Komponowanie potraw na zasadach kuchni wegańskiej jest naprawdę bardzo ciekawe, nieraz wychodzą eksperymentalne dania o jakich nawet nie mieliśmy pojęcia. Papryka czerwona, bardzo lubiane warzywo i chętnie dodawane do wielu dań posiada 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. E, A oraz B6. Ponad to znajdziemy w niej
Życie na widelcuJarskie kotlety z dodatkiem twarogu są smaczne i dobrze znane. Warto jednak czasem zastąpić twaróg niskokalorycznym, wegańskim zamiennikiem. Tofu jest twarożkiem sojowym popularnym głównie w Japonii i w Chinach. Nie zawiera cholesterolu, ale jest bogate w białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku. 1 kalafior 150 g tofu 1 puszka
Trzeci talerzsmakują następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują zjeść coś gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka lub dwie
Weekendy w domu i ogrodziewartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd - wybaczcie za zdjęcia, których jeszcze nie aktualizowałam, a przydałoby się, oj przydało!) czy na słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam
Kraina Miodem Płynącażółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa
Smaczne Zdrowegładką, jedwabistą strukturę. Najmniej też „męczą” blender. Fajnie przejmują smaki z dodatków i ziół, łatwo stając się bazą zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Dzisiejszy serek miał być wegańską fetą. I choć smak się
Gotuj z Blue Ravenzrobiłam batoniki. Owsiane, bez mąki, bez dodatku tłuszczu i białego cukru (w zasadzie można pominąć nawet ten brązowy). Na dodatek także bez jajek i w ogóle nabiału, a więc wegańskie :D Do tego łatwo można je zamienić w bezglutenowe, używając takich właśnie płatków. No po prostu cud, miód i malina! Owsiane batoniki bananowe przepis na ok. 12 niewielkich batoników Potrzebujemy
Ratunku obiadwystarczy zetrzeć marchewkę, zblendować orzechy i suszone owoce, ułożyć na blaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
zdrowa vege kuchniaskładnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański "smalec" Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt Kokos, olej kokosowy
ClauditteMissCookingWegański kebab, to nazwa oczywiście zapożyczona, dzisiejsze jedzonko nie ma nic wspólnego z kebabem. Będzie tortilla nadziewana cieciorką i warzywami. Dodatkowo polane przepysznym sosem jogurtowo- ziołowym a że jest niedziela, czas odpoczynku i relaksu i nie każdy ma ochotę siedzieć w kuchni,to będzie w sam raz. Nic tylko palce lizać :-) SKŁADNIKI: 4 tortille puszka cieciorki
pieprzny smaczekserif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wg Magdy Gessler to profanacja , dla mnie bardzo smaczny wynalazek. Spróbujcie sami! Porcja dla 2 osób. Pewnie jakby zastąpić masło olejem, wyszłaby wersja wegańska, ale jeszcze nie próbowałam. Składniki: 2 łyżki masła 6-7 drobno pokrojonych ogórków 1 marchewka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 pietruszka, starta na tarce lub drobno pokrojona
Qlinarnie i Qlinarniemargin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Najlepiej smakuje następnego dnia. Oryginalnie wegański – tutaj zastąpiłam jogurt sojowy naturalnym. Przepis stąd . Składniki: 1 filiżanka płatków ryżowych ¾ filiżanki wrzącej wody 2 łyżki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego lub sojowego koperek, szczypiorek, cebula sól, pieprz Zalej
Qlinarnie i QlinarniePochodzi z Francji. Jest dość lekkim deserem bo zamiast tłustego kremu maślanego ma owocowe nadzienie. Z kulką lodów, np. tych wegańskich , smakuje wyśmienicie. Składniki na okrągła formę o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 2-3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki gęstej śmietany
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio chodzą za mną marchewki. Właściwie mnie prześladują. Gdzie się nie ruszę tam marchewki. Otwieram lodówkę, a tam marchewki! W trzech kolorach. W końcu tak mnie
Jem więc JestemDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to typowa kuchnia izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek
Wyprawy kulinarne