladowy. Można go dowolnie modyfikować. W zależności od własnych upodobań można użyć gorzkiej (tak jak ja ) lub mlecznej czekolady. Można też z niej w ogóle zrezygnować i dać surowe kakao. Wtedy będzie mniej kaloryczny. Można dodać do środka ulubione owoce lub orzechy. Czytaj więcej
Wiem co jemplanach miał być gulasz indyczy, ale z konieczności przekształcił się w to wegańskie, bardzo smaczne danie :) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej marchewki 1 zielona papryka 1/2 czerwonej papryki 4 małe cukinie 1 puszka 425 ml pomidorów krojonych 1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej sól pieprz ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku suszona
Kuchenne zapiski Edytywegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie
breakfast of dreamsspróbuję. Od dawna chciałam spróbować tej diety. Nie żeby wegetarianizm mi nie wystarczał, ale... ;) Mam nadzieję, że dam radę! Nie stawiam sobie za cel przeżycie całego tygodnia w wegańskim stylu, jeśli w pewnym momencie poczuję, że to jednak jeszcze nie dla mnie i muszę sobie odmawiać czegoś, na co mam ochotę to po prostu zrezygnuję, bo dieta (styl życia!) powinna
breakfast of dreamswegańskie ziołowe razowe gofry z chutney 'czarna porzeczka z morelą' i orzechami włoskimi~ Kilka dni temu spróbowałam po raz pierwszy chutney i...pokochałam! A szczególne właśnie ten! Polecam
breakfast of dreamswegańskie bananowe owsiane scramble z resztą banana, płatkami migdałów i gorzką czekoladą~ Celebrujemy Dzień Czekolady! :)) PRZEPIS /1 porcja/ ~45g płatków owsianych ~2-3 łyżki otrębów owsianych ~100ml mleka sojowego ~3/4 dużego, dojrzałego banana (ok. 100g) ~ew. coś do posłodzenia - cukier/stevia ~szczypta soli, proszku do pieczenia i sody olej do smażenia Płatki i otręby zalać mlekiem i zostawić
breakfast of dreamswegański omlet z domowym dżemem jabłkowym i migdałami~ Oby do środy... ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki mąki (60g) ~90ml mleka sojowego ~łyżka mielonego lnu + 3-4 łyżki wody ~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku ~szczypta soli ~łyżeczka oleju rzepakowego ~1/2 proszku do pieczenia i sody Mąkę wymieszać z solą, cukrem/stevią, proszkiem do pieczenia i sodą. Dolać mleko i olej
breakfast of dreamsporcja/ (vegan) inspiracja ~40g nasion chia (szałwii hiszpańskiej) ~szklanka mleka sojowego ~20 g kakao ~cukier/stevia/syrop do smaku ~szczypta soli ~70g czereśni (u mnie mrożone, wcześniej rozmrożone) ~ricotta - w wersji wegańskiej pomijamy, dodajemy coś innego :) Chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Czereśnie też wstawiamy do lodówki, aby się rozmroziły, lub zostawiamy je w temp. pokojowej. Rano spęczniałe nasiona
breakfast of dreamsdostępne TUTAJ . Tofu zaskoczyło mnie swoją konsystencją, po rozgnieceniu widelcem nie miało grudek - było gładkie. Zazwyczaj musiałam je jeszcze blendować, teraz nie było takiej potrzeby. Idealnie sprawdziło się w wegańskim serniku. Polecam :) INSTAGRAM
breakfast of dreamsnasze czwarte spotkanie, a w Białym drugie, bo poprzednio byłam tu jakoś na początku roku. Wczoraj poznałam nieco okolicę, m.in. zobaczyłam Pałac Branickich. Na obiad wybrałyśmy się do nowej wegańskiej knajpy - Flow Food. Mogę polecić wszystkim - niskie ceny, dobre jedzenie, miła obsługa, minimalistyczny, lecz ładny wystrój. FLOW FOOD: Dzisiaj w końcu śniadanie zjadłyśmy wspólnie 'nie wirtualnie' ;) Za parę chwil idziemy
breakfast of dreams